Előfizetés

Bajuszt növesztettek a budapesti villamosok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.20. 10:36

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A férfiak egészségére, a prosztatarák megelőzésének és korai felfedezésének fontosságára hívják fel a figyelmet.
A következő hetekben a legforgalmasabb budapesti – a 4-es és a 6-os - villamosvonalakon „bajszos Combinók” közlekednek, a prosztatarák megelőzésének hónapját jelezve – derült ki a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) közleményéből
Ahogy mi is megírtuk, ausztrál kezdeményezésre novemberben világszerte sok férfi félreteszi a borotvát, és megnöveszti a bajuszát, hogy felhívja a figyelmet arra, hogy az erősebb nem képviselőinek is törődniük kell az egészségükkel, illetve hogy az egyik legelterjedtebb férfibetegség, a prosztatarák rendszeres szűréssel megelőzhető.
Idén novemberben az Astellas Pharma felkérésére a BKK is csatlakozott a mozgalomhoz: a prosztatarák megelőzésének, szűrésének és korai felfedezésének jelentőségére közös kampányukkal hívják fel a férfiak, valamint a velük együtt élő, a rájuk vigyázó hölgyek figyelmét. Azért „növesztettek” bajuszt a Combinók, hogy a kampány fontos üzenete minél több utashoz eljusson. A megállókba és a forgalmas csomópontokba kihelyezett posztereken szintén a prosztatarák-megelőzést és a -szűrés fontosságát hangsúlyozzák.
A prosztatarák hazai statisztikája riasztó: 6000 friss regisztrált eset és 1500 elvesztett férfiélet a betegség éves mérlege. Szakértők szerint az évenkénti prosztatarákszűrés minden 45 év feletti férfinak javasolt panaszmentes állapotban is, hiszen a korai diagnózis a betegség sikeres kezelésének legfontosabb feltétele. Magyarországon a diagnosztizált prosztatarákos betegek mintegy 30 százaléka sajnos későn, már az áttétes stádiumban fordul orvoshoz. Ehhez az is hozzájárul, hogy a férfiak egészségtudatossága elmarad a hölgyekétől, és – ahogy azt a kampány is hangsúlyozza – gyakran a női családtagok beszélik rá a férfiakat a vizsgálatra – írták.

Sós karamellás lett az év szaloncukra

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.19. 17:45

Fotó: Shutterstock
Civil kezdeményezésként idén először, több kategóriában rendezték meg a hungarikumnak számító karácsonyi édesség versenyét.
A Demeter Chocolate sós karamellás szaloncukra nyerte el Az év szaloncukra 2020 címet; az idén először civil kezdeményezésként megrendezett versenyre a gyártók összesen 109 ízt neveztek.
A megmérettetésre az összes magyarországi gyártó meghívást kapott, akik szabadon dönthettek, hogy részt vesznek-e a versenyben és a teljes szaloncukor-kínálatukból hányat indítanak el – mondta el az online eredményhirdetésen a Szeretem a csokit YouTube-csatorna videós párosa, a verseny ötletgazdái, Kovács Ádám és Kovács Gergely.
A szervezők fontosnak tartották, hogy a nagy cégek mellett a kisebb és a kézműves gyártók is lehetőséget kapjanak, és hogy a különböző összetevőkre érzékeny fogyasztók, a kis pénzből gazdálkodók és az újdonságot keresők, valamint a gyermekeknek vásárlók számára is segítségül lehessenek a választásban.
Az év szaloncukra díj győztese a Demeter Chocolate sós karamellás szaloncukra lett, második helyen a gyulai Kézműves Cukrászda kókuszkrémes szaloncukra végzett, a harmadik pedig a Stühmer pisztáciakrémes szaloncukor lett.
Az év kézműves szaloncukra a Kézműves Cukrászda mogyorónugátos tejcsokoládés terméke, a második helyezett a Demeter Chocolate Irsai Olivér szőlőpálinkás szaloncukra, harmadikként pedig a Sulyán cukrászda sós, tökmagos, fehércsokoládés trüffel szaloncukrát rangsorolták a kóstolók.
A cukormentes kategória első helyezettje a Sulyán cukrászda mandulás, aszalt szilvás, diós, étcsokis szaloncukra, a második a Stühmer mogyorókrémmel töltött tejcsokoládé szaloncukra, a harmadik pedig a Tesco Finest mandulás-csokoládés szaloncukor lett.
Az év laktózmentes szaloncukrai sorrendben a Damniczki cukrászda vörösboros-málnás szaloncukra (a szekszárdi Mészáros Pál Pincészet merlotjával), a Lissé Fitt rumos-kakaós szaloncukor és a Chocco Garden banánhabos szaloncukor.
Az Upper Bars belga étcsokoládéba mártott narancsos szaloncukor nyerte el Az év gluténmentes szaloncukra címet, mögötte a Majomkenyér mogyoróvajas szaloncukor és a Szerencsi Paleobon mogyorókrémmel töltött szaloncukor végzett.
Az év szaloncukra a 499 forint/100gramm alatti árkategóriában a Tesco karamellkrémmel töltött szaloncukor lett, a második a Dolcetta Csendes Éj rumos-kakaós szaloncukor, míg a harmadik az Auchan tejkaramellás szaloncukor.
Az extra kategóriákban csak egy-egy győztest hirdettek. A legjobb zselés szaloncukor a Chocco Garden meggyes szaloncukra lett, az év új ízének a Piros Mogyorós kókusz szaloncukrot választották, a gyerekek kedvence kategóriában pedig holtversenyben a Tesco banános-ropogós és málnás-robbanócukorkás szaloncukor végezett az élen.
Sánta Sándor, a Magyar Édességgyártók Szövetségének elnöke elmondta: a hungarikumnak számító szaloncukorból Magyarországon évente 3500 tonnát adnak el. Felméréseik szerint a háztartások 90 százaléka vásárol szaloncukrot, átlagosan 1 kilogrammnyi mennyiségben kilónként 2000 forintos áron. A legkedveltebb ízek a piacon a zselés, a kókuszos, a karamellás, a csokoládékrémes, a marcipános és a mogyorókrémes. Hozzátette, a koronavírus-járvány egyik vesztese az édesipar és várhatóan szaloncukorból is kevesebb fogy majd idén, reményeik szerint azonban a visszaesés csupán átmeneti jelenség lesz.

Több mint 600 millió forintért kelt el a Bűnbánó Magdolna

MTI
Publikálás dátuma
2020.11.19. 17:07

Fotó: Artcurial
Leonardo da Vinci legjobb tanítványának ritka festményét heves licitálás után a becsült ár több mint tízszeresével, 1,7 millió euróval ütötték le egy párizsi árverésen.
A Salai (Kisördög) becenéven ismert festő, Gian Giacomo Caprotti (1480-1524) Bűnbánó Magdolna című festményét az Artcurial francia aukciósház árverezte el. A 65-ször 50 centiméteres, fatáblára festett kép alkotóját és értékét eddigi tulajdonosa korábban nem is ismerte. A 15. századi lombard festészet szakértője, Cristina Geddo állapította meg, hogy minden bizonnyal Leonardo da Vinci legjobb tanítványának és legközelebbi munkatársának, Salainak a műve.
Az 1515 és 1520 körüli években festett táblakép jó állapotban maradt fenn, művészettörténészek azzal számoltak, hogy a párizsi árverésen 100-150 ezer euró (36,6-55 millió forint) között lesz a leütési ár. Az aukción heves licitálás folyt telefonon, végül adókkal, jutalékokkal együtt 1,745 millió euróért (nagyjából 640 millió forintért) kelt el a festmény.
Gian Giacomo Caprotti tízévesen került Leonardo műtermébe és az ott eltöltött 25 év alatt mindenki másnál jobban elsajátította a reneszánsz polihisztor kifinomult festési technikáját. Salai Leonardo több festményéhez is modellt állt és számos rajzán is szerepel. Négy vagy öt saját alkotása maradt fenn, köztük a Megváltó Krisztus, amely egy milánói múzeumban, a Pinacoteca Ambrosianában található, a többi magántulajdonban van.