Előfizetés

Soproni díszpolgári címéről is lemondott Szájer József

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.03. 16:46

Fotó: Kőhalmi Péter / AFP
A hűség városának kormánypárti polgármestere elfogadta a brüsszeli orgiabotrányba belebukott politikus döntését.
Szájer József levélben hozta tudomásunkra, hogy lemond Sopron városától kapott díszpolgári címéről. A döntését tudomásul vettük és elfogadtuk – tette közzé Facebook-oldalán Farkas Ciprián (Fidesz–KDNP) polgármester.
Megjegyezte, az erről szóló határozat a veszélyhelyzet miatt polgármesteri hatáskörben született meg. Előzőleg a 24.hu számolt be arról, hogy a soproni képviselő-testület ellenzéki képviselői kezdeményezték a kitüntetés visszavonását, s a dokumentumot Simon Zoltán DK-s önkormányzati képviselő tette ki pártja helyi Facebook-oldalára.
Szájer József vasárnap jelentette be, hogy lemond EP-mandátumáról, a politikus akkor „lelki terhekkel” magyarázta döntését. Kedden a belga sajtó viszont arról számolt be, hogy a Fidesz-alapító múlt pénteken egy olyan szexpartin vett részt, amit a rendőrség számolt fel a járványügyi intézkedések megsértése miatt. Az orgián főként férfiak voltak. Szájer József a rajtaütéskor az ereszcsatornán menekült, de a rendőrség elkapta és kábítószert is talált nála. A kormánypárti politikus azóta a Fideszből is kilépett. Szájer József, aki az 1990-es országgyűlési választáson a Fidesz színeiben egyedüliként nyert a soproni választókerületben az akkor az MSZP színeiben indult Pozsgay Imrével szemben, 2010-ben lett a hűség városának díszpolgára.

Schmidt Mária közalapítványából is távozik Szájer

Cz. G.
Publikálás dátuma
2020.12.03. 16:22

Fotó: Népszava
A Népszavának adott tájékoztatás szerint Szájer József – miután megvált EP-mandátumától és kilépett a Fideszből – a Schmidt Mária-féle közalapítvány kuratóriumi tagságáról is lemond.
A Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány honlapjának tanúsága szerint a kuratórium tagja Szájer József is, aki – vagyonnyilatkozata alapján – ebbéli tisztsége után javadalmazásban részesül. Szájer József közismert okokból lemondott európai parlamenti mandátumáról, és azt is bejelentette, hogy kilép a Fideszből. Kérdést küldtünk a Schmidt Mária nevével fémjelezett közalapítványnak, azt tudakolva, hogy kuratóriumi tisztségétől is megvált-e, ha igen, indokolta-e döntését. A lapunknak adott válasz szerint
„Szájer József a közalapítványban betöltött kuratóriumi tisztségétől megvált. Döntését nem indokolta”.

Farkas Ciprián, Sopron kormánypárti polgármestere a közösségi oldalán csütörtök délelőtt adta hírül: „Szájer József levélben hozta tudomásunkra, hogy lemond Sopron városától kapott díszpolgári címéről. A döntését tudomásul vettük és elfogadtuk. Az erről szóló határozat a veszélyhelyzet miatt polgármesteri hatáskörben született meg.”

Tizenegy kórházparancsnok koronavírusos

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2020.12.03. 16:11

Fotó: Balázs Attila / MTI
Erről Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok beszélt az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén.
– Nincs olyan kapacitás-, technikai vagy védőeszközhiány az egészségügyi intézményekben, amely hátráltatná a védekezést – mondta Halmosi Zsolt országos kórházfőparancsnok az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának csütörtöki ülésén. Ismertette: amikor a járvány tavaszi első hulláma után a kormány megszüntette a veszélyhelyzetet, a kórházfőparancsnoki rendszert továbbra is fenntartották, ám azt az igényekhez igazították.
Tavasszal még 109 kórházparancsnokot rendeltek ki 108 intézménybe, jelenleg 93 egészségügyi intézményben 94 kórházfőparancsnok végzi munkáját. Közülük 48-at a rendőrség, 17-et a katasztrófavédelem, 29-et pedig a honvédség állományából rendeltek ki a feladatra.

Az egészségügyi intézmények mellett 19 szociális intézményben van intézményparancsnok, ezek olyan intézmények, ahol az elhelyezettek száma 200 vagy annál több. Közülük 14-et a rendőrség, 1-et a katasztrófavédelem, 4-et pedig a honvédség állományából rendeltek ki. Külön szólt arról is, hogy a kórházparancsnokok kockázatnak kitettek, amióta a rendszert létrehozták,
3 kórházparancsnokot ért súlyos egészségromlás – például infarktust kaptak –, és jelenleg 11 kórházparancsnok küzd koronavírus-fertőzéssel.

A váltásukról intézkedtek.