Előfizetés

Több mint kétszázan követelik Demeter Szilárd távozását

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 20:08
Upor László, az SZFE volt rektorhelyettese is az aláírók között van
Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Neves közéleti szereplők szerint írása miatt nem csak pozícióiból, hanem a közéletből is ki kell vonulnia a kormánypárti kultúrpolitikusnak.
Jóval meghaladja már a kétszázat is azoknak az embereknek a száma, akik nyílt levélben utasítják vissza Demeter Szilárdnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának, miniszteri biztosnak az Origón szombaton megjelentetett, és nemzetközi botrányt kavart „Európát Soros György gázkamrájának” nevező, majd a Magyar Nemzetben visszavont cikkét.  Demeter Szilárd botrányos írásárának következményeiről, fejleményeiről a Népszava is beszámolt. A Szabad a hang oldalon bárki által aláírható petíciót jegyzők között számos, a magyar közélet jeles szereplőivel találkozhatunk.
A teljesség igénye nélkül olyan közismert emberek követelik Demeter Szilárd távozását nemcsak az állami pozícióiból, hanem a magyar közéletből is, mint Csepeli György szociálpszichológus, Dés László zenész, Donáth László evangélikus lelkész, Falus Ferenc volt országos tisztifőorvos, Fleck Zoltán jogász, Fodor Tamás színész, Gálvölgyi János színész, Geszti Péter zenész, Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség vezetője, Jávor Benedek volt EP-képviselő, a főváros brüsszeli képviseletének vezetője, Kádár András Kristóf ügyvéd, Kálmán C. György irodalomtörténész, Kaltenbach Jenő jogász, a nemzeti és etnikai kisebbségi jogok egykori országgyűlési biztosa, volt fővárosi képviselő, Karácsony Gergely főpolgármester, Karsai György színháztörténész, egyetemi tanár, Kéri László politológus, Majtényi László, az állampolgári jogok egykori biztosa, Mécs Imre volt országgyűlési képviselő, Parti Nagy Lajos költő, író, Petschnig Mária Zita közgazdász, Schilling Árpád rendező, Spiró György író, Szilágyi Ákos költő, Szkárosi Endre költő, Törzsök Erika szociológus, Ungár Péter országgyűlési képviselő, Upor László dramaturg, műfordító, a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) volt rektorhelyettese, Vásárhelyi Mária szociológus, Závada Pál író.

„Állami intézmény vezetőjétől megbocsáthatatlan”

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.11.29. 18:18

Fotó: Népszava
Óriási felháborodást váltott ki Demeter Szilárd miniszteri biztos Origón megjelent írása. A kormány vezetői egyelőre hallgatnak az ügyről vagy kiterjesztik a felelősséget.
– Nem nyilatkozom – mindössze ennyit felelt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója lapunknak, amikor megkerestük a nagy botrányt kiváltó írásával kapcsolatban. Ebben Soros Györgyöt Hitlerhez, Európát pedig a gázkamrákhoz hasonlította. Demeter Szilárd „a magyar könyvszakma és irodalmi közgyűjtemények integrált fejlesztéséért” felelős miniszteri biztosként is tevékenykedik, ráadásul a jobboldali véleményformálók és a kormány kultúrpolitikájának egyik befolyásos alakja. Éppen ezért megkérdeztük az Emberi Erőforrások Minisztériumát, valamint Havasi Bertalant, Orbán Viktor sajtófőnökét, hogy lesz-e következménye az Origón megjelent – majd visszavont – írásnak, ám cikkünk megjelenéséig nem érkezett válasz. A lapunknak nyilatkozó elemző szerint az uniós költségvetési vétó elmagyarázása még a saját tábor esetében is nehézséget okoz a Fidesznek.
Izrael budapesti nagykövetsége a Twitteren reagált, azt írták, „teljes mértékben elutasítjuk a holokauszt emlékének bármilyen célú felhasználását (…) nincs helye annak, hogy az emberiség történelmének legsúlyosabb bűncselekményét vagy annak elkövetőit összekapcsoljuk bármilyen kortárs vitával”. A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége azt közölte, az írás „vállalhatatlan minden jóérzésű polgár számára”, Európát gázkamrának minősíteni „ízléstelen, 75 évvel Auschwitz után egy állami intézmény vezetőjétől pedig megbocsáthatatlan (…) holokauszt relativizálásának tankönyvi esete, ennélfogva nem egyeztethető össze az antiszemitizmus minden formája ellen meghirdetett kormányzati zéró toleranciával”. Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezetője szerint Demeter Szilárd „eszmefuttatása” ízléstelen és méltatlan. „Lehet Soros György politikai aktivitásával és üzleti tevékenységével egyet nem érteni és vitatkozni, de személyét Hitlerhez és tevékenységét a gázkamrákhoz hasonlítani nehezen tekinthető többnek otromba provokációnál” – közölte. Vámos Miklós író azt írta Demeter Szilárdnak, „ha elment az esze, hagyja ott felelős állását, takarodjon melegebb égtájakra, próbálja megtalálni, addig is fogja be”. Bajnai Gordon volt miniszterelnök pedig a Facebookon azt közölte, ha Demeter Szilárd még hétfőn is a helyén van, az azt jelenti, Orbán Viktor azonosul az általa leírtakkal. A kormányból egyelőre csak Gulyás Gergely nyilvánult meg az ügyben, de a Miniszterelnökséget vezető miniszter is csak annyit mondott a Transindexnek Kolozsváron, hogy nem örül a közélet eldurvulásának. Demeter Szilárd írása egyébként az Európai Unió következő hétéves költségvetése és a koronavírus gazdasági kárait enyhíteni próbáló uniós mentőcsomag magyar és lengyel vétója kapcsán jelent meg A témában az elmúlt hetekben egy sor kormányzati szereplő, köztük Orbán Viktor kormányfő is többször közölte már álláspontját. Hajdu Nóra, az IDEA Intézet elemzője szerint a költségvetési vétó elmagyarázása még a saját tábor esetében is nehézséget okoz a Fidesznek. – Mivel pedig nehéz elmondani, hogy mi miért történik az ügyben, sokféleképpen próbálják megszólítani szavazóikat, ennek egyik leágazása minden bizonnyal Demeter Szilárd publicisztikája is – fogalmazott Hajdu Nóra, az IDEA Intézet munkatársa. Hajdu Nóra szerint viszont a vállalhatatlan párhuzamok, a nemzetközi botrány nem segítette, hanem éppen ellenkezőleg, megnehezítette a Fidesz dolgát, hiszen így még nehezebb lesz érvelni a két vétózó ország álláspontja mellett. Demeter Szilárd vasárnap visszavonta az írását. A miniszteri biztos közleményében úgy fogalmazott, „abban igazat adok az engem kritizálóknak, hogy nácizni ma relativizálás, és a náci párhuzam akaratlanul is sértheti az áldozatok emlékét. A közeljövőben ehhez tartom magam”.

Demeter: „Mi vagyunk az új zsidók”

Az Origón megjelent cikkben a miniszteri biztosként is tevékenykedő Demeter Szilárd úgy fogalmaz: Soros György élete végére jött rá, hogy nem zseni, ellenben „írni tehetségtelen, gondolatrendszere zavaros és inkonzisztens. Van annyira okos, hogy belássa: nem zseni. Ez lehet a legnagyobb fájdalma”, ezért most „egy világméretű sakktáblán tologatja a bábukat”, miközben „tisztességtelen játékszabályok szerint játszik”, az útjában pedig elsősorban Lengyelország és Magyarország áll. „A liberárják most a lengyeleket és a magyarokat akarják kizáratni abból a politikai közösségből, aminek tagjaiként még vannak jogaink. Mi vagyunk az új zsidók” – írta Demeter, aki szerint „Európa Soros György gázkamrája: a multikulturális nyitott társadalom kapszulájából árad a mérgező gáz”, Soros György pedig „a liberális Führer. A liberárja hadserege pedig szolgaibb módon isteníti, mint anno Hitlert a sajátjai”.

Zene kalapáccsal és orbánizmus – Korábbi kijelentések

Látjuk, hogy az ellenzékifüggetlenobjektív újságírók modorosabb része rászállt a legelső zenekarunkra ... Ezért izennénk az illetőknek, hogy el fogjuk játszani az ujjaikon az Örömódát - kalapáccsal. Ezt úgy kell elképzelni, hogy ráütünk pl. a gyűrűsujjra, és az egyáltalán nem tisztelt zsurnaliszta kiadja a kívánt hangot, pontosabban: szolmizálva énekel. Arra kérnénk az urakat, hogy gyakoroljanak. Mert ahányszor elrontják, újrakezdjük.” (2015. az akkor a Századvég elemzőjeként dolgozó Demeter Szilárd reagált egy eredetileg nyilvános – de azóta már nem elérhető – Facebook-posztban arra, hogy Csunderlik Péter történész kigúnyolta a Longstep nevű együttest, amelyben Demeter játszott.) „Hogy tudálékosan, egymás faszát szopva az igazság birtokosaként osztjátok az észt, még elmegy, jogotok van hozzá, eresszétek, a net sok mindent elbír, de az, hogy dögunalmasan írtok, megbocsáthatatlan.” (2016. válasz a Mandineren Krusovszky Dénes kritikájára) „Nem vagyok politikus. Amúgy az erőteljes kifejezéseknek helyük van beszédben és írásban is, de csak akkor, ha valódi funkcióval bírnak. Én sose trágárkodom öncélúan.” (interjú a 24-hu-n 2019. február 18.) „Az első munkatársi értekezleten elmondtam, megveszekedett orbánista vagyok, a kormány politikáját száztíz százalékig támogatom. Politikai irányom tehát adott. Ehhez mindenki szabadon viszonyulhat. De nem várom senkitől azt, hogy Orbán Viktor portréja alatt reggelente a Himnuszt énekelje.” (interjú, 168 óra 2019. június 6.) A Petőfi Irodalmi Ügynökség Hajónapló műsorában a magyarországi németek elhurcolásának emléknapján, január 19-én többek között az hangzott el, hogy „ha nem öltél meg legalább egy németet, már elvesztegetted azt a napot”. Demeter Szilárd egy hónappal később emailben kért bocsánatot a magyarországi német kisebbségtől a műsorban elhangzottak miatt. A levelét Ritter Imrének, az Országgyűlés német nemzetiségi képviselőjének címezte. (2020. február 18.) „Egyetlen definíciót tudok adni a magyar irodalmi művekre nézvést: az a magyar író, aki magyar olvasónak, magyarul ír művet és azt szeretné, hogy száz év múlva magyarul olvassák ugyanazt a művet, az az én számomra nemzeti kultúrában gondolkodik. Tehát nem exportban. Az exportra termelő írók ugyanis szerinte nem magyar írók: „Csak magyarul írnak, mert nem tudnak más nyelven írni. De nem a magyar olvasókat akarják megszólítani. Ezzel nekem nincs bajom, de úgy gondolom, hogy ezekre az írókra közpénzt nem érdemes szánni.” (2020. február 18. Pesti Hírlap) „Most először valami olyan történt, amit nagyon nem szeretnek a futóbolondok, és most a scrutoni értelemben vett futóbolondokra, a szélsőliberálisokra gondolok. Azért ugatnak ennyire, mert nekem sikerült elérnem, amit ők harminc éve igyekeznek megakadályozni: széles szakmai konszenzus, demokratikus folyamat alapján kijelölődött negyvenöt olyan középgenerációs szerző, akiket nem lehet kisajátítani sem egyik, sem másik oldalról.” „Nekünk a nemzeti kultúra terén egy szélesebb ölelésben kell gondolkoznunk, és mindazt a magyar írót, aki magyar olvasónak magyar nyelven ír, és az a szándéka, hogy az ő művét száz év múlva is magyarul olvassák, azt nemzeti írónak kell ilyen értelemben tekinteni. Azt az írót viszont, aki LMBTQ-ideológiát hirdet, és látszik, hogy az „újbeszél” komisszárjaként próbál a nemzeti kultúra létére törni, én is joggal tolom ki mindenféle párbeszédből.” (2020. február 26. Demokrata) „A nácizás nagyon bánt, mert székely vagyok, és a székelyek sem nem nácik, sem nem kommunisták.” (Mandiner-konferencia 2020. február – üzenet Schilling Árpádnak, aki szerint Demeter náci nyelven beszél) „Pontosan tudom, mennyit érek. Prózaíróként az engem gyalázó írók többségénél akkor is jobb novellát írok, ha éjszaka felébresztenek, és nem adnak kávét meg cigit.” (2020. november 7. Kontra.hu) (Népszava) 

Karácsony: Demeter Szilárd hétfő reggel 8 órától már nem viselhet semmiféle közhivatalt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.29. 17:51
Karácsony Gergely főpolgármester
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A főpolgármester egy felhívásához csatlakozva követeli a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatójának kivonulását a magyar közéletből.
Demeter Szilárd hétfő reggel 8 órától már nem viselhet semmiféle közhivatalt. Van még pár órája a miniszterelnöknek – adott „ultimátumot” Karácsony Gergely főpolgármester Orbán Viktornak, hogy eltávolíttassa állami pozícióiból – a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatói székéből és az Emberi Erőforrások Minisztériumának miniszteri biztosi posztjáról. Demeter Szilárdot az Origón szombaton megjelentetett, és nemzetközi botrányt kavart „Európát Soros György gázkamrájának” nevező, majd a Magyar Nemzetben visszavont cikke miatt – amint arról a Népszava is beszámolt – elítélte már a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) és az izraeli nagykövetség is.  Karácsony Gergely mindezek után hangsúlyozta:
„Az aljas és alantas írással, annak visszavonása után is, és annak írójával a miniszterelnöknek van dolga. Az ő embere, az ő kultúrpolitikusa, az ő Európa-politikáját akarta megalapozni, az ő szégyene.”

A főpolgármester egyben bejelentette, csatlakozik a nyílt levélhez, melyben a leghatározottabban visszautasítják Demeter Szilárd említett írását, amelyben Soros Györgyöt Hitlerhez, a liberális, azaz szabadelvű embereket pedig a nácikhoz hasonlítja: 
„A holokauszt áldozatainak emlékével és a túlélők fájdalmaival visszaélve európa- és nemzetellenes szövegével, tudatosan provokál, békétlenséget és gyűlöletet szít.”

A dokumentum szerint a miniszteri biztos és múzeumigazgató „alkalmatlannak és méltatlannak bizonyult, hogy a magyar kultúra, a közélet bármilyen területét irányítsa, azt képviselje”.
„Az alapvető emberi és isteni törvények, parancsolatok, a jogállamiság és a Magyarország által is elfogadott európai és nemzetközi rendelkezések alapján követeljük, hogy azonnal mondjon le minden közéleti funkciójáról, vonuljon ki a magyar közéletből! Ezt elvárjuk minden olyan politikustól és képviselőtől is, aki ezzel az életellenes és embertelen szöveggel azonosulni tud”

– olvasható a nyílt levélben.