Előfizetés

Megvan az Index új főszerkesztője

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 14:34

Fotó: Pavel Bogolepov / Nepszava
Fekete-Szalóky Zoltánt nevezték ki megbízott főszerkesztőnek a portál élére.
Az Index.hu Zrt. új vezérigazgatója Fekete-Szalóky Zoltánt nevezte ki a lap megbízott főszerkesztőjének – tudta meg a Media1.   A portál kiemeli: Fekete-Szalóky Zoltán idén ősz óta az Index főszerkesztő-helyettese volt, így ebből a posztból lép előre.
Fekete-Szalóky Zoltán az Index előtt az idén indult Országút című kormányközeli kulturális-közéleti lapnál volt rövid ideig szerkesztő,

azt megelőzően pedig éveken át az InfoRádiónak volt a felelős szerkesztője. Kérdés persze, meddig foga irányítani a lapot, miután elég gyorsan cserélődnek a vezetők mostanság az Indexnél. Mint ahogy lapunk is beszámolt, az előző főszerkesztő, Szombathy Pál sem töltött sok időt posztjában és ugyancsak távozott Balogh Ákos Gergely is, aki három hónapig volt főszerkesztő-helyettes.
Fekete-Szalóky Zoltán
Fotó: index

Vétó, Szájer, Demeter: Csak a szégyen marad

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.02. 13:34

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A jelenlegi botrány, a a Borkai- és a kaleta-ügy mind a hatalom álságos, álkeresztény politikáját leplezik le Tóth Bertalan szerint.
Szégyenkezni senki nem szeret, és az utóbbi években – de különösen az utóbbi hetekben – bőven kijutott a szégyenből a magyar embereknek – kommentálta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában a Szájer ügyet Tóth Bertalan. Ugyanis, magyarázta az MSZP társelnöke, hiába nem egyenlő a Fidesz és a kormány Magyarországgal, az emberekre hullik vissza az Orbán-rezsim minden szégyenteljes tette. Amiből most gyors egymásutánban három is akadt. Az első a vétó volt, amely jól jelzi: a miniszterelnök nem hajlandó tudomásul venni, hogy vannak olyan európai alapértékek, amelyeket tiszteletben kell tartani. Például azt, hogy az EU nem engedi ellopni a közösségi pénzeket – azért, hogy ez ne így legyen, azaz mégis meg lehessen csapolni a közösségi forrásokat, Orbánnak semmi sem drága: a gazdasági mentőcsomag blokkolásával sok-sok millió magyar és uniós polgárnak okoz kárt. Az pedig orcátlanság, vélekedett Tóth Bertalan, hogy miközben vétót kiállt a kormányfő, a kabinet máris bejelentkezett uniós támogatásért. A másik arcpirító ügy Demeter Szilárdé, aki embertelen, gázkamrázós írása után is az egyik legfontosabb magyar kulturális intézmény igazgatója maradhatott, és miniszteri biztosi posztjától sem kellett megválnia – annak ellenére, hogy saját intézménye, a Petőfi Irodalmi Múzeum is elhatárolódik tőle. A harmadik skandalum pedig Szájer Józsefé. Akinek EP-képviselőként be kellett volna tartania a járványszabályokat, arról nem beszélve, hogy nem lehetett volna nála semmilyen illegális drog. A többi (értsd: az orgia) nyugodtan lehetne a fideszes politikus magánügye. Csakhogy mégis közügy, mert Szájer József eleven cáfolata annak a politikának, amit pártja a nyilvánosság előtt képvisel. A hatalom egy olyan társadalmi rendet – és ennek részeként olyan konzervatív-kereszténynek mondott ideológiát, illetve családpolitikát – akar a magyar emberekre erőltetni, aminek szöges ellentéte mindaz, amit Szájer József elkövetett. Az EP-képviselő viselt dolgainak kipattanása után kártyavárként omlik össze a Fidesz kommunikációja, vélekedett Tóth Bertalan. „Jövő héten szavazunk az Alaptörvény módosításról. Hát mi fog eszébe jutni? Hogy ezt, minden törvények legfontosabbikát Szájer József írta. Hogyan lehetne tovább építeni ezt a politikát? – ironizált a szocialista társelnök. Aki szerint a legnagyobb probléma, az álszentség – miközben sorjáznak az ügyek: a Borkai-botrány, a Kaletta-ügy, most meg Szájeré. Ezek mind a hatalom álságos, álkeresztény politikáját leplezik le, miközben az átlagembereknek marad a szégyen.

Harmincan írták alá a Deutsch Tamást kizásárát kezdeményező levelet

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.12.02. 13:17

Fotó: Mathieu Cugnot / Európai Parlament
A kezdeményezők azt szeretnék, ha már a jövő héten megejtenék a szavazást a gestapózó fideszes tagságának megszüntetéséről.
Ma délben érkezett meg Manfred Weber frakcióvezető és Simon Busutil frakció főtitkár elektromos postaládájába az a levél, amelyben az Európai Néppárt 30 tagja kezdeményezi Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő kizárását a politikai csoportból. A szignálók között vannak dán, finn, lengyel, luxemburgi, német, osztrák, szlovák képviselők. Az aláírók azt szeretnék, ha a szavazásra már december 9-ikén sor kerülne. A szabályok szerint nemzeti delegációkat nem lehet kizárni, de egyéni frakciótagokat igen. Az előírások azt nem szabják meg, hogy hány képviselőnek kell indítványoznia az eljárást. Az EPP politikai csoportjának 182 tagja van. Mint korábban beszámoltunk róla, az aláírók a levélben leszögezik: döbbenettel és növekvő türelmetlenséggel figyelik a Fidesz EP-képviselőinek radikalizálódását és verbális támadásait. Felidézik, hogy Deutsch Tamás delegációvezető nemrégiben a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését. A bajor politikus újságíróknak nyilatkozva azt állította, hogy Orbán Viktornak nem kell tartania a jogállami szabályoktól, ha Magyarországon függetlenek a bíróságok és szabad a média. Deutsch erre úgy reagált: a Gestapo és az ÁVÓ jelszava volt az, hogy ha nincs takargatnivalód, akkor nem kell félned. Ezt a véleményét két interjúban is megismételte.
A fideszes politikus kizárásának kezdeményezői szerint a frakció minden egyes tagját sérti, hogy a jogállam tiszteletben tartásához való ragaszkodásukat a nácizmushoz, illetve a kommunizmushoz hasonlítják. Ez a történelmi tények kirívó és tűrhetetlen eltorzítása és a totalitárius rendszerek áldozatainak megcsúfolása. A nácizmus és a kommunizmus sötét napjainak Európája és a mai Európai Unió között éppen az a különbség, hogy ma jogállam van, a bírák függetlenek, a szólás és a média szabad. Az aláírásgyűjtők sokkolónak és szégyenteljesnek nevezik Deutsch nyilatkozatait.