Előfizetés

Beadták a cégbírósághoz az Index átvételéről szóló dokumentumokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.07. 15:23

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A részvények tulajdonjoga pénzmozgás nélkül szállt át az Indamedia Network Zrt.-re.
Eddig csak nyilatkozatokból lehetett tudni azt, hogy az Index átkerült a Magyar Fejlődésért Alapítványtól a Vaszily Miklós-Ziegler Gábor féle Indamediához. Hétfőn azonban már beadták a cégbíróságra a közgyűlési határozatokat is – írja a hvg.hu. A benyújtott dokumentumokból kiderül, hogy az igazgatósági tagokat „visszahívták”, tehát az új tulajdonos döntött arról, hogy a továbbiakban sem Bodolai László, sem Szombathy Pál, sem Sztankóczy Zoltán munkájára nem tart igényt.
Ők tehát nem lemondtak, hanem elküldték őket.

Az új felállásában a vezérigazgató Starcz Ákos lett, a háromtagú igazgatóságba pedig bekerült még Ziegler Gábor és Abonyi Bernadett. Abonyi jelenleg az Indamedia Sales Kft. ügyvezetője, Ziegler Gáborral együtt.  A részvények tulajdonjoga viszont pénzmozgás nélkül szállt át az Indamedia Network Zrt.-re. Ezt korábban Ziegler azzal magyarázta a 24.hu-nak, hogy az Index részvényeit egyszerűen lehívták. Ennek az az oka, hogy a portál részvényeit eddig birtokló Magyar Fejlődésért Alapítvány (MFA) tetemes összeggel tartozott az Indamedia-csoportnak, így most az adósság fejében vitték az Indexet. Az új lap megbízott főszerkesztője Fekete-Szalóky Zoltán lett, aki Szombathy alatt főszerkesztő-helyettesként dolgozott. Az Index szinte teljes szerkesztősége július 24-én állt fel, miután az igazgatóság elnöke, Bodolai László pár nappal korábban kirúgta a korábbi főszerkesztőt, Dull Szabolcsot. Ezután felálltak a vezetők is, az Indexet szeptemberben egy teljesen új szerzői és szerkesztői gárda vette át, Szombathy Pál és Sztankóczy András vezetésével. Novemberben ugyanakkor az is kiderült, hogy az új vezetőség is távozik, de Bodolai László médiajogászként marad a cégcsoportnál.

Orbánék újra a migránskártyát húzták elő politikai ellenfeleikkel szemben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.07. 15:03

Fotó: Népszava
Orbánék közleményben reagáltak az ellenzéki pártok közös üzenetére.
"Az ellenzék az uniós költségvetési vitában lehetőséget lát arra, hogy Brüsszel segítségével a magyar belpolitikában újranyissa a migráció kérdését és bevándorlók befogadására kötelezze Magyarországot. Új eszközt talált a magyar ellenzék a hosszú ideje vágyott céljai elérésére: a határvédelem leépítésére, a kerítés felszámolására és a bevándorlók befogadására" – a Miniszterelnökség azután reagált így, hogy a parlamenti ellenzéki frakciók felszólították Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ne vétózza meg az Európai Unió költségvetését. Hozzátették, a kormány elkötelezett a magyar és az uniós pénzügyi érdekek védelme iránt, minden ezzel összefüggő uniós jogi garanciát támogat, de soha nem fogja elfogadni, hogy jogállamiság álnéven közös uniós bevándorláspolitikát kényszerítsenek Magyarországra. Tudjuk, hogy az ellenzék ezekben a kérdésekben mindig is Brüsszel oldalán állt, ezért semmilyen meglepetést nem okoz, hogy most újra lehetőséget látnak a magyar választópolgárok által több alkalommal elutasított politikájuk brüsszeli segédlettel történő érvényre juttatására – írta az apparátus közleményében. Leszögezték, a magyar kormány álláspontja világos: igent mondunk a pénzügyi fegyelemre, az elszámoltathatóságra és a pénzügyi visszaélések tilalmára, de nemet mondunk az uniós migrációs- és genderpolitikára.

Ultimátumot kapott a magyar és a lengyel kormány

Magyarországnak és Lengyelországnak legkésőbb holnapig válaszolnia kell arra, hogy feladja-e az EU költségvetési és segélycsomagjának blokkolását. Ha nemmel felelnek, akkor az EU25-ök megkezdik az előkészületeket ahhoz, hogy a két tagállam nélkül hozzák létre a közösség eredetileg 750 milliárd eurós helyreállítási alapjának a létrehozását - közölte hétfőn egy neve mellőzését kérő magasrangú EU diplomata. Az újságíróknak nyilatkozó EU diplomata közölte, hogy az uniós intézmények több lehetőséget is mérlegelnek a helyreállítási alap Magyarország és Lengyelország nélküli felállítására. A mentőcsomagot létrehozhatják kormányközi megállapodással vagy megerősített együttműködés keretében is. Hozzátette ugyanakkor, hogy továbbra is bíznak abban, hogy Budapest és Varsó kész lesz a megállapodásra. 

Egyelőre csak orosz és kínai vakcina „fut be” Magyarországra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.07. 14:06

Fotó: Alexey Suhorukov / AFP
Müller Cecília szerint, ha maszkban jön, bátran beengedhetjük a kéményseprőt vagy akár a vízvezetékszerelőt, de utánuk erősen takarítsunk.
Reméljük nem kell már túl sokat várnunk, és a közeljövőben már a magyar emberek számára is elérhető lesz a koronavírus elleni vakcina – fejezte ki óhaját Müller Cecília az Operatív Törzs hétfői tájékoztatóján. Elmondta: sok gyártóval tárgyalnak hazánk illetékesei, a gyártók közül bármelyik „befutó lehet”, de jelenleg csak kettő van. Mint azt újságírói kérdésre kifejtette: 
„jelenleg az orosz vakcina van itt, dokumentációját a szakemberek tanulmányozzák, és a héten ez egyik kínai vakcina dokumentációja is megérkezik. Utóbbi oltóanyag egészen más típusú lesz”.

Ismételten elhangzott, hogy a héten most már biztosan elindul a vakcinainfo.gov.hu oldal az „oltakozási” igények jelzésére, de a honlapról az oltással kapcsolatban minden információkat is megismerhetnek az érdeklődők.  Továbbá a 60 év felettiek ezekben a napokban kapják meg az értesítő levelet, amelynek kérdőívét a mellékelt válaszborítékban küldhetik vissza az érintettek.
„Azonban az oltakozásig is tartsuk be a higiénés szabályokat, őrizzük meg az egészségünket”

– figyelmeztetett Müller Cecília.

A kormányzati tájékoztató oldalon hétfő reggel közölt járványügyi adatok ismertetésekor kiemelte, hogy már a hétvégén meghaladta a negyedmilliót az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma, és továbbra sem csökken a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépen lévők száma sem.  A hétfő reggelre elhunyt 116 beteg közül a legidősebb 98 éves volt, de sajnos meghalt egy „rendkívül fiatal”, 20 éves is, aki krónikus beteg volt, akár csak a járvány kezdete óta a Covid-19 betegségben elhalálozottak többsége. A tisztifőorvos újfent kérte: aki bármilyen tünetet érz, tapasztal, kéri, maradjon otthon. Ugyancsak újságírói kérdésre válaszolva, ebben a helyzetben megnyugtatott mindenkit, hogy mit tegyenek, ha kéményseprő csenget be hozzájuk.  
„A személyes érintkezést kerüljék el, tehát a kéményseprő viseljen maszkot, így tegyen egy szerelő is, ha jön. Sőt, minden lakásban tartózkodó viseljen maszkot, tartsák a 1,5 méteres távolságot. (...) Minden, nem velünk élő ember távozása után szellőztessünk, fertőtlenítsünk, mossunk fel, ugyanakkor ne féljünk a kéményseprőtől, mert a szén-monoxid a csendes »gyilkos«.”

Müller Cecília méltatta a bölcsődékben, óvodákban, általános- és szakképző iskolákban, szociális intézményekben, idősotthonokban immár két hete zajló célzott és csoportos teszteléseket. Szerinte a fertőzöttek kiszűrésével lassítani lehet a járványt. Megjegyezte, hogy az összesen elvégzett tesztek száma a járvány tavaszi kezdete óta immár túllépte a kétmilliót. György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára a mostani akció második hetének eredményeit ismertette: míg az azt megelőző héten 181 506 tesztet, addig a második körben 186 143tesztet végeztek el; 1077 mintavevő csapat járta az országot. A részvételi arány 63,33 százalék volt, és mint mondta a pozitív eredmények aránya az első héten 2,44 százalék volt, a múlt héten pedig 1,98 százalék.
Ezen a héten a területi közigazgatásban, kormányhivatalokban, járási hivatalokban folytatják a teszteléseket: elsősorban a 3500 kormányablakokban dolgozók, de más közvetlenül az ügyfelekkel találkozó alkalmazottak vehetnek az önkéntes és ingyenes gyorstesztelésen

– ismertette György István.

A tájékoztatón végezetül Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese ismertette a hétvége rendőri intézkedéseiről beszélt, amelyeknek az adatai szintén olvashatók a tájékoztató oldalon. Újságírói felvetésre, hogy mi történik, ha valaki a kijárási tilalom ellenére nem ér haza este 8 órára, például forgalmi dugó miatt, Kiss Róbert elmondta: ilyen esetekben a rendőrök méltányosságból eltekintenek a bírságtól.