Előfizetés

Kilenc év fegyházat kapott a többszörösen visszaeső erőszakos bűnöző

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 18:15
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
Családjára, fiatalokra, sőt rendőrökre is támadt a hasonló bűntettekért már többször elítélt férfi. Az ítélet nem jogerős.
Távmeghallgatás keretében még kedden hirdetett elsőfokú ítéletet a Püspökladányi Járásbíróság annak a 28 éves biharnagybajomi vádlottnak az ügyében, aki ittasan saját családtagjaira, majd a helyszínre érkező rendőrökre támadt, és más súlyos bűncselekményeket is elkövetett – olvasható a bírósági portálon, a Debreceni Törvényszék közleményében
A bíróság hivatalos személy elleni erőszak, súlyos testi sértésben, 18. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett személyi szabadság megsértésében és rablásban mondta ki a vádlott bűnösségét. Mint írták, nem először. A fiatal férfi már többszörös visszaesőnek számít: tizennégy éves életkorától kezdődően folyamatosan ilyen és hasonló erőszakos bűncselekmények miatt került összeütközésbe a törvénnyel.

A bíróság megállapította, hogy a  vádlott legújabb bűncselekményeit alig egy évvel korábbi szabadulása után követte el: 2018. augusztus 1-jén, amikor az általa bántalmazott családtagjai kihívták a rendőröket, akik megbilincselték, de még a földön is meg akarta rúgni az egyenruhásokat. Már az új büntetőeljárás idején azonban a férfi 2019 október 17-én ittasan egy 14 és egy 15 éves, a háza előtt sétáló fiút támadott meg: egyiküket többször is fejen ütötte, erőszakkal a házába zavarta, majd menekülő társát is oda kényszerítette. Egyikőjük „újszerű és márkás” ruháit eltulajdonította, azzal fenyegetve, ha nem veszi le magáról, akkor „szétüti a fejét”.
A súlyosító körülmények nagy számára tekintettel a bíróság halmazati büntetésül 9 év fegyházbüntetésre ítélte a férfit, 10 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, valamint kötelezte a több mint félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére, és kimondta, hogy a vádlott feltételes szabadságra nem bocsátható.

Az ítélet nem jogerős, mivel az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője elsősorban felmentésért, másodsorban enyhítésért jelentett be fellebbezést. Az eljárás során a vádlott valamennyi bűncselekmény elkövetését tagadta, miközben korábbi erőszakos cselekményei miatt még további eljárás is zajlik ellene. Az ügyben először 2019 októberében elrendelt letartóztatását a bíróság fenntartotta.

Letartóztatták a lakótársaikat egyikük örökségéért fogva tartó párost

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 17:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A végzés ellen a gyanúsítottak és az elsőrendű gyanúsított védője fellebbezést jelentett be, így a döntés nem végleges.
Letartóztatta a Budai Központi Kerületi Bíróság azt a férfit és nőt, aki tavaly decemberben több napig fogva tartotta az őket befogadó embereket, hogy hozzájuthasson az egyikük által örökölt nyolcmillió forinthoz – közölte a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-vel. A párost élet vagy a testi épség elleni fenyegetéssel elkövetett zsarolással, valamint a személyi szabadság kétrendbeli megsértésével gyanúsítják. A gyanúsítottak – egy harmadik, ismeretlen társukkal együtt – december 17. és december 26. között tartották fogva a sértetteket a lakóhelyükön. Többször megütötték, valamint kalapáccsal és baltával fenyegették őket, az örököst azzal is megfenyegették, hogy az édesanyját „felkoncolják”. A kényszer hatására az egyik sértett édesanyja – a fia kérésére – 5 millió 700 ezer forintot átutalt az egyik gyanúsított testvérének folyószámlájára. Ezt követően az egyik gyanúsított többször gumilövedékes fegyverrel is megfenyegette a sértettet, és azt mondta neki, hogy a fegyverét már „élesre” cserélte, amellyel – ha szórakozik vele – fejbe lövi – írták a közleményben. A bíróság megállapította, hogy a páros 2020 ősze óta a sértettek által használt lakásban élt. Bejelentett munkahelyük, legális jövedelmük nincs, egzisztenciális körülményeik tisztázatlanok. Az elsőrendű gyanúsított büntetett előéletű: 2019-ben garázdaság és könnyű testi sértés miatt 180 óra közérdekű munkára ítélték. Társa ellen több büntetőeljárás van folyamatban, a többi között új pszichoaktív anyaggal való, bűnszövetségben elkövetett visszaélés miatt; ez utóbbi ügyben jelenleg is bűnügyi felügyelet alatt áll. A bíróság egy hónapra – február 10-éig – elrendelte a férfi és a nő letartóztatását, álláspontja szerint ezt a bűncselekmény jellege, az elkövetés körülményei és az eljárás meghiúsításának veszélye is indokolja. A végzés ellen a gyanúsítottak és az elsőrendű gyanúsított védője fellebbezést jelentett be, így a döntés nem végleges.

Felfüggesztettre ítélték a tintasugaras nyomtatóval pénzt hamisító fiatal párt

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 16:51
Képünk illusztráció
Fotó: police.hu
Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fellebbezett.
Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy nyomtatóval pénzt hamisító fiatal párt – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-t. A közlemény szerint a férfi és a nő tintasugaras nyomtatóval hamis 50, 100 és 200 eurós, valamint 10 ezer forintos címletű bankjegyeket állított elő, azokkal bolti vásárlások, illetve magánszemélyekkel kötött adásvételek során fizettek, így hozták forgalomba a hamis pénzt. A szerdai előkészítő ülésen mindketten beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról is. Ezt a nyilatkozatot a bíróság elfogadta és nem vizsgálta sem a vádirati tényállás megalapozottságát, sem pedig a bűnösség kérdését, így bizonyítási eljárást sem folytatott le. A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlottak büntetlen előéletét, beismerésüket, megbánásukat, valamint azt is, hogy a bűncselekményt fiatal felnőttként követték el. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a sorozatos elkövetést. A bíróság az enyhítő körülmények túlsúlya miatt úgy ítélte meg, hogy a kiszabott szabadságvesztések próbaidőre történő felfüggesztésével is elérhetőek a büntetési célok. Az ügyészség által folytatólagosan elkövetett pénzhamisítással megvádolt férfit és nőt két év – öt év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, valamint 180 ezer, illetve 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság, továbbá összesen 44 500 forintra vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fellebbezett.