Előfizetés

Letartóztatták a lakótársaikat egyikük örökségéért fogva tartó párost

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 17:42
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A végzés ellen a gyanúsítottak és az elsőrendű gyanúsított védője fellebbezést jelentett be, így a döntés nem végleges.
Letartóztatta a Budai Központi Kerületi Bíróság azt a férfit és nőt, aki tavaly decemberben több napig fogva tartotta az őket befogadó embereket, hogy hozzájuthasson az egyikük által örökölt nyolcmillió forinthoz – közölte a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-vel. A párost élet vagy a testi épség elleni fenyegetéssel elkövetett zsarolással, valamint a személyi szabadság kétrendbeli megsértésével gyanúsítják. A gyanúsítottak – egy harmadik, ismeretlen társukkal együtt – december 17. és december 26. között tartották fogva a sértetteket a lakóhelyükön. Többször megütötték, valamint kalapáccsal és baltával fenyegették őket, az örököst azzal is megfenyegették, hogy az édesanyját „felkoncolják”. A kényszer hatására az egyik sértett édesanyja – a fia kérésére – 5 millió 700 ezer forintot átutalt az egyik gyanúsított testvérének folyószámlájára. Ezt követően az egyik gyanúsított többször gumilövedékes fegyverrel is megfenyegette a sértettet, és azt mondta neki, hogy a fegyverét már „élesre” cserélte, amellyel – ha szórakozik vele – fejbe lövi – írták a közleményben. A bíróság megállapította, hogy a páros 2020 ősze óta a sértettek által használt lakásban élt. Bejelentett munkahelyük, legális jövedelmük nincs, egzisztenciális körülményeik tisztázatlanok. Az elsőrendű gyanúsított büntetett előéletű: 2019-ben garázdaság és könnyű testi sértés miatt 180 óra közérdekű munkára ítélték. Társa ellen több büntetőeljárás van folyamatban, a többi között új pszichoaktív anyaggal való, bűnszövetségben elkövetett visszaélés miatt; ez utóbbi ügyben jelenleg is bűnügyi felügyelet alatt áll. A bíróság egy hónapra – február 10-éig – elrendelte a férfi és a nő letartóztatását, álláspontja szerint ezt a bűncselekmény jellege, az elkövetés körülményei és az eljárás meghiúsításának veszélye is indokolja. A végzés ellen a gyanúsítottak és az elsőrendű gyanúsított védője fellebbezést jelentett be, így a döntés nem végleges.

Felfüggesztettre ítélték a tintasugaras nyomtatóval pénzt hamisító fiatal párt

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.13. 16:51
Képünk illusztráció
Fotó: police.hu
Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fellebbezett.
Felfüggesztett börtönbüntetésre ítéltek egy nyomtatóval pénzt hamisító fiatal párt – tájékoztatta a Fővárosi Törvényszék szerdán az MTI-t. A közlemény szerint a férfi és a nő tintasugaras nyomtatóval hamis 50, 100 és 200 eurós, valamint 10 ezer forintos címletű bankjegyeket állított elő, azokkal bolti vásárlások, illetve magánszemélyekkel kötött adásvételek során fizettek, így hozták forgalomba a hamis pénzt. A szerdai előkészítő ülésen mindketten beismerték bűnösségüket és lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról is. Ezt a nyilatkozatot a bíróság elfogadta és nem vizsgálta sem a vádirati tényállás megalapozottságát, sem pedig a bűnösség kérdését, így bizonyítási eljárást sem folytatott le. A büntetés kiszabásakor a bíróság enyhítő körülményként értékelte a vádlottak büntetlen előéletét, beismerésüket, megbánásukat, valamint azt is, hogy a bűncselekményt fiatal felnőttként követték el. Ugyanakkor súlyosító körülményként vette figyelembe a sorozatos elkövetést. A bíróság az enyhítő körülmények túlsúlya miatt úgy ítélte meg, hogy a kiszabott szabadságvesztések próbaidőre történő felfüggesztésével is elérhetőek a büntetési célok. Az ügyészség által folytatólagosan elkövetett pénzhamisítással megvádolt férfit és nőt két év – öt év próbaidőre felfüggesztett – börtönbüntetésre, valamint 180 ezer, illetve 150 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a bíróság, továbbá összesen 44 500 forintra vagyonelkobzást is elrendelt velük szemben. Az ítélet nem jogerős, mert az ügyész fellebbezett.

A Dunába akart ugrani egy nő Baján, megakadályozták a rendőrök

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.13. 15:29

Fotó: Google Street View
Cipő nélkül, a Türr István híd korlátjának külső felén ült, amikor megérkeztek a körzeti megbízottak.
A rendőrség közleménye szerint kedd délután kaptak bejelentést arról, hogy a bajai Türr István híd korlátjának külső felén ül egy nő. A kiérkező körzeti megbízottak megpróbáltak beszélni vele, de nem volt hajlandó kommunikálni. Csupán – a rendőrök közeledése miatt – annyit mondott, hogy ne menjenek közelebb. Ezt követően megtartották a távolságot és messzebbről próbáltak vele beszélni, mivel úgy ült a korláton, hogy nem viselt cipőt és lábfejét átkulcsolta a korlát függőleges elemei között. Egyikük a kerékpársávba mászott, amíg a nő a másik rendőrre és a bejelentőre figyelt, akik folyamatosan beszéltek hozzá. Csendben a háta mögé került, és mivel nem esett a látószögébe, egy hirtelen mozdulattal bal kézzel átkarolta a nő mellkasát és a kerékpár sávba lehúzta. Ezután átadták a mentőszolgálat munkatársainak, akik kórházba szállították. Ha ön is úgy érzi, hogy segítségre lenne szüksége, tárcsázza a krízishelyzetben lévők részére rendszeresített, ingyenesen hívható 116-123-as telefonszámot.