irodalom;mese;bábszínház;kézműves;

2020-11-27 10:30:00

Kultúra a karanténban

A kijárási korlátozások és a rendezvénystop napjaira otthonról elérhető kulturális programokat ajánlunk ezen a hasábon. Ezúttal csak gyerekeknek.

Bábfilmszínház és mobilmesék

A Budapest Bábszínház egyszerű online közvetítés helyett szintet lépett: filmeket készítettek a futó bábelőadásaikból. A „bábfilmszínház” jobban visszaadja a nézőtéri hangulatot, mint egy steril online adás, amiből hiányzik a nevetés, a bekiabálás és a taps, ezenfelül a nézőtérről egyébként nem látható finom részletekkel gazdagítja a befogadóélményt, egy-egy arckifejezést vagy bábmozdulatot közelről mutatva. Elsőként november 28-án és 29-én a Boribon és Annipanni című előadást vetítik, amelyre online vásárolhatók jegyek a jegytrafik.hu oldalon.

A Kolibri Gyermek-és Ifjúsági Színház folytatja a tavasszal megkezdett ingyenes online sorozatát: a Kolibri Facebook-oldalán és Youtube-csatornáján minden nap este 6 órakor köszön be a Kolibri MobilMesék, amelynek keretében a színház művészei és vendégművészei az otthonukban, mobiltelefonnal rögzített mesével, dallal vagy verssel jelentkeznek. Emellett hétvégenként a korábban rögzített színházi előadások is megtekinthetők online, jegyek a jegy.hu oldalon elérhetőek.

A győri Vaskakas Bábszínház ingyenes online adventi matinésorozatot indít, amelynek darabjai vasárnaponként 11 órakor lesznek láthatóak a bábszínház Youtube-csatornáján. Elsőként a Vuk című előadást vetítik november 29-én. Különleges ajándék lesz a gyerekeknek a Vaskakastól a Mikulás új szánja című előadás, amelynek online premierjére december 6-án 11 órakor kerül sor.

Irodalmi kvíz és kézműveskedés

A Petőfi Irodalmi Múzeum online is elérhetővé tette az Arany János-kiállításban szereplő digitális-interaktív játékait. Az „Akarsz-e játszani” címmel elindított weboldalon jelenleg öt kaland elérhető, köztük szótippelő és emoji-rap, amelyek játékos formában viszik közelebb a fiatalokat Arany és Petőfi világához.

Kézműveskedéssel egybekötött online ismeretterjesztő programmal jelentkezik az adventi hétvégéken a Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria. Az általános iskolásoknak szóló négyrészes sorozat azt járja körül, hogyan ünnepelték évszázadokkal ezelőtt a karácsonyt, illetve a téli napforduló időszakához kötődő ünnepeket, mindezt a témához kapcsolódó, otthoni kézműves tippekkel kiegészítve. Az „Arti és D’arti a fényünnepek nyomában” első adása november 28-án 10 órakor lesz megtekinthető a galéria Facebook-oldalán. A videókat utólag is meg lehet majd nézni a galéria Youtube-csatornáján.

Gyerekkönyvek másképp

A Pagony Kiadó Facebook-oldalára kattintva jó eséllyel belefutunk valamilyen izgalmas online programba vagy videóba: könyvbemutatótól a felolvasásig, Mikulás ünnepségtől a PagonyFesztig. November 28-án 11 órától követhetjük online a Kalandos PagonyFeszt eseményt, amelyen három könyvvel ismerkedhetnek meg a gyerekek.

Huzella Júlia, színésznő az előző karantén alatt kezdett el online meséket felolvasni és száz napig meg sem állt. A Tíztőlmese elnevezésű Facebook-oldalon visszanézhetőek a korábbi felolvasások és folyamatosan kerülnek fel új tartalmak is. Időközben megszületett a tíztőlmese.hu weboldal, amely mesekönyv lapozgató-felolvasó videók gyűjtőhelyeként kíván értékes online tartalmat biztosítani a 3-6 éves korosztálynak.