Deutsch Tamás;Európai Néppárt;

Retorziók várnak Deutsch Tamásra – Egy lépéssel közelebb a Fidesz kizárásához

A Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetője az ülésen ismét bocsánatot kért, önkritikát gyakorolt és azt mondta, hogy elfogadja a pártcsoport döntését – tudtuk meg néppárti forrásainktól.

Egyelőre nem zárják ki, csak megfosztják néppárti EP-képviselőként élvezett jogaitól Deutsch Tamást, a Fidesz európai parlamenti delegációjának vezetőjét. Erről a javaslatról tárgyaltak az Európai Néppárt (EPP) tagjai szerda este zárt ajtók mögött tartott frakcióülésükön. A vezetőség által előterjesztett indítvány szerint a fideszes EP-képviselő ezután nem szólalhat fel a plenáris üléseken, nem készíthet jelentéseket és valószínűleg meg kell válnia alelnöki tisztségéről a parlament költségvetési ellenőrző bizottságában. Deutsch az ülésen ismét bocsánatot kért, önkritikát gyakorolt és azt mondta, hogy elfogadja a pártcsoport döntését – tudtuk meg néppárti forrásainktól.

Manfred Weber frakcióvezető a tanácskozáson bejelentette: záros határidőn belül módosítani fogják az eljárási szabályzatot, hogy lehetővé váljon teljes nemzeti küldöttségek kizárása. Jelenleg csak egyéni képviselőket lehet kitessékelni a politikai csoportból.

Az ülés résztvevői egy éles hangú állásfoglalásról is szavaztak, amelyben elítélik a magyar politikus gestapózó nyilatkozatát, és leszögezik, hogy a pártcsoportból való eltávolítására vonatkozó kezdeményezés nem kerül le a napirendről. Az elmúlt hetekben 39 képviselő indítványozta Deutsch kizárását a frakcióból, mert elfogadhatatlannak tartotta, hogy a Gestapo szlogenjéhez hasonlította Weber egyik megjegyzését a jogállam tiszteletben tartásáról. A magyar EP-képviselő kommentárja nem csak az aláírókat, hanem az egész frakciót felháborította. A frakcióülésen többen követelték, hogy haladéktalanul döntsenek a kizárásáról, de a vezetőség lesöpörte az asztalról ezeket az indítványokat.

Az EPP-hez közeli forrásaink szerint Deutsch Tamás azért úszhatta meg a legszigorúbb büntetést, mert a néppárti frakció magját alkotó német CDU/CSU nem támogatta a kizárását. Az utasítás állítólag egyenesen Berlinből érkezett, ahol szeretnék fenntartani a párbeszéd csatornáit Orbán Viktorral, aki még mindig zátonyra futtathatja az EU egyhangúsághoz kötött fontos döntéseit, például a Brexitről vagy a költségvetésről. Úgy tudjuk, hogy a német delegáción belül is megoszlottak a vélemények arról, helyes-e megint a központi utasítást követni. Daniel Caspary delegációvezető a CDU/CSU vezetésével összhangban azon a véleményen volt, hogy a kizárási döntéssel meg kell várni a pártcsaládot, ahol már szintén érik a Fidesz kiakolbólítása. A magyar párt tagságát tavaly márciusban függesztették fel, de nem tudnak továbblépni, mert a döntéshozó politikai testületben csak a tagok fizikai jelenlétében lehet szavazni. Ezért a frakcióülés elé került állásfoglalás felszólítja az EPP-t, hogy mihelyst az egészségügyi körülmények megengedik, haladéktalanul döntsön a Fidesz tagságáról. Mintegy megelőlegezve a határozatot, a képviselők ebben leszögezik: a fideszesek folyamatos támadásai az Európai Unió és annak értékei ellen nem egyeztethetők össze az EPP által vallott normákkal, különösen a jogállamiság, a független igazságszolgáltatás, a politikai befolyástól mentes média, a civil társadalom támogatása , az emberi jogok és a kisebbségek védelme terén. A néppárti frakció egyben felszólítja a fideszes EP-képviselőket, gondolják végig, hogy hajlandók-e a néppárti értékek szellemében tevékenykedni, vagy ha nem, vonják le a szükséges következtetéseket.