Nagy János;Atkár;

2020-12-31 06:20:00

Családi birodalom épül Atkáron

Lapunk információi szerint négy ingatlan Nagy János apja nevére van bejegyezve, kettő pedig a korábbi cégének, a Iustum Consulting Kft.-nek a nevén fut.

Legalább hat ingatlan tulajdonjoga Nagy Jánoshoz, az Agrárminisztérium menesztett helyettes államtitkárához vagy a családjához köthető a mintegy 1700 lakosú Atkáron – értesült a Népszava. Lapunk információi szerint négy ingatlan a politikus apja nevére van bejegyezve, kettő pedig a korábbi cégének, a Iustum Consulting Kft.-nek a nevén fut.

Az egymás mellett lévő, összesen 4320 négyzetméternyi hat parcellát egy tulajdonostól vették meg.

A bűnügyi felügyelet alatt álló politikus ellen a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészség folytat nyomozást. Az ügyészség szerint egy cégen keresztül 830 millió forintos vissza nem térítendő uniós támogatást akartak szerezni, a politikus pedig öt százalékos üzletrészért cserébe vállalta: elintézi, hogy megkapják a pénzt.

A vállalat Atkáron építette volna fel a mintagazdaságot, ugyanazon a településen, ahol sorra épülnek a volt helyettes államtitkárhoz és családjához köthető házak. A Magyarországon szokványosnak hangzó korrupciós ügylet azonban – egyelőre ismeretlen okokból – nem jött össze, ehelyett néhány hete letartóztatások kezdődtek. Azóta két embert hallgattak ki gyanúsítottként, a volt helyettes államtitikárra pedig nyomkövetőt tettek.

– Családi uradalmat építenek Atkáron – mondta több helyi lakos is tudósítónknak, és az általuk megjelölt utca földhivatali lapjait átnézve valóban kiderült: több telek is a politikushoz vagy a családjához köthető.

Az utcában félkész és frissen épített házak sorakoznak egymás mellett. Az egyik ingatlan előtt ottjártunkkor fehér terepjáró parkolt. Csengő nincs, de némi várakozás után egy idősebb úr jelenik meg az ablakban. Láthatóan készült az újságírók érkezésére, köszönés helyett ugyanis csak annyit mond: távozzunk. Megkérdeztük tőle, hogy igaz-e amit a helyiek mondanak, miszerint a telkek és a ház is a Nagy családé.

– Miféle házak? – kérdez vissza az ablakból.

– Például amelyikből beszél.

– Nézzék meg a földhivatalban! – mondta, majd becsapta az ablakot.

A faluban senki sem tudta megmondani, hogy miből tellett ezekre az ingatlanokra, a családhoz köthető mérnöki cégek mérlegadatai pedig szintén nem árulkodtak jelentős forgalomról. Egyetlen kivétel akad: az atkári telepfelvásárlásban sajátos szerepet játszó etyeki tanácsadó cég, a Iustum Consulting. A céget Nagy János 2018-ban alapította Kerekes Kornéllal, aki egyebek mellett az ötödik kerületi önkormányzat adatvédelmi tisztségviselője is. A vállalkozás már az alapítás évében 78 millió forintos bevételre tett szert, majd 2019-et már 252 milliós bevétellel zárta, ráadásul ebből 144 milliós adózás utáni, tiszta profitot termelt, azaz a bevél több mint feléből nyereség lett. (Az említett ingatlanokat 2019-ben vásárolták.) Nagy János a decemberi letartóztatásával egyidejűleg kiszállt a vállalatból.

A Nagy család több cége egyébként néhány kilométerrel odébb, Gyöngyössolymosra, a politikus és szülei közös lakcímére vannak bejelentve. A ragyogóan felújított és térkövezett ház a falu főutcájáról nyílik.

– A szülőket nem látta senki azóta, hogy elvitték a fiatal Jánost – mondták többen is. – Sokan közülünk csak most tudták meg, hogy helyettes államtitkár volt, a faluban senki sem foglalkozik a politikával – tették hozzá. Szerintük egyébként Nagyék sem különösebben politizáltak, inkább csak gyűjtögettek.