Előfizetés

A Párbeszéd alaptörvénybe foglaltatná, hogy csak népszavazás után lehessen kilépni az EU-ból

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2020.12.08. 15:57

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Szabó Tímea társelnök szerint azt próbálják megnehezíteni, hogy a miniszterelnök kivezesse az országot abból a nyugat-európai közösségből, ahová mindig is tartozott.
A Párbeszéd azt javasolja, foglalják az alaptörvénybe, hogy Magyarország csak egy érvényes és eredményes népszavazás után léphet ki az Európai Unióból. Mellár Tamás országgyűlési képviselő keddi, online is közvetített budapesti sajtótájékoztatón félelmének adott hangot, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány szeretné kiléptetni Magyarországot az EU-ból. Hozzátette, 
miután a belépéshez is szükség volt egy népszavazásra, úgy az esetleges kilépést is referendumhoz kell kötni.

Szabó Tímea társelnök hangsúlyozta, lépésükkel azt próbálják megnehezíteni, hogy a miniszterelnök kivezesse az országot abból a nyugat-európai közösségből, ahová mindig is tartozott. – Ha ma népszavazást tartanának a kilépésről, akkor Orbán Viktor csúfos vereséget szenvedne, mert a magyarok több mint kétharmada még mindig ahhoz a demokratikus rendszerhez akar tartozni, amit a kormányfő az elmúlt években elárult – közölte a frakcióvezető. – A Párbeszéd tiltakozik minden olyan eszement lépés ellen, mint például az uniós költségvetés vétója – szögezte le a képviselő. Hozzátette, az EU családonként egymillió forint vissza nem térítendő hitelt ajánl fel, de a kormányfő a vétóval megfosztja ettől a pénztől az embereket és helyette devizahitelt vesz fel. Egy újságírói kérdés szerint Orbán Viktor korábban a Parlamentben megerősítette, hogy Magyarország helye az EU-ban van. Mellár Tamás erre azt felelte, az elmúlt néhány esztendő alapján egyre inkább kibontakozik a kilépési szándék. Szerinte amikor egyre szűkebbek lesznek az uniós források, akkor ez a fajta gondolkodásmód egyre erőteljesebbé válik majd a miniszterelnök és a kormány részéről. – A kilátásba helyezett költségvetési vétó is ezt bizonyítja, mert ha a kormányfő az EU-ban képzeli el Magyarország jövőjét, akkor tekintettel kell lennie a többi tagállamra is – érvelt. – Az ő számukra csak addig van vonzereje az EU-nak, amíg az uniós forrásokat ellenőrzés nélkül le lehet nyúlni és oda lehet adni a saját oligarcháknak – fogalmazott. Ehhez Szabó Tímea azt tette hozzá, hogy „Orbán Viktor kormányzásának lényege a lopás”. 
– Ha azt érzékeli, hogy az unió nem engedi tovább lopni, akkor mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy máshonnan lopjon és inkább fordul keleti, korrupt rezsimekhez

– jelentette ki.

A társelnöknek feltettek egy kérdést arról, hogy hogyan folyósítaná az EU a magyar családoknak az általa említett egymillió forintnyi ingyenpénzt. Szabó Tímea emlékeztetett, Karácsony Gergely főpolgármester hétfőn jelentette be, több száz magyar és lengyel város kezdeményezi, hogy közvetlenül jussanak hozzá az uniós támogatásokhoz. Azt is megkérdezték, hogy hogyan számolta ki a családonkénti egymillió forintot. Közölte: amennyiben a járványkezelésre elkülönített vissza nem térítendő támogatást elosztják Magyarország lakosainak számával, akkor fejenként 250 ezer forint jön ki, ami egy négytagú család számára egymilliót jelent. Más témában faggatták arról, hogy Karácsony Gergely miért nem indít vizsgálatot a BKV busztenderének ügyében. Szabó Tímea kérte, hogy erről a főpolgármestert kérdezzék, de hozzátette, hogy az ügyben indul vizsgálat.
Az utóbbi hetekben Orbán Viktor miniszterelnök egyre nyíltabban fogalmazza meg, hogy álláspontja szerint komoly előnyt hordoz az EU-ból való kilépés. Főként azóta, hogy Magyarország és Lengyelország megvétózta azt a döntést, hogy az EU költségvetését összekössék a jogállamisággal.

Nem vizsgálja a fideszes delegáltakból álló Médiatanács, hogyan irányítja a Fidesz a "közmédiát"

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.08. 15:54

Fotó: Népszava
Nincs itt semmi látnivaló, tessék tovább menni.
Három bejelentés is érkezett a Médiatanácshoz azokkal a hangfelvételekkel kapcsolatban, amely leleplezi az eddig is nyilvánvalót, miszerint a magát közszolgálatinak mondó, de valójában állami média műsorait hogyan befolyásolja a hatalom. Most a Szabad Európa arról ír, hogy a testület elnöke, Karas Monika arról beszélt az Országgyűlés kulturális bizottságának keddi ülésén, hogy 
bár minden aspektusát megvizsgálták az ügynek, de nincsen joguk eljárni.

Arra hivatkozott, hogy kizárólag a „közzétett tartalmak kapcsán” vonhatják felelősségre a médiaszolgáltatókat. Ráadásul a törvény kiemeli a szerkesztőségi szabadság elvét, vagyis "emiatt sincs beavatkozási jogunk” - fogalmazott Karas Monika. „Alapelvi szinten nem vizsgálhatja a Médiatanács a médiatörvény megvalósulását, ugyancsak nem ellenőrizhetjük a közszolgálati kódex szabályainak érvényesülését, erre ott van a közszolgálati testület." A fideszes többség azt is elutasította, hogy a témában meghallgassák  Papp Dánielt, az MTVA vezérigazgatóját, valamint Dobos Menyhértet, a Duna Médiaszolgáltató vezérigazgatóját. 

Három nap alatt utasították el Szél Bernadett feljelentését

Mint arról lapunk is beszámolt, korábban hűtlen kezelés gyanúja miatt tett feljelentést a független országgyűlési képviselő. Érvelésének alapja az volt, hogy a törvény szerint a közszolgálati médiaszolgáltatás és a hírügynökségi szolgáltatás az MTVA feladata és világosan látszik, hogy nem ez történik. 
A beadványt három nap alatt visszautasították, mondván, nem történt bűncselekmény.

Szél Bernadett a közösségi oldalán azt írta, a hatóságok szerint Bende Balázs csupán iránymutatásokat és ajánlásokat fogalmazott meg, semmiféle erőszakot vagy fenyegetést nem helyeznek kilátásba. Ugyanígy nem feltételezhető a hűtlen kezelés gyanúja sem. A politikus úgy értékelte a rendőrség válaszát, hogy szerintük "az MTVA-ra átruházott vagyon nem az állam, nem a köz vagyona, hanem az Alap tulajdona, és nem éri vagyoni hátrány az adófizetőket akkor, amikor az MTVA törvényi kötelezettségeit megszegve kormánypropagandát folytat."  Szerinte a feljelentést elutasító válasz "egy újabb kordokumentum a Fidesz minden féket és ellensúlyt felszámoló, jogállamot lebontó illiberális államában."

Galvani híd: túl messze van a konszenzus

Sz. A. A.
Publikálás dátuma
2020.12.08. 15:28
A Galvani híd látványterve
Fotó: UNStudió és Buro Happold Engineering
A civilek szerint a hídhoz kapcsolódó úthálózat nyomvonalterveinek egyike sem elfogadható, mivel mindegyik „kifejezetten ártalmas lenne az ott élők egészségére, lakókörnyezetére”.
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter nem fogadta a Galvani híd építése ellen tiltakozó újbudai KörTér, illetve a Kiserdővédők akciócsoport képviselőit. Karácsony Gergely főpolgármester viszont meghallgatta a civil szervezetek képviselőit és átvette a híd építése ellen összegyűjtött 3061 aláírást tartalmazó gyűjtőíveket. Mint arról a Népszava kedden beszámolt, a civilek szerint a hídhoz kapcsolódó úthálózat nyomvonalterveinek egyike sem elfogadható, mivel mindegyik „kifejezetten ártalmas lenne az ott élők egészségére, lakókörnyezetére” a megnövekedett közúti forgalom miatt és a hídépítés helyett egy komplex - agglomerációra is kiterjedő - forgalomcsillapítási tervet kell kidolgozni. A projektgazda Budapest Fejlesztési Központ szerint a híd révén tehermentesíthető lenne a belvárosi úthálózat. A nyomvonalakról a korábbi határozat értelmében még az idén dönteni kellene. Karácsony Gergely a petíciók átvételekor azt mondta: ”kezdeményezni fogja a döntés elhalasztását a Fővárosi Közfejlesztések Tanácsa decemberi ülésén, mivel úgy látja, hogy nagyon messze van a minden érintett számára elfogadható megoldás”.