Előfizetés

Közigazgatási pert indítanak az SZFE hallgatói és tanárai az Oktatási Hivatal ellen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.14. 17:39

Fotó: Erdős Dénes
Ennek oka, hogy a hivatal visszautasította kérelmeiket.
A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói és oktatói jogorvoslattal élnek és közigazgatási pert indítanak az Oktatási Hivatal határozata miatt – derült ki az SZFE HÖK Facebook-oldalán megjelent közleményükből. Bejegyzésük szerint az egyetemi polgárok november 2-án fordultak az Oktatási Hivatalhoz azzal a kéréssel, hogy betekintést kérjenek az új vezetőség végzésébe az oktatás felfüggesztéséről, valamint hogy benyújthassák az oktatási tevékenységük igazolásához szükséges több száz oldalas dokumentációt. 
Közölték, hogy az Oktatási Hivatal november 12-én visszautasította mind a betekintési-, mind a benyújtási kérelmet, ezért a hallgatók és oktatók közössége közigazgatási pert indít.

Indoklásuk szerint az általános közigazgatási rendtartásról szóló törvény kimondja, hogy hatósági eljárásban ügyfélnek az a személy számít, akinek jogát vagy jogos érdekét az ügy közvetlenül érinti, akire nézve a hatósági nyilvántartás adatot tartalmaz, vagy akit hatósági ellenőrzés alá vontak. Az SZFE polgárai ennek megfelelően jogorvoslattal élnek.
– Ezen felül ellenérdekű ügyfelek képviseletét nem láthatja el egyazon jogi személy, így az oktatási tevékenységet folytatni kívánó egyetemi közösséget nem képviselheti az ügyben az oktatási tevékenység megakadályozását célzó illegitim vezetőség

– tették hozzá.

Megjegyezték azt is, hogy a kérelmeken felül közérdekű bejelentést is tettek a hivatalnál, mivel „az egyetem közhasznú feladata az oktatás, azt ellátnia társadalmi érdek – az oktatás felfüggesztésének kezdeményezése ellentmond az intézmény működésének elsődleges céljával”.
Az egyetem új vezetői, Szarka Gábor kancellár és Novák Emil mb. általános rektorhelyettes november 6-án bejelentették, hogy az intézmény fenntartója, a Színház- és Filmművészetért Alapítvány felfüggeszti az SZFE-n folyó oktatást. Eszerint a 2020/2021-es tanév 2021. február 1-jétől folytatható. Közölték azt is, hogy az egyetem épületei 2020. november 9-től 2021. február 1-jéig „oktatási tevékenység és kollégiumi lakhatás tekintetében” zárva tartanak.  A hallgatók erre reagálva bejelentették, hogy folytatódik az oktatás az intézményben, ám végül az új járványügyi intézkedések miatt elhagyták a szeptember óta blokád alatt tartott Vas utcai, Szentkirályi utcai, Rákóczi úti épületeket.

Minden várakozást felülmúlt Beethoven levele

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.14. 17:14
ALLEMAGNE - LETTRE DE BEETHOVEN
Fotó:
A vártnál több mint négyszer nagyobb összegért árverezték el a világhírű zeneszerző kézzel írt üzenetét.
A vártnál több mint négyszer nagyobb összegért, 275 ezer dollárért (83 millió forint) kelt el Ludwig van Beethoven egyoldalas levele egy amerikai árverésen. Ez az egyik legmagasabb ár, amelyet az elmúlt években megadtak a német zeneszerző - a zenetörténet egyik legjelentősebb klasszikus komponistája - írásáért - közölte helyi idő szerint pénteken a texasi Dallasban a Heritage Auctions aukciósház. "Beethoven ritkán kerül piacra, de ez a levél izgalomba hozta a gyűjtőket, mert a zenéjéről beszél benne" - közölte az aukciósház ritka kéziratokért felelős kurátora, Sandra Palomino. Az egyoldalas levélben a német zeneszerző egy zongoratrió kottájának a visszaadására kér egy bizonyos von Baumann urat, és megígéri neki, hogy azt néhány napon belül visszaadja neki egy zongoraszonátával együtt. Az aukciósház közleménye szerint a vásárló egy zongoraművésznő, aki egyelőre titokban akarja tartani a kilétét, és akinek nagyon fontos a kézirat, mert gyerekkorában Beethoven jelentette számára a menedéket. A zongoraművésznő két éve megvásárolta a zeneszerző egyik hajtincsét is. A vevő a levelet egy New York-i zeneiskolára akarja majd hagyni, ahol hajdan a tanulmányait végezte. 

Eltemették Szőcs Gézát

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.11.14. 16:08

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI/MTVA
A költőtől, miniszterelnöki főtanácsadótól a piliscsabai temetőben vettek végső búcsút.
Családja, pályatársai, tisztelői vettek végső búcsút az életének 68. évében elhunyt Szőcs Géza Kossuth-díjas erdélyi magyar költőtől, korábbi kulturális államtitkártól, Orbán Viktor kormányfő kulturális főtanácsadójától szombaton a piliscsabai temetőben.
– Szőcs Géza megtanította, a hatalmat arra kell használni, hogy a legnagyobb dolgokat vigyék vele véghez

– mondta Orbán Viktor miniszterelnök a temetésen.

A kormányfő búcsúbeszédében úgy fogalmazott, Szőcs Géza több volt, mint barát, kortárs költő, politikus, tanácsadó, ő mentor, „stratégosz”, lelki támasz volt.
– Nem csupán a múltunk közös, de a jövőt is együtt terveztük, minden megbeszélésre zsáknyi ötlettel érkezett

– mondta Orbán Viktor, úgy fogalmazva: nem engedett sem a '48-ból, sem az '56-ból, sem a '89-ből, de „nem engedett 2148-ból, 2256-ból és 2389-ből sem”, bármiben lefogadta volna ugyanis, hogy Magyarország és a magyar nemzet nemcsak volt, hanem lesz is.

– Ami nekünk kalandornak vagy fantasztának tűnt, az ő fejében és szívében maga volt a nemzet jövője. (...) Robosztus alkata ellenére inkább könnyednek tűnt, a föld és a gravitáció nem húzta le, nem járt, szinte lebegett – tette hozzá. – Ha igaz az, hogy a magyarok „több történelmet csinálnak, mint amennyit el tudnak fogyasztani”, akkor Szőcs Géza ízig-vérig magyar volt, több ötlete volt ugyanis, mint ahányat elbírt a politika, több szava, mint amennyi a költészetéhez kellett, és több története, mint amennyi a tankönyvekben elfér – fogalmazott Orbán Viktor. Megjegyezte, Szőcs Géza szembeszállt a román és magyar kommunistákkal, a zavaros, átmeneti időkben pedig halk, de súlyos szavú költőként próbált irányt adni. A miniszterelnök azt is felelevenítette, hogy 2010-ben, az első kétharmados választási győzelmüknél Szőcs Géza türelmetlenül szorgalmazta a keresztény nemzeti alkotmányt. – Mi csak sejtettük, de ő látta, micsoda viharok várnak ránk, és tudta, csak akkor bírjuk ki, ha kősziklára építjük a házat – mondta. – Négy évvel később, a következő kétharmadnál azt mondta, eljött az idő, hogy kormányprogrammá emeljük: mi, magyarok nem fogyhatunk el, a kormányzati filozófia középpontjába emelve ezzel a népesedés ügyét – emlékezett vissza Orbán Viktor. Felidézte a költő életművéből azt is, hogy már 1995-ben sürgette, a magyarság térjen vissza a többgyermekes családmodellhez, különben kénytelen lesz telepeseket behívni. Azt is javasolta, hogy kutassanak fel minden magyart a nagyvilágban, és ha még így sem lennénk elegen, olyanokat kell keresni, akik a leginkább hasonlítanak ránk.
– Ha most ideképzelem, egy modern Julianus barátot látok, aki éppen indulófélben van, hogy megkeresse, ami elveszett

– fogalmazott a kormányfő.

Végül 2018-ban – folytatta –, a harmadik kétharmados győzelemnél Szőcs Géza arra vállalkozott, hogy „a magyar géniusz nyomába ered”, összegyűjti a magyar találmányokat, víziókat, és a haza szolgálatára bírja a magyar zseniket; „ezt a munkát szakította félbe a halála, és ennek folytatását hagyta ránk”. Idézte kulturális főtanácsadója politikai krédóját is, miszerint a magyar nemzet történelmi küldetést teljesít, amely mélyen összefügg a kultúrával.
– Azt szerette volna, hogy tudásközpont épüljön fel e keresztúthazában, Kelet és Nyugat, Dél és Észak e sokat látott találkozási pontján. Hitt abban, hogy a magyar a legműveltebb nemzetek egyikévé lesz Európában

– mondta a kormányfő.

Orbán Viktor irigylésre méltónak nevezte Szőcs Géza pályáját és életívét, hozzátéve: „nekünk pedig már csak az maradt, hogy ne felejtsük el egyetlen szavát sem”. – Isten veled, kedves barátunk, Géza! – tette hozzá.  A fiatal költők nevében búcsúzó Korpa Tamás költő, kritikus, szerkesztő azt hangsúlyozta, hogy Szőcs Géza kivételes tehetségű költő volt, aki tálentumait élete során megőrizte, gyarapította, majd nagy hatású verseskönyvek sokaságában tett közkinccsé. Emlékeztetett arra, hogy Szőcs Géza első kötetei valóságos paradigmaváltást jelentettek a romániai magyar költészetben, inspirálta a fiatalabb és az idősebb generációkat, túlmutatva az országhatárokon. Szőcs Géza tehetségkutató és -támogató szerepére, az Előretolt helyőrség irodalmi mozgalom indulására emlékezett Orbán János Dénes költő, prózaíró, irodalomszervező. Kiemelte: Szőcs Géza legnagyobb tanítása az volt, hogy óvakodjunk mindentől, ami szokványos.
– A legfontosabb izgalmasnak, érdekesnek, különlegesnek lenni, nem pedig tökéletesnek. A tökéletesség a középszer vágyálma, ők azok, akik a végletekig kimunkált részletekkel próbálják ellensúlyozni a sziporkázó ötletek hiányát

– idézte Szőcs Gézát.

– Ő maga járt elöl a példával: versei a legfurcsább helyzetekben és legtöbbször percek alatt születtek – mutatott rá Orbán János Dénes, hozzátéve: nem volt nála elfoglaltabb, zsúfoltabb és bonyolultabb életű honfitársunk. A család nevében Szőcs Petra költő, rendező, forgatókönyvíró, Szőcs Géza lánya emlékezett. Elmondta, hogy édesapja úgy volt magyar, hogy egyetemes volt, sok emberen segített, és az ellenfeleivel is toleráns volt. 
– Idő előtti volt ez a távozás. Csináld azt, amit szeretnél, legyél ott, ahol akarsz, akár több helyen is. És amennyire lehet, maradj azért velünk

– búcsúzott Szőcs Petra.

Szőcs Géza Kossuth- és József Attila-díjas író, költő, újságíró november 5-én hunyt el Budapesten.
Kapcsolódó
Búcsú Szőcs GézátólMeghalt Szőcs Géza