Előfizetés

Visszavonulót fújt Deutsch Tamás a gestapózás után, igaz, több mint egy hete ennek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.04. 14:20

Fotó: Philippe Buissin / Európai Parlament
Ahhoz képest napokig bizonygatta, hogy nem enged az álláspontjából.
Deutsch Tamás bocsánatot kért Manfred Webertől, az Európai Néppárt frakcióvezetőjétől, aki ezt tudomásul vette

– derült ki abból a levélből, amelyet a fideszes EP-képviselő küldött szét társainak.

A brüsszeli honatya azután kényszerült magyarázkodásra, hogy petíció indult a kizárása érdekében. Mindezt amiért, mert egy interjúban a Gestapo és az ÁVÓ érveléséhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését. Deutsch Tamás szerint ezt a megszólalását félreértelmezték és nem állt szándékában megsérteni a néppárti politikust. Azt hangoztatta, az említett interjú senki személye ellen nem irányult, hanem egy olyan eljárás kritikáját adta, amely véleménye szerint semmilyen jogállami garanciával nem rendelkezik, és a jogbiztonságot sem szolgálja. „Arra mutattam rá, hogy nem értek egyet azzal a jogállami feltételrendszerrel, amely azokra az időkre emlékeztet, amikor önkényes politikai döntések alapján bármikor, bárkit, bármiért meg lehetett büntetni” – fogalmazott a levélben. Hangsúlyozta, nem a jogállamiság elve emlékezteti politikai önkényre, hanem az a konkrét mechanizmus, amiről az Európai Parlament és a Tanács előzetes politikai megállapodása rendelkezik. A politikust szomorúsággal tölti el az a gyakorlat, ami az Európai Néppártban szokássá vált, hogy a politikai viták lefolytatása helyett egyesek kizárással fenyegetik az eltérő állásponton lévőket. Véleménykülönbségeket márpedig nem lehet a kommunista állampártéhoz hasonló módszerekkel „kezelni” egy demokratikus politikai közösségen belül – jelentette ki.
Külön érdekesség, de a jelek szerint önmagát buktatta le a politikus amikor azt írta, már az interjú megjelenésének másnapján bocsánatot kért.

Ehhez képest hosszú napokig, éles hangvételben kommunikált arról, hogy kitart véleménye mellett. Mint a Népszava is megírta, az ATV-nek még szerdán is  hasonló felütésben nyilatkozott és egy szóval sem említette a bocsánatkérést. Ráadásul ebben az időszakban még egy közleményt is kiadott, amelyben azt írta, „harminc évvel ezelőtt a kommunisták Prágában bezártak, most pedig Brüsszelben egyesek kizárnának. Ilyen, ha az ember kiáll a szabadságért és a hazájáért.”

A Budapest Pride segítő kezet nyújtana a Fidesznek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.04. 13:30

Fotó: Népszava
A szervezet együtt építene befogadó országot a nagyobbik kormánypárttal, hogy ne kelljen senkinek se úgy élnie, mint Szájer Józsefnek.
"A Budapest Pride felajánlja a Fidesznek a segítségét, hogy a párt miként tud elfogadó és biztonságos közeget teremteni LMBTQ tagjainak, hogy biztonságosan előbújhassanak és szabadon, hazugságok nélkül megélhessék önmagukat politikai munkájuk során."

A szervezet ezt azután közölte, hogy kormánypárti közszereplők arról beszélgettek csütörtök este a Hír Tv műsorában, hogy a Fidesz szexorgián kapott politikusának harminc éve kellett rejtegetnie nemi identitását. Szerintük ez sokkal többet elárul a Fidesz politikai kultúrájáról és "testközelből figyelhetjük meg, mit tesz a kormánypárt azokkal a tagjaival, akik nem illeszkednek az aktuális pártideológiába." Úgy vélik, az ügyből az következik, mindegy az ember milyen munkát végez, ha az illető adott esetben a saját neméhez vonzódik, akkor azt titkolnia kell. Ellenkező esetben búcsút inthet pártbéli posztjának.  
"Egy ilyen politikai közösség pedig, mint az már a napnál is világosabban látszik, megnyomorítja a tagjait."

Emlékeztetnek, hogy Szájernek, bár minden bizonnyal rendkívül nehéz volt évtizedekig kettős életet élnie, ezt az elmúlt 15 évben az Európai Unió második leg-LMBTQ-barátabb országában, Belgiumban tehette. Itt nem kellett tartania olyan atrocitásoktól, amelyek a magyar LMBTQ közösség számos tagjának mindennapos tapasztalat.  A Budapest Pride azzal zárja sorait, hogy hisznek abban, Magyarország lehet egy elfogadó ország, ahol senkinek nem kell rejtőzködnie és szégyellnie magát azért, mert nem heteroszexuális.
"Reméljük, a kormánypárt kihasználja ezt a történelmi pillanatot arra, hogy szembenézzen saját hibáival, kirekesztő hozzáállásával, és a változás útjára lépjen. Addig pedig, ameddig ez nem történik meg, továbbra is küzdeni fogunk a kirekesztés és a jogfosztás minden formája ellen"

– zárul a szervezet közleménye.

Bírja a terhelést – 1200 egészségügyi dolgozót helyeztek át eddig másik intézménybe

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.04. 12:55

Fotó: koronavirus.gov.hu
Még szerencse, hogy a járványhelyzetet folyamatosan figyeli az operatív törzs.
Nagyon fontos a higiénés szabályok betartása, amivel csükkenteni tudjuk az ellátórendszer terhelésének a mértékét - erről beszélt szokásos napi sajtótájékoztatóján az országos tisztifőorvos. Müller Cecília közölte, az áldozatok többségének daganatos vagy szív-, érrendszeri betegségük, egyharmaduknak anyagcsere problémájuk volt. Emiatt azt kérte, a krónikus betegségben szenvedők jobban figyeljenek oda magukra, például a cukorbetegek figyeljenek a diájukra. Hangsúlyozta, a járványhelyzetet folyamatosan figyeli az operatív törzs, s a később hozandó szabályokat is be kell majd tartani, mivel nem csökken a fertőzöttek létszáma. 
Az egészségügy működik.

- hangoztatta.

Az összes ellátóhelyen rendelkezésre áll minden kapacitás, a lehető legjobb ellátást biztosítják annak, akik kórházba kerülnek. Összesen 1200 dolgozó van, akit más intézménybe rendeltek át.    Noha a közfürdők látogatása tilos, ennek ellenére a gyógykezelést biztosító, balneoterpiás kezelések elérhetők. Vagyis akinek medencés kezelésre van szüksége, az nyugodtan folytathatja azt. Az iszappakolás, a súlyfürdő, a sómedence csak egyesével vehető igénybe, fontos, hogy senki se veszélyeztesse a másik embert. A súlymedencében- ha  az eszközök között nincsen meg a másfél méteres távolság - is meg kell tartani a szabványos távolságot.  A közelgő bronzvasárnappal kapcsolatban azt mondta, tervezzük meg otthon a bevásárlásainkat, céltudatosan menjünk a boltba. A kiválasztott árut keressük meg és ott a lehető legrövidebb időt töltsük. Kiss Róbert, az operatív törzs műveleti központjának vezetője ismertette a szokásos számokat, hány rendőri intézkedés volt valamilyen járványügyi szabályszegés miatt. Tájékoztatása szerint a maszkhasználat miatt 296 esetben volt dolga az egyenruhásoknak, emellett számos üzletet bezárattak.