Előfizetés

Az államtitkár szerint lehet, hogy bosszantó parkolóhelyet keresni, de ez is segíti a távolságtartást

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.11.30. 18:56

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Schanda Tamás furcsa érveléssel védte meg az ingyenes parkolást.
A járvány elleni védekezés jegyében vezette be a miniszterelnök az ingyenes közterületi parkolást. Emiatt több helyen tumultus alakult ki és sokan bosszankodnak, hol találnak helyet az autójuknak. A Parlament ülésén is téma volt a kialakult helyzet. A szocialista Molnár Zsolt szerint a kormány meg akarja sarcolni az önkormányzatokat, amelyeket ellenfélnek tekintenek. Feltette a kérdést, hogy vajon „hová vezet az ingyenes parkolás”, mivel ez közlekedési káoszt és dugókat hozott, emellett a légszennyezettséget is növeli.  Az MSZP-s képviselő azt kérdezte, a kormány kíván-e a változtatni a gyakorlaton, meghallgatják-e a belvárosban közlekedőket.
A válasz tömören: nem.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára lényegében kerülte a válaszadást. Ehelyett hosszasan ostorozta az MSZP-t, mondván a párt „leamortizálta az önkormányzatok világát”.  Mondandójának végén mégiscsak kitért arra, mi lehet pozitívum abban, ha valaki nem talál magának parkolóhelyet: 
„Bár megértjük azt, hogy aki parkolóhelyet keres és közben nehézségekkel találkozik – mert nem találja meg kellő gyorsasággal – az bosszantó lehet, de higgye el, ez még mindig jobb és biztonságosabb, hiszen ez is hozzájárul ahhoz, hogy kellő távolságot tudjunk tartani.”

– fogalmazott az államtitkár.

Molnár Zsolt erre azt mondta, érti, hogy az autós közlekedést preferálja a kormány a járvány idején, de a Volán-és MÁV-járatokon is rengetegen utaznak. „Az ő életük miért ér kevesebbet?” – tette fel a kérdést. Éppen ezért arra szólította fel a kormányt, hogy legyenek ingyenesek az autópályák, mivel sokan busszal vagy vonattal járnak dolgozni.   Schanda Tamás ugyan még szót kért, de lényegében elengedte a sztrádák díjmentességére vonatkozó felvetést a füle mellett. 

Évről-évre többet kell fizetni az autópálya-használatért

Nemrég derült ki, hogy 3,9 százalékkal, az infláció mértékének megfelelően drágul az e-matrica a fizetős úthálózaton 2021-ben. Ez azt jelenti, hogy  – a 10 napos matrica a jelenlegi 3 500 forintról 3 640 forintra – a havi 4 780 forintról  4 970 forintra  – az éves országos matrica 42 980 forintról 44 660 forintra  – míg a megyei  5 000 forintról 5200 forintra drágul személyautók esetében.

Demeter Szilárd miatt lemondta a könyvbemutatóját Kepes András

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 17:51

Fotó: Népszava
A PIM főigazgatójának írása miatt döntött így.
„Megtisztelő lett volna számomra a magyar irodalom szentélyében beszélgetni a könyvemről, de az intézmény főigazgatójának a sajtóban széles körben ismertetett, elfogadhatatlan írása miatt úgy döntöttem, lemondom a könyvbemutatót.”

– írja Facebook-oldalán Kepes András.

A műsorvezető jelezte, december elsején lett volna az esemény. Mint fogalmaz, „a magyar irodalom és művészet progresszív vonulata számomra az emberségről, a megértésről, a tisztességről, az európai gondolkodásról szól.” Úgy véli, a gyűlölködő gondolat veszélyesebb a járványnál. A koronavírus ellen lehet vakcinával, maszkkal és távolságtartással védekezni.  
„A kulturálatlan, kirekesztő embertelenség ellen csak tiltakozással és távolságtartással lehet.”

– zárja bejegyzését Kepes András.

Nem ő az egyetlen, aki tiltakozott Demeter Szilárd holokauszt-relativizáló írása ellen. Vámos Miklós, Bajnai Gordon, de az izraeli és az amerikai nagykövetség ugyancsak megnyilvánult az ügyben. Még a kormányhoz igen közel álló zsidó egyház, az EMIH is elítélte a főigazgató publicisztikáját.

Most éppen Gödön javíthatja az ivóvíz minőségét Mészáros Lőrinc

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.11.30. 17:22

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI
Miután az ipari parki területet elvették az önkormányzattól, indulhatnak a fejlesztések.
Közel 10 milliárd forintos projektet nyert el az Opus érdekeltségi körébe tartozó Mészáros és Mészáros Kft. konzorciumban, ezúttal a gödi ipari fejlesztési terület vízközmű hálózatának fejlesztésére.

– írja a portfolio.hu.

A portál közlése szerint az Opus közvetett tulajdonában álló Mészáros és Mészáros ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. az EuroAszfalt Építő és Szolgáltató Kft.-vel 98,5%-1,5%-ban megosztott konzorciumban elnyerte az NFP Nemzeti Fejlesztési programiroda Nonprofit Kft. által kiírt, „Gödi ipari-innovációs fejlesztési terület víziközmű hálózatok infrastruktúrafejlesztése” projektet. Csak emlékeztetőül: a Pest megyei település mellett található Samsung-gyárat még áprilisban, a koronavírus-járványra hivatkozva helyezte át a fideszes többségű megyei közgyűlés gyámsága alá, holott addig az önkormányzati tulajdonban volt.