Előfizetés

Nem zárják ki, de felfüggeszthetik Deutsch Tamás tagságát az EPP-frakcióban

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2020.12.16. 14:41

Fotó: Benoit Bourgeois / Európai Parlament
Kemény hangú állásfoglalást készülnek elfogadni a néppárti EP-képviselők, amely kvázi ultimátumot ad a fideszeseknek.
Deutsch Tamást ma este nem zárják ki az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójából, csak valószínűleg felfüggesztik a tagságát. Ez azt jelenti, hogy megfosztják minden olyan funkciójától és lehetőségétől, amely azért jár neki, mert a pártcsoporthoz tartozik. A döntés következményeként az EPP nevében nem kaphat felszólalási időt a plenáris üléseken, nem készíthet jelentéseket és nem viselhet tisztségeket. Emiatt valószínűleg le kell mondania alelnöki posztjáról az EP költségvetési ellenőrző bizottságában. A Néppárthoz közeli forrásaink szerint a frakció vezetése azért nem javasol szavazást Deutsch kizárásáról az este 6 órakor kezdődő ülésen, mert a határozathoz nem lenne meg a szükséges többség. A német CDU/CSU delegáció, amely a politikai csoport legnagyobb létszámú küldöttsége, egyelőre nem kívánja kenyértörésre vinni a dolgot a Fidesszel, inkább megvárná vele a pártcsalád döntését. A németek egyetértése nélkül nem sikerülne keresztülvinni a kizárási kezdeményezést, hallottuk. Az esti tanácskozásra készült állásfoglalás-tervezet ennek megfelelően felkéri az Európai Néppártot, hogy amint az egészségügyi helyzet megengedi, határozzon a felfüggesztett magyar tagpárt sorsáról. (A pártcsalád döntéshozó politikai gyűlésén csak a tagok fizikai jelenlétében lehet szavazást tartani.) A Süddeutsche Zeitung birtokába került szöveg leszögezi: a Fidesz képviselőinek folyamatos támadásai az Európai Unió és annak értékei ellen nem egyeztethetők össze az EPP által vallott normákkal, különösen a jogállamiság, a független igazságszolgáltatás, a politikai befolyástól mentes média, a civil társadalom támogatása, az emberi jogok és a kisebbségek védelme terén. A néppárti határozattervezet egyben felszólítja a fideszes EP-képviselőket, gondolják végig, hogy hajlandók-e a néppárti értékek szellemében tevékenykedni, vagy ha nem, vonják le a szükséges következtetéseket.
Az EPP politikai csoportjában mintegy 40 képviselő kezdeményezte a fideszes politikus kizárását, mert két interjúban is a Gestapo szlogenjéhez hasonlította Manfred Weber frakcióvezető egyik megjegyzését a jogállam tiszteletben tartásáról. A néppárti képviselők a múlt héten már röviden megvitatták az indítványt, és úgy döntöttek, hogy a következő ülésükön ismét napirendre tűzik. Othmar Karas, az Osztrák Néppárt EP-delegációjának vezetője akkor azt követelte, hogy a december 16-iki tanácskozáson végre bocsássák szavazásra az ügyet. Deutsch Tamás egy korábbi sajtóközleményében jelezte, hogy az interjút követő napon levelet küldött Webernek, amelyben tisztázta az interjúja után felmerült „vádakat”, és ezt később egy telefonbeszélgetésben is megerősítette. Deutsch kedd délután bocsánatkérő levelet küldött az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának.

Nyilvános lista a pedofilokról – BTK-szigorításon gondolkozik a kormány

Kósa András
Publikálás dátuma
2020.12.16. 14:40
Képünk illusztráció
Fotó: Rolf Kremming / AFP
Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője szerint „tavasz környékén” jöhet egy törvénycsomag a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatban.
Dolgozik a gyermekvédelmi rendszert áttekintő kormányzati munkacsoport, tavasz környékén jöhet egy törvénycsomag a pedofil bűncselekményekkel kapcsolatban – mondta el a Fidesz sajtótájékoztatóján Kocsis Máté, a párt frakcióvezetője, a munkacsoport elnöke a hvg.hu kérdésére. A képviselő szerint egyelőre többféle megoldáson gondolkoznak, de ezek adatvédelmi-, személyiségi jogi vonatkozásait is figyelembe kell venni a konkrét törvényjavaslatok kidolgozásánál. – Van olyan elképzelés, hogy kerüljön be a személyibe, ha valakit pedofil bűncselekményért ítélnek el, és van olyan is, hogy legyen nyilvános lista ezekről az emberekről, de természetesen meg kell vizsgálni, hogy ezek beleillenek-e például az unós jogba – mondta a képviselő. 

Ötezer ingyenes tesztet ajánl fel az önkormányzat a budapestieknek az ünnepek előtt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2020.12.16. 14:36
Képünk illusztráció
Fotó: Röhrig Dániel / Népszava
Négy helyszínen öt napon át biztosítják a szűréseket.
Előzetes regisztráció után négy helyszínen december 19-e és 23-a között biztosítjuk az antigén tesztet, amelynek eredményét 30 percen belül megtudhatják a jelentkezők – jelentette be Facebook-oldalán Karácsony Gergely főpolgármester. 
A négy helyszín:
  • a belvárosi Városháza park,
  • a Széna tér,
  • a Keleti pályaudvar
  • és az Etele téri metrókijárat.
Posztja szerint a szociális intézmények szűrése és a kerületi önkormányzatoknak átadott 50 ezer antigén teszt után hamarosan megkezdődik a legfontosabb közszolgáltatásokat biztosító budapesti munkavállalók tesztelése koronavírusra. A tesztelési programot a Fővárosi Önkormányzat indította 100 ezer antigén gyorsteszt segítségével, de a finanszírozásában számos nagylelkű támogató, összesen mintegy 273 befizető vett részt mintegy 539 millió forint befizetésével. A legnagyobb adomány, miként a járvány első hullámában, most is a Nyílt Társadalomért Alapítványtól érkezett, az adományokat teljes egészében a járvány elleni védekezésre, a tesztkapacitás bővítésére fordítja a főváros. Ehhez járul hozzá az is, hogy az OTP Bank 10 000 gyorstesztet juttatott el a fővárosnak – tette hozzá Karácsony Gergely. A rendelkezésre álló tesztkapacitásból ajánlanak fel ötezer darabot a budapestiek szűrésére. Tudjuk, hogy ez a mennyiség megközelítőleg sem elég egy általános teszteléshez. Ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy az első 5000 budapesti lakcímkártyával rendelkező, 18 évesnél idősebb budapesti jelentkező még az ünnepek előtt, a mintavételt követő 30 percen belül megtudja, hogy aktív fertőzött-e. Fontos tudni, hogy a negatív teszteredmèny önmagában nem adhat teljes biztonságot, hiszen az a pillanatnyi helyzetet mutatja, negatív teszteredmény birtokában is fontos a biztonsági szabályok betartása, ugyanakkor a pozitív tesztet produkálók karanténba vonulásával megállítható esetükben a továbbfertőzés, illetve időben megkezdődhet a gyógykezelésük – fogalmazott a főpolgármester. Jelentkezni ezen az oldalon lehet.