egészségügy;kórházak;

2020-11-18 06:55:01

Mától létezik az Országos Kórházi Főigazgatóság

Az intézményt az országos kórház-főigazgató vezeti, akit a szakminiszter javaslatára a miniszterelnök nevez ki.

Szerda hajnalra „megszületett” az új ágazati irányítási rendszer az egészségügyben. A kormány létrehozta az Országos Kórházi Főigazgatóságot – szúrta ki a Portfólió.

Az intézményt – mint arról pénteken lapunk elsőként beszámolt – az országos kórház-főigazgató vezeti, akit a szakminiszter javaslatára a miniszterelnök nevez ki. Az országos kórház-főigazgatónak akár több helyettese is lehet. Az országos kórházi főigazgató feladata lesz egyebek mellett az egészségügyi ellátórendszer működésének figyelemmel kísérése, a felülvizsgálatát érintő stratégiai kormányzati döntések megalapozása, melynek keretében közreműködik az egységes és átlátható új nemzeti egészségügyi irányítási rendszer kialakításában – szól a rendelet, amelyet Orbán Viktor írt alá és szerdától hatályba is lép.

Kedd reggeli cikkükben írtunk arról, hogy – amellett, hogy a kormány a jogállásról szóló törvény több vitatott pontját is elhalasztja – az OKF vezetője lesz a munkáltatója az állami egészségügy alkalmazottainak, kivéve a kórházi intézményvezetőket, akiké az egészségügyért felelős miniszter. A kórházak mostani főigazgatói székében ülőket intézményvezetőnek nevezik át, akinek a helyettese az orvosigazgató lesz.

Szintén a keddi közlönyben megjelent másik rendelet a vészhelyzetre hivatkozva átírja az egészségügyi ellátórendszer működtetésének szabályait, azaz megteremtették a negyven csúcsintézmény létrehozásának feltételeit. A jogszabály egyben jelzi, hogy a korábbi törvényekben eddigi kórházfenntartóként említett, az Állami Egészségügyi Ellátó Központ helyett az új Országos Kórházi Főigazgatóságot kell érteni.