Előfizetés

Hat emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a Hősök terén tartott tüntetésen

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.31. 18:22

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A szervezőkkel szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek.
Több emberrel szemben intézkedtek a rendőrök a budapesti Hősök terén vasárnap déltől tartott tüntetésen. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) vasárnap a rendőrség honlapján azt írta: a maszkhasználat hiánya miatt a rendőrök hat résztvevővel szemben intézkedtek, akik közül kettőre helyszíni bírságot szabtak ki, négy másik résztvevő ellen szabálysértési feljelentést tettek. Közölték, hogy egy magánszemély a budapesti Hősök terére vasárnap 12 órára gyűlést jelentett be, amelyet később lemondott. A lemondás ellenére a bejelentő egy másik magánszeméllyel közösen szervezőként a közösségi médiában továbbra is személyes megjelenésre buzdított, ennek hatására a gyűlésre többen elmentek. A BRFK kiemelte: „a hatályban lévő jogszabályok értelmében a veszélyhelyzet idején rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, tartani, annak helyszínén tartózkodni tilos”.
– A gyűlés helyszínén tartózkodókat a rendőrök igazoltatták és figyelmeztették. A gyűlés szervezőivel és a gyűlést tartókkal szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek

– írta a BRFK.

A vasárnapi megmozduláson a koronavírus-járvány miatt bevezetett, a vállalkozásokat érintő korlátozások ellen tüntettek. A „Tüntetés az életért és a szabadságért január 31. - Tömeges üzletnyitás február 1.” címmel meghirdetett Facebook-esemény szervezői azt írták: úgy fogalmazták át az eseményt, hogy az ne minősüljön gyűlésnek. Közölték, az eseményen „a szabad véleménynyilvánítás jogával élők elképzelhetően nem fognak egyetérteni azzal, hogy a kormány nem engedélyezi a vállalkozók szabad nyitva tartását, és nem tesz lépéseket a felelőtlen politika miatt csőd szélére került honfitársaink megsegítésére”. Az interneten megjelent fotók szerint körülbelül pár százan gyűlhettek össze a Hősök terén, a többségük maszkot viselt.  A Társaság a Szabadságjogokért eközben arra hívta fel a figyelmet Facebook-oldalán, hogy „a koronavírus-járványra hivatkozva bevezetett általános gyülekezési tilalom indokolatlan volt tavasszal is, és most is az”.
– A veszélyhelyzet ugyanis nem jogon kívüli állapot, álságos arra hivatkozni, hogy a járványkezelés minden alapvető jogot felülír. Valójában ilyenkor is csak olyan mértékben szabad az állampolgárok jogait korlátozni, ami a veszély elhárításához feltétlenül szükséges. Márpedig a felelős polgárok képesek a járványügyi intézkedések betartásával, egészségügyi kockázatok nélkül is gyülekezni, tiltakozni a kormányzati intézkedésekkel szemben

– indokolta a TASZ az álláspontját.

Hozzátették, hogy a tavalyi Clark Ádám téri autós tiltakozásoknak nyilvánvalóan nem volt járványügyi kockázata, hiszen a résztvevők zárt autójukban ülve nyilvánították ki véleményüket. Hangsúlyozták, hogy a vendéglátóhelyek kényszerű bezárása számos vállalkozót és munkavállalót hozott lehetetlen helyzetbe, amit tetéz, hogy az állam nem törődik azzal, hogy megfelelően kártalanítsa őket. A tiltás ellenére újranyitó vendéglátósoknak azonban szinte bizonyosan súlyos büntetésekkel kell szembenézniük emiatt. Leszögezték, hogy akik az elégedetlenségüket úgy akarják kifejezni, hogy tüntetésen vesznek részt, azoknak vállalniuk kell az általános gyülekezési tilalom megszegésének következményeit. Ha eljárás indul ellenük, abban megpróbálhatják érvényre juttatni, hogy a gyülekezés tiltása az alapvető jogaik gyakorlását lehetetleníti el.
– Amíg a kormány nem tesz meg mindent annak érdekében, hogy az emberek tisztán lássanak a járvánnyal és a kormányzati intézkedésekkel kapcsolatban, cserébe viszont még a véleménynyilvánítás lehetőségét is durván korlátozza, fokozott türelmet kell tanúsítania a hasonló megmozdulásokkal szemben

– írták a jogvédők.

Álláspontjuk szerint ilyen helyzetekben a rendőrség akkor jár el arányosan, ha nem feloszlatja a gyűlést, hanem lépéseket tesz annak biztonságos lebonyolítása érdekében (maszkviselés, távolságtartás betartásának előmozdítása).

Menczer Tamás szerint vakcinabeszerzésben megelőztük az uniós tagállamokat

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.31. 16:23
Menczer Tamás
Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Mindezt úgy, hogy közben a baloldal és Brüsszel folyamatosan támadja a magyar kormányt az államtitkár szavai alapján.
A koronavírus elleni vakcinabeszerzésben Magyarország megelőzte az uniós tagállamokat – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) tájékoztatásért és az ország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára vasárnap a Facebook-oldalán. Menczer Tamás videójában kiemelte: a vakcinabeszerzésnél minden nap számít, aki időt nyer, életet nyer. A vakcina ment életet és munkahelyet, és a vakcina vezet vissza a normális élethez. Az elmúlt hónapok eseményeit összegezve elmondta: Brüsszelből nagyon kevés vakcina érkezik. A magyar kormány ezért tárgyalni kezdett Oroszországgal, a magyar gyógyszerészeti hatóság pedig engedélyezte az orosz vakcinát. – Emiatt a baloldal és Brüsszel folyamatosan támadja a magyar kormányt. Ezután Angela Merkel német kancellár bejelentette, hogy tárgyalni kezdett az orosz vakcináról – mondta a KKM államtitkára, aki szerint ezzel is jelezte a német kancellár, hogy ez a vakcina fontos, és szükség van rá. – Kínával kapcsolatban ugyanez történt – jegyezte meg Menczer Tamás, kifejtve: a magyar kormány tárgyalni kezdett Kínával, a magyar gyógyszerészeti hatóság pedig engedélyezte a kínai vakcinát. – Brüsszel és a baloldal ismét támadja a magyar kormányt. Ezt követően Markus Söder bajor miniszterelnök is a kínai vakcina fontosságáról beszélt – tette hozzá. Menczer Tamás azt mondta: 
az elmúlt hónapokban azt lehetett látni, hogy Magyarország a vakcinabeszerzésben megelőzte az uniós tagállamokat, „megelőztük Brüsszelt”.

– A szerbek viszont még a magyaroknál is gyorsabbak voltak, már több mint 300 ezer embert – köztük sok vajdasági magyart – beoltottak a kínai vakcinával, és senkinél nem tapasztaltak nem kívánt mellékhatást. Aki időt nyer, életet nyer, és minden élet számít – jelentette ki a KKM államtitkára.
Amint arra a Telex is emlékeztetett, Menczer úgy beszél Brüsszel beelőzéséről, hogy eddig Magyarországon csak az EU több tagállamával közösen rendelt vakcinával oltottak (222 ezer embert), és a hivatalos tájékoztatás szerint vasárnap is 18 ezer adag Moderna-vakcina érkezését várják.

Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be azért, hogy a SZÉP-kártyával élelmiszert is lehessen vásárolni

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.01.31. 15:23

Fotó: Népszava
A párt azt is kezdeményezi, hogy a bankok ne vonhassák le a háromszázalékos szolgáltatási díjat a két évnél régebben utalt összegek után.
Az MSZP törvényjavaslatot nyújtott be annak érdekében, hogy a Széchenyi Pihenőkártyák (SZÉP-kártyák) szabadidős alszámláin lévő összegeket is fel lehessen használni élelmiszer-vásárlásra – mondta a szocialisták elnökhelyettese a Facebookon közvetített vasárnapi sajtótájékoztatóján. Komjáthi Imre úgy fogalmazott, az MSZP hiába vetette fel korábban, a kormány nem tesz semmit azért, hogy a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került családok hozzáférhessenek a SZÉP-kártyán lévő forrásaikhoz, és azokat élelmiszerekre, melegételekre is elkölthessék. – Az MSZP emellett parlamenti indítványában azt is kezdeményezi, hogy a bankok ne vonhassák le a háromszázalékos szolgáltatási díjat a két évnél régebben utalt összegek után – tette hozzá az ellenzéki politikus.
A kezdeményezést azzal indokolta, hogy nem tudjuk, hogy a korlátozások mennyi ideig maradnak még fent, de azt lehet tudni, hogy sok más terület mellett a vendéglátás nagy bajban van. Ezért a szocialisták azt akarják elérni, hogy a SZÉP-kártyán lévő pénzösszegeket ne kelljen alszámlák szerint megkülönböztetni, azokat egységesen fel lehessen használni, és terjesszék ki élelmiszer-vásárlásra is a felhasználhatóságot is. Komjáthi Imre azt mondta, hogy az emberek lassan egy éve abban reménykednek abban, hogy a kormány komoly lépéseket tesz a bajbajutottak megsegítése érdekében, bevezetnek egy komoly bértámogatási rendszert, de a remény ideje lejárt, és eljött a cselekedetek ideje. Az MSZP álláspontja szerint pedig minden segítségre szükség van most.