Előfizetés

Bukarest enyhít a járványügyi korlátozásokon

MTI
Publikálás dátuma
2021.01.22. 18:26

Fotó: Shutterstock
Hétfőtől harmadolt befogadóképességgel, de kinyithatnak a vendéglők, a színházak és a mozik.
Három egymás utáni napon is három alatt volt az elmúlt két hétben jegyzett, ezer lakosra számított új fertőzések száma, ezért Romániában enyhítenek a járványügyi korlátozásokon. A sürgősségi helyzetek helyi bizottsága pénteki döntése értelmében – ha a hétvégén nem rosszabbodik a járványhelyzet – hétfőtől kinyithatnak a vendéglők, a színházak és a mozik, de csak kevesebb mint harmadannyi vendéget, illetve nézőt fogadhatnak, mint a férőhelyeik száma.
A bukaresti bizottság annak ellenére hozta ezt a döntést, hogy Vlad Voiculescu egészségügyi miniszter a testületnek küldött levelében a korlátozások fenntartása mellett érvelt.

Pénteken ugyanis újabb két esetben azonosították a fővárosban a vírus Egyesült Királyságból elterjedt, a korábbinál jóval fertőzőbb változatát. Egyik fertőzött sem járt külföldön az elmúlt időszakban, ami arra utal, hogy az országban is terjed a veszélyesebb vírusváltozat. Ugyanakkor az elmúlt napokban tovább javult a járványhelyzet: már csak Temes és Kolozs, valamint a fővárost körülvevő Ilfov megyében haladja meg a hármat az ezer lakosra számított fertőzések száma.
A megyék közel kétharmada másfél alatti fertőzöttségi rátával már a zöld besorolásba került. A székelyföldi Hargita megyében csupán 11, Kovászna megyében pedig mindössze 18 új fertőzést diagnosztizáltak az elmúlt 24 órában.

Romániában péntekre nyolcezer alá esett a kórházakban ápolt koronavírus-betegek száma, az intenzív terápiás osztályokon kezelt betegeké pedig ezer alá csökkent. Csaknem 2700 új esetet jelentettek be, ami ötszázzal kevesebb, mint az elmúlt két hét átlaga, amihez képest a bejelentett 74 elhunyt is csökkenést mutat. Március óta Romániában 706 475-en fertőződtek meg az új típusú koronavírussal, és 17 628-an haltak meg a járvány következtében.

Februárra csúszhat a Trump elleni második impeachment

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2021.01.22. 18:23

Fotó: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP
Biden a járványra és a segélyekre koncentrál, de a szenátusnak meg kell osztania idejét az első napok programja és a bukott elnök elleni vád között.
Ritka eset, de van, amikor Donald Trump se örül a rá irányuló figyelemnek. Nancy Pelosi házelnök hétfőn átküldi a szenátusnak az immár volt elnök ellen emelt második képviselőházi vádat, ezzel egy évvel az első eljárás után kedden újra kezdődik az impeachment. A sietség nem feltétlenül áll Joe Biden érdekében, mert így megoszlik az ország érdeklődése és a szenátusnak is meg kell osztania a munkaidejét a jogi procedúra és az új elnök programja között. A republikánusok, akik közül két hete néhányan még igencsak fel voltak háborodva, amiért Trump a Capitoliumra uszította híveit, most megpróbálták legalább lassítani a felelősségre vonást. Pelosi és az új szenátusi többségi vezető, Chuck Schumer azonban nyilván attól tart, hogy idővel csökken a republikánusok hajlandósága Trump elítélésére. Pénteken a szenátus jóváhagyta Lloyd Austin kinevezését a Pentagon élére. Ezzel a nyugalmazott tábornok lett az amerikai történelem első fekete védelmi minisztere. A szenátus korábban jóváhagyta Avril Haines hírszerzési igazgatói kinevezését - posztján ő lett az első nő. A szenátus pénteken este is folytatta a jelöltek meghallgatását, így elképzelhető, hogy Janet Yellen kinevezését is hamarosan megszavazzák – ebben az esetben ő lesz az első nő a pénzügyminiszteri székben. Ezzel messze nem ér véget az „elsők” sora, például az egészségügyi miniszter posztjára jelölt Rachel Levin lenne az első transznemű, a közlekedési miniszternek jelölt Pete Buttigieg pedig az első nyíltan meleg kabinettag. Biden felhívása a nemzeti egységre és a békés újrakezdésre nem jelenti azt, hogy minden meg van bocsátva. Az impeachment mellett demokrata párti szenátorok etikai vizsgálatot kértek két republikánus kollégájuk, Ted Cruz és Josh Hawley ellen, amiért azok támogatták a kongresszusra támadó csőcseléket. A honatyák közötti bizalmatlanságot mutatja, hogy több republikánus politikus az ülésteremben is fegyvert akar viselni, ami tilos, de eddig nem ellenőrizték. Az erőszakos események nyomán azonban fémdetektort állítottak fel az ajtóban, amin csütörtökön fennakadt a magyar felmenőkkel is rendelkező Andy Harris marylandi képviselő. Ő volt az első, akivel szemben a házőrség határozottan lépett fel és végül kénytelen volt visszavinni irodájába az oldalán viselt lőfegyvert. Volnának azért sürgetőbb ügyek is, amelyekkel foglalkozni kellene. Biden egészségügyi tanácsadója, Anthony Fauci például elmondta, hogy őszre fogják tudni beoltani a lakosság 85 százalékát és az Egyesült Államok majd csak akkor fog visszatérni a „normális” élethez. 

Szijjártó megtárgyalta, október után sem fogunk fázni (videó)

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.01.22. 17:25

Fotó: Népszava
Az oroszokkal való tárgyalás pontos részleteit a külügyminiszter nem ismertette, így nem ismert többek között, hogy mennyi ideig, s hogy milyen áron érkezik majd a gáz az országba.
Megkötöttük a politikai megállapodást, hogy Oroszország folytatja a gázszállításokat Magyarországra ez év októbere után is – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter legújabb Facebook-videójában. Jelezte, mindez azért fontos, mert idén ősszel lejár a korábbi hosszú távú gázvásárlási megállapodás. A gázszállítás folytatásának részleteiről, így azt, hogy az milyen időtartamra szól, és mindez mennyibe kerül az országnak, a külügyminiszter nem árulta el. Azt majd a Gazprom és a Roszatom teheti meg. – Soha ne legyen ennél kevésbé eredményes tárgyalásunk sehol – összegezte a miniszter a pénteki egész napos moszkvai tárgyalásainak eddigi eredményét, amelyeket Szergej Lavrov külügyminiszterrel és Mihail Murasko egészségügyi miniszterrel folytatott.
A magyar politikus beszélt a hazánk által megrendelt orosz vakcinákról is, amelyek mennyiségéről és Magyarországra szállításának üteméről délelőtt megállapodott a tárgyalópartnerekkel. Elmondta, hogy hazánk egymillió ember beoltására alkalmas vakcinamennyiséget vásárol, ami praktikusan kétmillió adagot jelent, hiszen egy emberenek két oltást kell kapnia a védettség elérése érdekében. Ezt a mennyiséget az orosz fél három ütemben fogja leszállítani. Szijjártó Péter végül elmondta, a nap hátralévő részében még további három megbeszélését tervez lebonyolítani az ipari miniszterrel, valamint a Gazprom és a Roszatom főnökeivel.