Előfizetés

Még a kormány sem tudja megmondani, mennyi lélegeztetőgép jut átlagosan egy kórházba

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.26. 13:00

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Pedig erről mindig a kormányhivatal dönt.
Noha korábban arról szóltak a hírek, hogy a külügyminisztérium rengeteg lélegeztetőgépet szerzett be, ennek ellenére továbbra sem tudni intézményi felbontásban, hová és mennyi kerül a berendezésekből. A témában az LMP képviselője, Ungár Péter kérdezte az EMMI-t. A politikus egyebek mellett arra is kíváncsi volt, milyen szakmai döntések alapján osztják szét a gépeket és tervez-e a kormány továbbképzéseket indítani, hogy több szakember legyen, aki tudja is kezelni az eszközöket.   
Válaszában az EMMI parlamenti államtitkára azt írta, az eszközök kirendelését adott kórház vezetője igényli a megyei kormányhivataltól. Ez a szerv dönt a kirendelés szükségességéről.

Rétvári Bence arról is beszámolt, hogy 2020 tavasza óta folyamatosan készítik fel különféle tanfolyamokkal az egészségügyi dolgozókat a koronavírusos betegek ellátására. November 11-ig kicsivel többen, mint 27 ezren regisztráltak a továbbképzési programba.  Válaszának végén pedig szokáshoz híven előadta a "baloldal kihúzza  magát a védekezésből" tartalmú kormányzati kommunikációs panelt. Külön érdekesség, de a Külgazdasági és Külügyminisztérium már a sokadik eltérő számot közli arról, hogy mennyi lélegeztetőgépet szerzett be. Korábban a hvg.hu kérdésére 17 402 darabról számoltak be, az Ungár Péter közérdekű adatigénylésére adott számokból pedig az derül ki, hogy 17 ezer alatt van ez a szám. 

Ursula von der Leyen levelet írt Orbán Viktornak - és úgy tűnik, nem hátrál

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.11.26. 12:55

Fotó: JOHANNA GERON / AFP
A bizottsági elnök a brüsszeli kifizetéseket a jogállami normák tiszteletben tartásához kötő rendelettel kapcsolatos kifogásokra reagált.
Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke levelet írt Orbán Viktor magyar és Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnöknek, amelyben reagált a jogállami feltételrendszert rögzítő uniós rendelettel kapcsolatos kifogásaikra, tudta meg a Népszava. A múlt pénteken született iromány válasz a két politikusnak az uniós intézmények vezetőihez intézett leveleire, amelyekben bejelentették, hogy megvétózzák az EU 1800 milliárd eurós költségvetési és gazdasági segélycsomagját. A magyar kormányfő ezt két egymást követő levélben is a brüsszeli döntéshozók tudomására hozta. Információink szerint a bizottsági elnök a dokumentumban leszögezi: a jogállami mechanizmus keretében hozott döntéseket a kormányok bármikor az Európai Unió Bíróságára vihetik, sőt azt is kérhetik, hogy a luxemburgi székhelyű testület az ítélet időpontjáig ideiglenesen függessze fel az intézkedések hatályát. Ursula von der Leyen szerdán az Európai Parlamentben elmondott beszédében is hasonlóan foglalt állást. Ott azt mondta, hogy akiknek kételyeik vannak a rendelettel kapcsolatban, az uniós bíróságtól kérhetik a szabályok részletes megvizsgálását. Ez az a fórum, ahol a jogi természetű véleménykülönbségeket tisztázni lehet. Ursula von der Leyen levelében azokra a magyar és lengyel kifogásokra is válaszolt, amelyek szerint az egyes tagállamok jogállami teljesítményével kapcsolatos problémákat az úgynevezett 7. cikkelyes eljárás keretében kell megtárgyalni és kezelni, és nem pénzmegvonással fenyegető új jogszabályt alkotni. Az elnök világossá tette: az elfogadás előtt álló jogállami mechanizmus szigorúan az uniós költségvetéshez kapcsolódik, ily módon nem keverhető össze a jóval átfogóbb 7. cikkelyes eljárással. A kormányközi EU Tanácsban zajló folyamat keretében a tagállamok jó ideje azt vizsgálják, hogy a demokratikus értékeket rendszerszintű kockázatok veszélyeztetik-e Magyarországon és Lengyelországban. Budapest ellen több mint két éve, Varsó ellen három éve folyik az eljárás. A büdzséhez kötődő és várhatóan a jövő évben hatályba lépő rendelet értelmében az EU intézményei kifejezetten olyan esetekben vonhatnák felelősségre a tagállamokat, amikor azok a közösség pénzügyi érdekeit veszélyeztetik a jogállami normák felrúgásával. Von der Leyen levele arról árulkodik, hogy az Unió nem akar engedni a negyvennyolcból, és nem hajlandó kinyitni a pénzügyi csomagról született politikai megállapodásokat.  

Adománnyá vált a koronavírus-bírság

Vas András
Publikálás dátuma
2020.11.26. 11:45

Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Egy családfőjét koronavírusban elveszítő, négygyerekes famíliához került a kijárási korlátozások miatt kirótt bírságra összegyűlt pénz.
Tíz perccel este nyolc óra után állítottak meg egy hazafelé autózó nagyatádi nőt a rendőrök a kijárási korlátozások első napján, november 11-én, akit – az Atádhír akkori tudósítása szerint – 30 ezer forintra meg is bírságoltak. Az eset nagy felháborodást keltett a somogyi kisvárosban, ráadásul a négygyerekes anyuka története az internetes megosztásoknak köszönhetően még külföldre is eljutott, s a világhálón gyűjtés indult a nő számára. Többen megkeresték a nagyatádi portál szerkesztőségét is, hogyan lehetne segíteni felajánlásaikkal a szerintük túl szigorúan megbüntetett anyukának, s végül a kirótt bírságnál jóval nagyobb összeg gyűlt össze. A megbüntetett nő azonban nem büntetés kifizetésére használta fel a pénzt, hanem egy alapítványon keresztül eljuttatta egy kiskunfélegyházi, szintén négygyerekes családnak, ahol éppen a napokban hunyt el koronavírusban az édesapa.
A történet kapcsán megkerestük a nagyatádi asszonyt, ám Edit nem akart sajtónyilvánosságot. Az Atádhírnek a megbüntetése után még nyilatkozott, s ebből kiderült, egész egyszerűen elfelejtette a kijárási korlátozást, ezért ült nyolc óra után kocsiba, s bár szerinte a rendőrök méltányossági alapon megelégedhettek volna a figyelmeztetésével, nem haragszik a hatóságra a büntetés miatt, s a korlátozásokkal maximálisan egyetért. A számára indított gyűjtésről a bölcsődevezető asszony, akinek férje a helyi baptista gyülekezet vezetője annyit mondott, nincsenek rászorulva az adományokra, így saját zsebből fizették ki a 30 ezer forintot, az összegyűl pénzt pedig olyan helyre szánták, ahol sokkal nagyobb szükség van segítségre. Így az összeg – persze a felajánlók tudtával – egy fiatal baptista lelkipásztorok özvegyeit és gyermekeit segítő alapítványhoz került, mely annak a kiskunfélegyházi családnak juttatta el, ahol november elején meghalt az édesapa, aki felesége mellett négy gyermeket hagyott maga után – így lett a bírságból adomány.