Előfizetés

Fokozódik a helyzet a néppárti frakcióban – Deutsch Tamás újból bocsánatot kért

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.12.15. 16:10

Fotó: Daina Le Lardic / Európai Parlament
"Hibáztam, és ezért elnézést kérek" – írja a fideszes EP-képviselő, aki reméli, hogy még együtt dolgozhat képviselőtársaival egy jobb Európai Unióért.
Nehéz helyzetben érezheti magát Deutsch Tamás, mert kedd délután bocsánatkérő levelet küldött az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának. A fideszes EP-képviselő a párttársainak címzett e-mailben, amelyet lapunk is látott, leszögezi: "Szeretnék ismételten bocsánatot kérni Manfredtől és minden kollégától. Nem volt szándékomban senkit megsérteni – sem személyesen a frakcióvezetőnket, sem a frakciónk bármely tagját, sem általában véve a politikai családunkat. Hibáztam, és ezért elnézést kérek. Egyúttal visszavonom a szerencsétlen összehasonlítást." Levelében Deutsch a reményét fejezi ki, hogy a feszültség csillapodni fog, és a néppártiak együtt dolgozhatnak egy jobb Európai Unió érdekében. A válság idején különösen nagy szükség van az egységre – fogalmaz. Az EPP politikai csoportjában mintegy 40 képviselő kezdeményezi a fideszes politikus kizárását, mert két interjúban is a Gestapo szlogenjéhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését a jogállam tiszteletben tartásáról. A néppárti képviselők a múlt héten már röviden megvitatták az indítványt, és úgy döntöttek, hogy a következő ülésükön ismét napirendre tűzik. Othmar Karas, az Osztrák Néppárt EP delegációjának vezetője akkor azt követelte, hogy a december 16-iki tanácskozáson végre bocsássák szavazásra az ügyet. Deutsch Tamás egy korábbi sajtóközleményében jelezte, hogy az interjút követő napon levelet küldött Webernek, amelyben tisztázta az interjúja után felmerült “vádakat”, és ezt később egy telefonbeszélgetésben is megerősítette. Úgy látszik, ez nem volt elég. Az előkészületeket ismerő forrásaink szerint egyáltalán nem biztos, hogy a szerda esti ülésen a frakciótagok kenyértörésre viszik a dolgot, és megszavaztatják a kizárási kezdeményetést. Úgy tudni, hogy a politikai csoport legnagyobb delegációját adó német CDU/CSU képviselői inkább halasztanák a döntést.

Az év utolsó napjaiban már oltanának a Honvédkórházban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.15. 14:49

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Az intézményben magukat beoltatni vágyó jelentkezőket várnak.
A 444.hu birtokába került körlevél szerint - amelyet a dolgozók kaptak meg - a vakcina december 28-án kaphat európai engedélyt, 30-án pedig már érkezik is belőle a Honvédkórházba.

A portál azt írja, a Pfizer/BioNTech vakcinákról tudni lehet, hogy mínusz 70 fokon szállítják azokat. Ezt a körlevélben is megemlítik. Kiolvasztás után egy tálcából 795 főt lehet beoltani. Éppen ezért várják már most a jelentkezéseket, hogy tervezhető legyen az oltás, és ne legyen pazarlás. A cikk felidézi, hogy a tömeges oltás a gyártási kapacitás szűkössége miatt csak tavasszal kezdődhet meg Magyarországon, akkor várható, hogy milliós tételben érkezik oltóanyag, miután a Pfizer után több cég vakcinája is megkapja az engedélyt.

Újabb hat ember ellen emeltek vádat, akik részt vettek a 2018-as Parlament előtti tüntetésen

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.15. 13:54

Fotó: Mónus Márton / MTI
A regionális ügyészség hivatalos személy elleni erőszak miatt az elmúlt egy hónapban újabb három ügyben, hat ember ellen nyújtott be vádiratot a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.
Az ügyészségi vádirat szerint a 2018 decemberi Kossuth téri tömegdemonstrációkon részt vevő vádlottak a Parlament épületének védelmét ellátó rendőrsorfalba különböző tárgyakat dobtak, a rendőröket lökdösték, illetve ököllel ütötték és rúgták. Az egyik vádlott társaival padokat is egymásra rakott, amelyeket közösen megpróbáltak felgyújtani, majd a vádlott a már égő padra egy másik padot próbált meg elhelyezni, később pedig közlekedési jelzőtáblát emelt ki a helyéből és tett az út közepére, valamint a különböző felgyújtott tárgyak közül egy égő szemeteskukát rúgott a közeledő rendőröknek. Az ügyészség ezen újabb vádirataiban azt indítványozta, hogy a bíróság a vádlottakkal szemben – figyelemmel a veszélyhelyzet megszűnésével összefüggő átmeneti szabályokról és a járványügyi készültségéről szóló törvényre – tárgyalás nélkül, büntetővégzés meghozatalára irányuló eljárásban, végrehajtásában próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztés büntetést szabjon ki. Egy vádlottat érintően – akit garázdaság vétsége és más bűncselekmény miatt korábban a bíróság közérdekű munkára ítélt és jelen ügyben csoportosan követte el a hivatalos személy elleni erőszak bűntettét a garázdaság vétsége mellett – egyszerűsített eljárásra az ügyészség nem látott lehetőséget, így esetében azt indítványozta, hogy a bíróság az általános szabályok szerint eljárva ítélje végrehajtandó szabadságvesztésre. A Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség hasonló ügyekben összesen 21 személy ellen emelt vádat, jelenleg ezen tárgykörben nincs nyomozás folyamatban. Egy – ismeretlen helyen, vélhetően külföldön tartózkodó – elkövetővel szemben felfüggesztésre került a büntetőeljárás, míg az elsők között őrizetbe vett belga-kanadai állampolgárral szemben – bizonyítottság hiányában – az ügyészség megszüntette az eljárást.