őrizetbe vétel;Nitrogénművek Zrt.;Bige László;

Őrizetbe vették Bige Lászlót

Úgy tudni, házkutatás is történt, és a rendőrök bizonyítékokat is lefoglaltak.

Gazdasági bűncselekmények gyanújával őrizetbe vették Bige Lászlót, az ország egyik leggazdagabb emberét – írta meg a Telex. A portál értesülését szerda reggel a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség megerősítette.

Információik szerint a kedd reggeli rajtaütés során házkutatás is történt, és a rendőrök bizonyítékokat is lefoglaltak. 

Ahogyan arról korábban mi is beszámoltunk, a hatóságok sorozatban indítottak vizsgálatot 2018 végétől a milliárdos műtrágyakirály ellen. Bige cégét, a szolnoki Nitrogénműveket akkor ősszel szállta meg több száz rendőr és a katasztrófavédelem munkatársai. A rendőrség akkor azt közölte: a hulladékgazdálkodási törvény megsértése és más bűncselekmények miatt nyomoznak. Az üzemet egy időre be is záratták a hatóságok, Bige pedig két napra őrizetbe került. Gyára aztán újraindulhatott, 2019 októberében pedig bíróság mondta ki, hogy jogtalanul zárták be az üzemet, ami Bigének állítása szerint több milliárd dollár kárt okozott.

Reagált a Nitrogénművek Zrt.Bige Lászlót kedden őrizetbe vették, hűtlen kezeléssel és vesztegetés elfogadásával gyanúsítják – erősítette meg közleményében a Nitrogénművek Zrt. „A Szabolcs-Szatmár Megyei Rendőrfőkapitányság Bűnügyi Igazgatóság Gazdaságvédelmi Osztálya 2017. november 16-án házkutatást tartott a Nitrogénművek Vegyipari Zrt. székhelyén, és ugyanezen napon házkutatásra került sor az NZRT-TRADE Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. székhelyén is. A nyomozás azóta is tart és 3 éve nem került bírósági szakaszba. A vádak teljes mértékben alaptalanok. A vállalatcsoport és valamennyi dolgozójának érdekében a Nitrogénművek minden jogi eszközzel megvédi magát a Bige Lászlót és a társaságot érintő igazságtalan intézkedésekkel szemben, mely intézkedések nyilvánvaló mozgatórugója társaságunk elnökének, Bige Lászlónak a megfélemlítése és jó hírnevének csorbítása. A cégcsoport működését a történtek nem befolyásolják. A Nitrogénművekre és Bige Holding Kft-re pénzügyi hatása nem lehet. A cég Igazgatósága és az alá tartozó vezetés biztosítja a folyamatos és gördülékeny üzletmenetet” – áll a közleményben.