Előfizetés

Ezért nem jó most büntetett előéletű koszovói politikusnak lenni

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.20. 19:04
Képünk illusztráció.
Fotó: Shutterstock
Egy korábbi kormányfő is póruljárt a választási bizottság szigora miatt.
Több politikust, köztük Albin Kurti volt miniszterelnököt is eltiltotta a koszovói választási bizottság szerdán attól, hogy a februári előrehozott parlamenti választáson részt vegyen, mert az érintetteket az utóbbi néhány évben büntetőjogi eljárás során bűnösnek találták.

- írja az MTI.

Az állami hírügynökség szerint a február 14-ei előrehozott parlamenti választáson 28 párt, illetve koalíció több mint ezer jelöltje vesz részt. A választási bizottság viszont 47 jelölt esetében megtagadta az indulást, mert megállapítást nyert, hogy az utóbbi három évben bűnösnek találta őket a bíróság. A választási bizottság arra a törvényre hivatkozott, amely szerint nem gyakorolhatja képviselői jogait az, akit három éven belül jogerősen bűnösnek mondtak ki büntetőperben. Éppen erre a pontra hivatkozva nyilvánította érvénytelennek az alkotmánybíróság decemberben a koszovói kormány tavaly júniusi megalakulását.
Albin Kurti, mint miniszterelnök
Fotó: ARMEND NIMANI / AFP
A testület kimondta, hogy a kormányt nem az alkotmánnyal összhangban választották meg, mert Efrem Arifi roma kisebbségi képviselő szavazata - amely nélkül nem alakulhatott volna meg a kabinet - érvénytelen volt. A politikust ugyanis 2018-ban 15 hónap börtönre ítéltek, mert egy civil szervezeten keresztül 26 ezer eurót sikkasztott el. Az alkotmánybíróság azt állapította meg, hogy Efrem Arifi jogellenesen vett részt a parlamenti szavazáson, mert a törvény értelmében nem gyakorolhatja képviselői jogait az, akit három éven belül jogerősen bűnösnek mondtak ki büntetőperben. 
Az Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt több tagját, köztük Albin Kurtit 2018-ban bűnösnek találta a bíróság, mert 2015-ben több alkalommal is könnygázgránátot robbantott a parlament épületében, ezzel igyekezve megakadályozni egy Montenegróval kötött határegyezmény becikkelyezését.

A párt a közösségi médiában adott hangot aggodalmának, hogy politikusai nem tudnak indulni a választáson.

Letette az esküt Joe Biden

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.20. 18:01

Fotó: PATRICK SEMANSKY / AFP/AP
Ő az Egyesült Államok 46. elnöke.
Ez a nap a demokrácia ünnepe, ismét megtanultuk, hogy a demokrácia értékes és törékeny. Ebben az órában a demokrácia sikerre lépett

– fogalmazott beiktatási beszédében Joe Biden.

Ez egy nagyszerű nemzet, sok háború volt, de sokkal többet kell tennünk, de jelentős lehetőségeink vannak. A mindenki számára elérhető igazságosság hajt bennünket és ez nem csak egy ábránd. A terrorizmus és a fehér felsőbb rendűség jelenléte fenyeget, és ezt többet, mint szavakat, hanem egységet követel - fogalmazott. Minden amerikait arra kérek, segítsen a nemzet egységének létrehozásában, ha egyesülünk és egységesek leszünk, akkor új munkahelyeket teremthetünk, túlléphetünk a halálos víruson, mindenkinek társadalombiztosítást adhatunk. Nem csak bolond ábrándként tekintek az egységre - jelentette ki. Ez mindenki harca és a győzelem sosem biztosított. Kezeljük egymást méltósággal és tisztelettel. Egység nélkül nincs béke, fejlődés, nemzet, csak egy káoszba fulladó ország. "Legyünk újra Amerikai Egyesült Államok. Sose buktunk el, mint Amerika. Lehet, hogy különbözünk, de hiszem, hogy Amerika sokkal több ennél."    Ne mondjátok, hogy nem lehet változtatni - utalt az első megválasztott amerikai alelnökre, Kamala Harrisra. 
Biztosítalak benneteket, minden amerikai elnöke leszek. És ezt azoknak is mondom, akik nem támogattak

- fogalmazott.

Nekünk amerikai elnökként tisztelnünk kell az alkotmányt és le kell győzni a hazugságokat. Vannak amerikaiak, akik izgulnak a jövő miatt: nekik azt üzente, érti őket és a problémáikat. Ezt a háborút be kell fejezni, ahol a két fél csatázik egymás ellen: a kék a pirossal, a város a vidék ellen, republikánus a demokrata ellen. Ki kell nyitni a szívünket és ha meg akarjuk érteni a másikat, az ő cipőjében is járni kell. Szükségünk van egymásra, mindannyiunk erejére, a vírus ellen nemzetként kell küzdeni. "Azt ígérem, hogy a Biblia mondja: keresztül fogunk menni ezen együtt, túljutunk ezen együtt" - jelentette ki. Beszédében több alkalommal is előkerült a Capitolium ostroma. Hangsúlyozta, hogy az ehhez hasonló fenyegetések ellen fel kell lépni.     Úgy vélekedett, képesek lesznek egy jobb világot létrehozni és a kormány írja az amerikai történelem legújabb fejezetét. Szeretné, ha a jóság és a nagyszerűség az, ami az elnökségét írja. Amerika a szabadság otthona és az ország egy jelzőfénynek kell lennie a világ számára - legyen ez iránymutatás a következő generáció számára. 
Isten áldja Amerikát és seregeinket! Köszönöm, hogy meghallgattak.

- zárta beszédét Joe Biden, az Amerikai Egyesült Államok 46. elnöke.

Beiktatták hivatalába Kamala Harrist

Beiktatták hivatalába a demokrata párti Kamala Harrist, az Egyesült Államok első színesbőrű női alelnökét szerdán Washingtonban. Kamala Harris - a hagyományoktól eltérően - Sonia Sotomayort, a legfelső bíróság első latino származású bíróját kérte fel az esketésre.

Orbán: a magyar kormány továbbra is elkötelezett a magyar-amerikai kapcsolatok erősítése mellett

Orbán Viktor miniszterelnök levélben fejezte ki gratulációját és jókívánságait Joe Bidennek az Amerikai Egyesült Államok elnökévé történt beiktatása alkalmából - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár szerda este. A kormányfő azt írta, az elmúlt négy év bebizonyította, hogy az Egyesült Államok és Magyarország közötti barátságos és kölcsönösen előnyös együttműködés számos területen nagy lehetőségeket rejt magában. Orbán Viktor örömmel állapította meg, hogy ez az időszak új távlatokat nyitott a kétoldalú kapcsolatokban a biztonság, az energiapolitika és a gazdaság területén egyaránt. A miniszterelnök biztosította Joe Bident arról, hogy a magyar kormány továbbra is teljes mértékben elkötelezett marad a magyar-amerikai kapcsolatok erősítése mellett a kölcsönös tisztelet és jóakarat alapján, "építve NATO-n belüli szövetségünkre, a terrorizmus elleni küzdelem iránti elkötelezettségünkre és Közép-Európa alternatív energiaforrásainak biztosítására irányuló közös törekvésünkre. Sok sikert és jó egészséget kívánok felelősségteljes feladatainak ellátásához" - zárta az új amerikai elnöknek írt levelét Orbán Viktor.

Európában terjeszkedne az orosz vakcina

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.20. 17:19

Fotó: AFP
Szeretnék, ha az EU-ban is bejegyeznék a rohamtempóban és bizonytalanságok között kifejlesztett készítményt.
A Szputnyik V fejlesztői az oltóanyag európai bejegyzését kérték, a Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban kezdődhet meg

- közölte szerdán az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI) az MTI szerint.

Az RFPI tájékoztatása alapján az állami hírügynökség azt írja, kedden az Európai Gyógyszerügynökséget (EMA) képviselő szakértők tudományos felülvizsgálat (scientific review) elnevezéssel konzultációt tartottak a Szputnyik V kifejlesztői számára. A nemzetközi tanácskozáson több mint 20 tudós vett részt. A Szputnyik V kidolgozói a tanácskozást követő 7-10 napon belül ajánlásokat kapnak majd a tanácskozás alapján. Az RFPI a Szputnyik V nyilvántartását kérte és arra számít, hogy a fokozatos szakvizsgálat (rolling review) folyamata februárban kezdődik meg. Az RFPI szerint az EMA szakvizsgálatok sorozatának eredménye alapján dönt majd a bejegyzésről. Az orosz szuverén alap azt is közölte, hogy az Egészségügyi Világszervezet (WHO) pénteken megkezdi a Szputnyik V bejegyzési kérelem előtti szakvizsgálatát (pre-submission review). Kirill Dmitrijev, az RFPI vezérigazgatója január 13-án a TASZSZ-nak nyilatkozva azt mondta, hogy a tudományos felülvizsgálat a Szputnyik V uniós engedélyeztetésének első lépése. Azt mondta, hogy az RFPI december 22-én folyamodott engedélyért az első orosz oltóanyag rendkívüli esetben történő alkalmazására (Emergency Use Authorization, EUA), és orosz részről az engedélyeztetést még október végén kezdeményezték az EMA-nál. Az orosz tisztségviselő arra reagált akkor, hogy Stefan De Keersmaecker, az Európai Bizottság illetékes szóvivője úgy nyilatkozott, 
az EMA előzetes tárgyalásokat folytat a Szputnyik V gyártójával, amely még nem döntött úgy, hogy kérelmet nyújt be a készítmény uniós alkalmazásának jóváhagyására

- írja beszámolójában a magyar állami hírügynökség.

Magyarországon már karnyújtásnyira az orosz vakcina

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lezárta a koronavírus elleni orosz Szputnyik vakcina több ezer oldalas törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzését, és jóváhagyta a vakcina engedélyezését - írja az Index. A portál szerint az anyagot december óta vizsgálta a gyógyszerhatóság. Mindez egy fontos lépés ahhoz, hogy az orosz készítménnyel is tömegesen tudjanak oltani. 
Most már csak a Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálatait vannak hátra és ha itt is rendben találnak mindent, akkor indulhatnak is az első vakcinaszállítmányok.

Vészhelyzeti, sürgősségi eljárásban ideiglenesen is forgalmazható uniós engedély nélküli termék is a tagállamokban, ilyenkor azonban az adott kormány terheli a felelősség.