Előfizetés

Törvénysértő az Iszlám Állam terroristájának ítélete

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2020.12.03. 16:37

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Tényleges életfogytiglani szabadságvesztést kellett volna kiszabni a bíróságnak, azonban az ítélet szerint 30 év múlva feltételesen szabadlábra helyeztető Hassan F.
Szarvashibát követhetett el a Fővárosi Törvényszék, miután első fokon döntést hozott az Iszlám Állam terroristájának ügyében. Mint a Népszava is megírta, Hassan F.-et bűnszervezetben elkövetett emberiesség elleni bűncselekmény elkövetésében mondták ki bűnösnek és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték azzal a megkötéssel, hogy harminc év múlva helyezhető feltételesen szabadlábra. 
Ugyanakkor ezt a törvény értelmében nem lehetett volna megtenni.

A Büntető Törvénykönyv 44. § (1) bekezdésében taxatíve felsorolja azokat a bűncselekményeket, amelyek esetén ki kell zárni a szabadlábra helyezést, ha azokat bűnszervezetben követik el. Ezen a listán rajta van az emberiesség elleni bűncselekmény is – vagyis pontosan az a deliktum, amelyben Hassan F.-et elítélték. A Népszava észrevételének helytállóságát megerősítette az ELTE ÁJK Büntetőjogi Tanszékének egyetemi docense is. Ambrus István lapunk érdeklődésére azt mondta, az előírások értelmében nincs a bírónak mérlegelési jogköre, kötelező kiszabnia a tényleges életfogytiglant ebben az esetben.  Éppen emiatt is szeretne súlyosbítást a Fővárosi Főügyészség. A vádhatóság szóvivője, Rab Ferenc lapunknak elmondta, ők is érzékelték a fent említett anomáliát, éppen erre alapozva jelentett be fellebbezést a tárgyaló ügyész.  Ugyanez a szabály érvényes akkor is, ha a vádlott úgynevezett „erőszakos többszörös visszaeső”. Ekkor sem tehet mást a bíróság, mint hogy tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítéli az elkövetőt annak bűnössége esetén. Ez történt pár napja is, amikor a Határ úti tapétavágós gyilkosság vádlottjáról döntöttek első fokon. Itt a Fővárosi Törvényszék – ugyancsak a már említett Btk. passzus alapján – kizárta a szabadulás lehetőségéből a férfit.   Másodfokon a Fővárosi Ítélőtábla fog dönteni. Tárgyalási nap még nincsen kitűzve. 

Első fokon életfogytiglanra ítélték Budapesten a szír F. Hassan-t

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.03. 15:02

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az ügyészség fellebbezett, hogy az Iszlám Állam korábbi parancsnoka feltételesen se szabadulhasson.
Emberiesség elleni bűntette miatt bűnösnek mondta ki a Fővárosi Törvényszék F. Hassan szír állampolgárt. A férfit első fokon életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy 30 év múlva feltételes szabadságra kerülhet – számolt be róla az ügyészség. A vádirat szerint F. Hassan – miután csatlakozott az Iszlám Állam terrorszervezethez – a 2015-re a szervezet egy kisebb fegyveres csoportjának lett a parancsnoka. A vádlott azonosult a terrorszervezet céljaival, amelynek része volt a Szíriai Arab Köztársaság területén az alkotmányos, társadalmi és gazdasági rend megváltoztatása, és az elfoglalt területeken az Iszlám Állam hatalmának kiépítése, majd fenntartása. Ennek a törekvésnek része volt az is, hogy az Iszlám Állam az uralma alatt álló területek lakosságát kivégzésekkel, kínzásokkal módszeresen megfélemlíti, a szervezethez nem csatlakozó, a bevezetett törvényeik szerint az „iszlám ellenségeinek” tekinthető személyeket, közösségeket elrettentő módszerekkel megbünteti, vagy megsemmisíti. A vádlott 2015. május elején a terrorszervezet által a műkincsekben gazdag Palmira elfoglalása érdekében, a hadászatilag fontos szíriai Homs tartomány egyik városának al Shokninak az elfoglalását kapta feladatul. A támadáshoz tartozott az is, hogy összeírja azokat a helyi lakosokat, akik nem azonosulnak a céljaikkal, vagyis hogy egy „halállistát” készítsen róluk.  A listát az Iszlám Állam felsőbb vezetése hagyta jóvá, annak végrehajtása F. Hassan és fegyveres osztagának a feladata volt. A helyi lakosság elleni módszeres és átfogó támadás részeként a vádlott 2015. május 13. és május 15. között
  • al Shokni város főterén egy társával közösen lefejezte a település vallási vezetőjét, az imámot;
  • társaival a település lakosságát, a leendő áldozatok családtagjait – köztük nőket és gyerekeket – arra kényszerítette, hogy nézzék végig a kivégzést, illetve kérjenek bocsánatot azért, hogy életben maradhassanak.
Ezen túl a vádlott és fegyveres társai a 2015. május 13-át követő napokban a várost végig járva legalább huszonöt személyt, köztük nőket és gyermeket öltek meg. A vád szerint a módszeresen végrehajtott emberölések közül F. Hassan vádlott legalább két személy kivégzésében személyesen is rész vett: egy személy lefejezésében és egy polgári személyt ő lőtt le pisztollyal. Az Európai Unió több tagállamára – így Máltára, Belgiumra és Görögországra is kiterjedő – nyomozásban a Terrorelhárítási Központ működött közre. A tagállamok bűnügyi hatóságai közötti együttműködést a hágai székhelyű EUROJUST magyar nemzeti tagja fogta össze. A Fővárosi Nyomozó Ügyészség emberölés bűntettével bűnszervezetben megvalósított terrorcselekmény bűntette és emberiesség elleni bűntett miatt nyújtott be vádiratot a szír állampolgár ellen tavaly szeptemberben. Az ügyészség a letartóztatásban lévő vádlottra tényleges életfogytiglani szabadságvesztést indítványozott. A bíróság a vádlottat bűnszervezetben elkövetett emberiesség elleni bűntettben mondta ki bűnösnek és életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, azzal, hogy leghamarabb 30 év múlva kerülhet feltételes szabadságra. Az ítélet ellen a vádlott és az ügyészség is fellebbezett. Az ügyészség a terrorcselekményben való bűnösnek kimondásért és súlyosbításért, tényleges életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélés érdekében jelentett be fellebbezést. Az ítélet tehát nem jogerős, a vádlott letartóztatásban marad.

Elfogták a két férfit, akik állomásokon veszteglő tehervonatokat fosztottak ki

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.03. 14:22

Fotó: Ceglédi Járási Ügyészség
Egy alkalommal csaknem hétmillió forint értékű női cipőt zsákmányoltak.
A Ceglédi Járási Ügyészség indítványozta két férfi letartóztatását, akik állomásokon veszteglő tehervonatok rakományait lopták el. Az ügyészség közleményében az áll: a két férfi és társai a Budapest-Cegléd vasútvonalon közlekedő tehervonatokra vadásztak, és kihasználták, hogy a vonatok hosszabb időt töltenek el esetenként az állomásokon.
  • Májusban a ceglédi állomáson várakozó szerelvényből – a záró plombát leszakítva – több karton, közel hatszázezer forint értékű kötszert loptak el.
  • Ezután 2020 októberének végén az albertirsai állomáson majd négyszáz pár, közel hétmillió forint értékű női cipőt zsákmányoltak.
  • Az egyik férfi lakcímén parkoló kistehergépkocsi rakterében továbbá megtaláltak négy darab, gyári csomagolásban lévő, nagyértékű és Magyarországon még kereskedelmi forgalomban nem regisztrált lcd televíziót is.
A két férfit a ceglédi rendőrök kedden elfogták és többrendbeli, üzletszerűen és bűnszövetségben elkövetett lopás bűntette miatt hallgatták ki gyanúsítottként. A Ceglédi Járási Ügyészség a bizonyítás meghiúsításának valamint a bűnismétlés veszélye miatt indítványozta a két férfi letartóztatásának elrendelését.