Előfizetés

Újabb utórengést mértek Horvátországban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.18. 10:14

Fotó: DENIS LOVROVIC / AFP
A földrengést a lakosság Magyarországon nem érezte.
A CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium közleménye szerint 2021. január 17-én, helyi idő szerint este 21 óra 36 perckor mintegy hét kilométeres mélységben 3,6-os magnitúdójú utórengés volt Horvátországban, Petrinja község közelében – írja a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldalán. A bejegyzés szerint a földrengést a lakosság Magyarországon nem érezte, a katasztrófavédelemhez nem érkezett bejelentés. 
December 28-án és 29-én két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es magnitúdójú – földrengés rázta meg Közép-Horvátországot; a katasztrófának hét halálos áldozata és 28 sérültje van. A földrengések Magyarországot is érintették. Több hazai szervezet azonnal felajánlotta segítségét, illetve gyűjtésbe kezdett. Azóta már több utórengés is volt, amelyeket ugyancsak érezni lehetett hazánkban.

Üzentek a berobbant kínai aranybányában rekedt munkások

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.18. 10:11

Fotó: Wang Kai / AFP
A január 10-i balesetkor 700 méter mélyen tartózkodtak a bányászok.
Üzenetet küldtek a kelet-kínai Santung tartományban bő egy hete berobbant aranybányában rekedt bányászok a kimentésükön fáradozó mentőknek – jelentette a helyi hatóságok hétfői közlésére hivatkozva a CGTN kínai székhelyű, nemzetközi hírcsatorna.
A Jentaj városban található aranybányában január 10-én történt a robbanás, amelynek következtében 22 bányász rekedt a föld alatt.

A bányászok kimentésében több mint négyszázan vesznek részt, éjjel-nappal folytatva a munkát. Eddig két csatornát fúrtak a lent rekedtek helyzetének megállapítására. A mentőcsapatok beszámolója szerint vasárnap éjszaka az egyik csatornán keresztül egy huzal segítségével a mélybe küldött élelmiszereket és egyéb felszereléseket sikerült eljuttatni a túlélők egy csoportjának. Amikor a vezetéket visszahúzták, a leküldött tárgyak helyén egy kézzel írt üzenetet találtak, amely szerint 
12 bányász még életben van, míg további tíz sorsa ismeretlen. A bányászok leírták továbbá, hogy elcsigázottak és sürgősen szükségük van kötszerekre és gyógyszerekre. Hozzátették: odalent víz árasztotta el az alagutat, és sűrű füst töltötte meg a levegőt.

A CGTN-nek egy mentési munkálatokban részt vevő szakértő szombaton azt mondta: a munkát jelentősen lassítja, hogy a robbanás miatt beomlott bányaaknában különböző fizikai akadályokat kell eltakarítani ahhoz, hogy haladhassanak lefelé. A helyszínen öt fúróval dolgoznak ahhoz, hogy mielőbb lejussanak a baleset idején csaknem 700 méter mélyen tartózkodó bányászokhoz. A mentőket egy emelőszerkezetre erősített ketrecben eresztik le, amelyben egyszerre legfeljebb két-három ember tud lemenni, hogy felhozzák az útban lévő tárgyakat – egyebek mellett acélrudakról, huzalokról és kötelekről van szó. A bányát tulajdonló Sandong Wucailong befektetési vállalat ellen a tartomány illetékes hatóságai vizsgálatot indítottak az ügyben, a céget pedig nyilvános bírálat érte amiatt, hogy mintegy 30 órás késéssel jelentették a balesetet. Az ügy kapcsán két helyi tisztségviselőt már eltávolítottak a posztjáról. A kínai törvények szerint az ilyen jellegű balesetekről egy órán belül kell értesíteni a helyi kormányzatot.

Joe Biden első lépései

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2021.01.18. 09:30

Fotó: ANGELA WEISS / AFP
Az új elnök jelezni kívánja, hogy a káosznak vége, Amerika újra működik. Trump közben díszsortüzet és átrepülő vadászgépeket szervez magának.
Több tucat rendeletet szándékozik kiadni Joe Biden elnöksége első tíz napjában. A cél az, hogy országnak-világnak jelezze, az Egyesült Államok négy év után visszatér a normális kormányzáshoz. Már a legelső napon, a szerda déli beiktatás utáni órákban visszavonja a Donald Trump által egyes muszlim országok polgárai ellen bevezetett általános beutazási tilalmat és jelzi, hogy Washington vissza kíván lépni a párizsi klímaegyezmény aláírói közé. A koronavírus-járványra való tekintettel meghosszabbítja a koronavírus-járvány miatti kilakoltatási tilalmat és a szövetségi diákhitelek törlesztési és kamatmoratóriumát. Kötelezővé teszi a maszkviselést a szövetségi kormány épületeiben és az államhatárokat átszelő közlekedési eszközökön. Ezen kívül utasítani fogja a szövetségi hatóságokat, hogy tegyenek meg mindent a mexikói határon szétválasztott családok újraegyesítéséért, több száz gyermek szüleinek megtalálásáért. Biden mindezt a már meghirdetett 1900 milliárd dolláros gazdaságélénkítő csomag elfogadása és az országos oltási terv beindítása mellett, a Trump elleni második közjogi vádemelés szenátusi tárgyalásával párhuzamosan kívánja megvalósítani. Szintén be fogja terjeszteni a bevándorlási reformot, amelynek keretében lehetővé teszik mintegy 11 millió, gyermekként törvénytelenül érkezett külföldinek, hogy maradhasson és bizonyos feltételek teljesítésével elérhesse az állampolgárságot. Míg az elnöki rendeletekhez csak a megfelelő jogi formákat kell megtalálni, a törvényjavaslatok esetében a republikánus ellenzék heves ellenállására lehet számítani. Washington belvárosában vasárnap nem volt nyoma Trump-párti megmozdulásnak, a csendes utcákon főként a Nemzeti Gárda tagjait lehetett látni. Már mintegy 25 ezer katonát vezényeltek a fővárosba, ahol a szállodák nem fogadnak szobafoglalásokat, a repülőtereken pedig fokozottan ellenőrzik a Washingtonba indulókat. Emellett szinte minden állam fővárosában jelentős erők védték a törvényhozást és a szövetségi épületeket, de lapzártánkig nem érkezett hír nagyobb szabású demonstrációról. Donald Trump közben azzal van elfoglalva, hogy a saját távozását szervezze. A hírek szerint vörös szőnyeges búcsúünnepséget akar, katonai zenekarral és lelkesen tapsoló hívekkel. A Fehér Házból az elmúlt napokban érdeklődtek, hogyan lehet megszervezni az államfőknek kijáró 21 ágyúlövést, illetve a légierő díszkötelékének átrepülését. A bukott elnök több mint másfél évszázados hagyományt szakít meg azzal, hogy nem vesz részt utódja beiktatásán. Ellenben Floridában azonnal nagygyűlést akar tartani, hogy a FoxNews és más, kisebb jobboldali tévék ne Biden hivatalba lépésével, hanem vele foglalkozzanak. Korábban arról szólt a pletyka, hogy Trump Biden eskütételével egy időben bejelenti indulását a 2024-es elnökválasztáson. Nem világos, hogy ez a terve megváltozott-e annak fényében, hogy a képviselőház múlt szerdán másodszor is vádat emelt ellene és a szenátus már ezen a héten megkezdheti az impeachment elbírálását. 

Megkontrázott impeachment

A Georgiában novemberben megválasztott Marjorie Taylor Green már Joe Biden beiktatásának másnapján be kívánja nyújtani az új elnök elmozdítására irányuló indítványát. A QAnon összeesküvés-elméletben hívő képviselőnő a hatalommal való visszaélésre és Biden állítólagos kínai üzleti kapcsolataira hivatkozik. A kongresszusban  a Demokrata Párt van többségben, az ötlet pedig eleve képtelenség, de lám, a sajtóba be lehet vele kerülni.