Előfizetés

Már meg is jelent a kormányhatározat az EU-tól független vakcina-beszerzésről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.14. 15:26

Fotó: Xu Hongyi / AFP
Szijjártó Péter miniszternek kell intézkednie a „lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzése” érdekében.
Csütörtökön megjelent az a kormányhatározat a Magyar Közlönyben, amely megbízza Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert, hogy intézkedjen az Európai Unió centralizált beszerzésén kívüli vakcina vásárlásáról. A határozat szerint a kormány  
„egyetért azzal, hogy szükséges az Európai Unió által kezdeményezett, centralizált Covid-19 oltóanyag-beszerzés keretén túl a magyar emberek egészségének megvédése érdekében a lehető legnagyobb mennyiségű biztonságos oltóanyag beszerzése”.

Emellett 
„a rendkívüli keresleti és kínálati viszonyok között célként a biztonságos oltóanyagok minél gyorsabb beszerzését jelöli meg”.

Szijjártó Péternek e két cél érvényesülése érdekében kell intézkednie. Mindehhez Varga Mihály pénzügyminiszternek az Egészségbiztosítási és Járvány Elleni Védekezési Alapból kell forrást biztosítania. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter délelőtt jelentette be, hogy hamarosan Kínából is érkezhet vakcina. Egy kínai gyártóval már lényegében megállapodtak: innen egymillió vakcinát remél a kormány. Közlése szerint a szállítás attól függ, hogy az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) milyen gyorsan engedélyezi az oltóanyagot. Arra itt emlékeztetnénk, hogy mindössze 50,38 százalékos hatékonyságúnak bizonyult Brazíliában a Sinovac Biotech kínai gyógyszergyártó koronavírus elleni vakcinája a tesztelés harmadik szakaszában. Az eredményt a kínai oltás vizsgálatáért felelős brazíliai egészségügyi intézmény, az Instituto Butantan jelentette be.  A hivatalos adatok szerint szerda estig 96 101 fő kapott oltást Magyarországon, többségében egészségügyi dolgozók, valamint idősotthonban lakók és dolgozók a Pfizer/BioNTech és a Moderna vakcinájával.

Müller Cecília: érkezhetnek az unión kívüli vakcinák

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.14. 14:59

Fotó: AFP
Ezeket Szijjártó Péter fogja felkutatni.
A járvány továbbra is velünk van - közölte az operatív törzs szokásos sajtótájékoztatóján az országos tisztifővorvos. Müller Cecília jelezte, egész Európában, több helyen ismételten megnőtt a fertőzéseknek a száma. Magyarországon a második hullámnak a csúcsát már elértük, egy lefelé menő szakaszban vagyunk. Ugyanakkor a védelmi intézkedések betartása rendkívül továbbra is rendkívül fontos. Meglátása szerint csak akkor lehet ezeken lazítani, ha már kellő számú beoltott van, illetve sokan természetes úton, de átestek a fertőzésen.  Beszámolója szerint a következetes védelmi intézkedések miatt alakul kedvezően a fertőzötteknek az aránya, bizonyos járványügyi adatok sokkal kedvezőbbek, mint két héttel azelőtt. Arról is beszélt, hogy szerda estig 96 101 fő kapta meg a vakcinát. Az oltóhelyek folyamatosan működnek, ugyanakkor csak annyi oltást tudnak beadni, amennyi az országba érkezik. Jellemzően hetente kapnak újabb szállítmányt. Jelenleg a Pfizer és a Moderna terméke áll rendelkezésre. Éppen emiatt szeretnék kibővíteni a rendelkezésre álló vakcinák körét.  Megbízták Szijjártó Pétert azzal, hogy keressen egyéb vakcina-beszerzési forrásokat is az uniós kereten felül.  
"Minden forrást, ami biztonságos, hatékony vakcina-forrást jelenthet Magyarország számára, felkutatunk és beszerzünk."

- fogalmazott Müller Cecília.

Jelezte azt is, hogy az ehhez szükséges anyagi fedezet is a rendelkezésre áll.  Kiss Róbert rendőr alezredes a hatósági intézkedésekről szólva elmondta, 197 emberrel szemben intézkedtek az elmúlt 24 órában, amiért nem viselt maszkot az utcán. 336 embert a kijárási tilalom megszegése miatt bírságoltak meg. Ebből ketten olyan kutyasétáltatók voltak, akik túlmentek a számukra előírt 500 méteres körön.  Újságírói kérdések - arra való hivatkozással, hogy azokat Gulyás Gergely megválaszolta - nem kerültek sorra. Ugyan a kormányinfón Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő azt mondta, számtalan olyan részletkérdés érkezett be hozzájuk, ami az operatív törzsre tartozik, ennek ellenére nem hangzott el egy sem tájékoztatón. 

Sorra jelenti be képviselőjelötjeit a Momentum

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.14. 14:39
Fekete-Győr András, a Momentum újraválasztott elnöke
Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
A párt hat budai választókerületben mutatta be csütörtökön az ellenzéki előválasztásra a képviselőjelötjeit.
Fekete-Győr András pártelnök bemutatása szerint az 1. számú választókerületben a jelenlegi I. kerületi alpolgármestert, Gelencsér Ferencet jelöli a párt. Itt 2018-ban Csárdi Antal (LMP) tudott győzni, újraindulása még nem megerősített, de közszájon forog. A 2. választókerületben Orosz Annát, jelenlegi XI. kerületi alpolgármestert jelöli a párt, aki mások mellett jó eséllyel Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettessel mérkőzhet meg, hogy ki legyen 2022-ben a Fidesz kihívója. A Budapest 3. választókerületben Hajnal Miklós elnökségi tagot, jelenlegi hegyvidéki önkormányzati képviselőt jelöli a párt, más ellenzéki kihívó egyelőre nem ismert. A 4. választókerületben Berg Dánielt, a II. kerület alpolgármesterét indítják, aki komoly verseny elé néz: ahogy korábban megírtuk, Kálmán Olga (DK) és Tordai Bence (Párbeszéd) is itt tervez ringbe szállni. A 10. választókerületben Turgonyi Dániel lesz a Momentum jelöltje, aki jelenleg a III. kerület alpolgármestere, aki a komoly esélyes Szabó Tímeával (Párbeszéd) versenyezhet. A 18. választókerületben Tóth Endrét, a párt országos elnökségi tagját indítják, aki a feltételezhetően induló Molnár Gyula (MSZP) vetélytársa lesz az előválasztáson. Szerdán a szegedi és orosházi jelöltjeit mutatta be a párt, a csongrádi megyeszékhelyen Mihálik Edvin városi tanácsos, a békési városban Sebők Éva önkormányzati képviselőt indítja a Momentum.