Előfizetés

„Amíg ti osztozkodtok, mi éhen halunk”

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2021.02.01. 20:01

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Vasárnap délre újabb demonstrációt hirdettek a vendéglátósok, ezúttal már a Parlament elé.
Újra maszkos rendőrök néztek farkasszemet tüntetőkkel Budapesten: a vasárnapi megmozdulás után hétfőn ismét 200-300 vendéglátós demonstrált a Hősök terén a Le az Adók 75 százalékával Párt (LA75) szervezésében a kényszerű zárvatartások és a kormányzati segítségnyújtás hiánya miatt. „Ez nem a vírusról szól, amíg ti osztozkodtok, mi éhen halunk” – jelezték transzparenseiken a tüntetők, hogy fogytán a türelmük és a tartalékuk is. – Nem csak a munkámat veszítem el most, hanem a hivatásomat is, amire rengeteg időt és energiát áldoztam – fakadt ki az egyik tüntető. A harmincas éveiben járó asszony cateringesként dolgozott, így, mivel a rendezvényipart érték el először a járvány következményei, az elsők vesztette el egzisztenciáját. Mint fogalmazott, nem is olyan rég még jól menő vállalkozása volt, mára viszont minden tartaléka odalett, és egyik napról a másikra él. Juci, aki kocsmáját szeretné újranyitni, és kolléganője, Andi azt mondta: ők még szerencsések, mert férjük más szakmában dolgozik, így ha meg is kell húzniuk a nadrágszíjat, túlélik valahogy ezt az időszakot. Abban, hogy most mégis itt tüntettek, szerepe van annak: igazságtalan tartják a korlátozásokat. – Tömve vannak a plázák, a buszok, pöröghet a biznisz a zárt térben üzemelő kaszinóban, de a kocsma, az nem lehet nyitva – dühöngött Juci. A kérdésre, hogy kaptak-e állami bértámogatást, csak legyintettek: igényeltek pénzt az alkalmazottak után, de eddig nem kaptak semmit sem. Ahogy vasárnap, úgy hétfőn is igazoltatták és figyelmeztették a részvevőket a rendőrök, mivel szabálysértést követtek el. Volt, akinek ruháit is átvizsgálták. Egy 15-20 fős csoport a földre ült, hogy tiltakozzon a hatósági fellépés ellen, mások kölcsönkapott megafonon keresztül osztották meg történetüket, problémáikat, félelmeiket. (Közben némi zavart okozott, hogy a Rend-Szerváltók nevű Facebook-csoport is itt tartotta kormányellenes tiltakozó akcióját.) Noha a tüntetés résztvevői közül többen is nehezményezték, hogy tiltakozásuk nem kap elég figyelmet, a megmozdulást meghirdető Ecsenyi Áron, az LA75 párt alapítója nem volt elégedetlen. Szerinte annak ellenére is sikerült sokaknak bemutatni a vendéglátóiparban dolgozók tarthatatlan helyzetét, hogy a beígért hatósági szigor miatt elmaradt a korábban beharangozott tömeges étteremnyitás. A tüntetés szervezői – akik a kormányzati intézkedéseket „covid-kommunizmusnak” nevezték – vasárnap délre újabb demonstrációt hirdettek, ezúttal már a Parlament elé.

Tizennyolc tüntető ellen intézkedtek a rendőrök a Hősök terén

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.01. 19:53

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
A néhány száz résztvevő többséget figyelmeztették, bírság a helytelen maszkviselésért járt, eljárás ismét a szervezők ellen indult.
Hét résztvevővel szemben – a maszkhasználat szabályainak megsértése miatt – helyszíni bírságot szabtak ki, további 11 ember ellen pedig szabálysértési feljelentést tette – írta a járványügyi korlátozások ellen tiltakozó vendéglátósok hétfői Hősök terei tüntetéséről a police.hu. A BRFK közleménye szerint a gyűlés szervezőivel és annak megtartóival szemben közigazgatási eljárást kezdeményeztek. Mint fogalmaztak:
„Az előző naphoz hasonlóan a Budapesti Rendőr-főkapitányság munkatársai ezúttal is elsősorban figyelmeztetésben részesítették a jogszabályellenes gyűlés helyszínén tartózkodókat.”

A rendőrség kiemelte, hogy a járványügyi veszélyhelyzet miatt továbbra is tilos rendezvényt, valamint gyűlést szervezni, tartani, annak helyszínén tartózkodni. – Ugyan a Hősök terére február 1-jére bejelentett rendezvényt a szervező hivatalosan lemondta, de a közösségi médiában tovább buzdítottak a megjelenésre – fűzték hozzá. Ahogy a Népszava is megírta, a szervezőket nem tántorította el, hogy összesen másfél millió forintra büntették őket a vasárnapi megmozdulás miatt, hétfőn ismét 2-300 ember gyűlt össze a tüntetés eredeti helyszínén. A hvg.hu becslése szerint viszont jóval kevesebben voltak, mint vasárnap. A 24.hu tudósítása szerint a rendőrök most jóval hamarabb igazoltatni kezdték a résztvevőket. A Le az Adók 75%-ával Párt hívta ismét az embereket a térre. Ecsenyi Áron elnök egy megafont adott mindenkinek a kezébe, hogy elmondhassa a saját problémáját.

Nyomoz a rendőrség Müller Cecília megfenyegetése miatt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.01. 18:45

Fotó: koronavirus.gov.hu
A hatóságok erről és az országos tisztifőorvos védelméről továbbra is szűkszavúan nyilatkoznak.
Az ügyben a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda folytat nyomozást – közölte hétfőn az Országos Rendőr-főkapitányság Müller Cecília országos tisztifőorvos megfenyegetésével kapcsolatban a Telex kérdésére. A portál szerint ennél többet a folyamatban lévő eljárás miatt nem árultak el, így azt sem, hogy az ügyben hallgattak-e már ki tanúkat, esetleg gyanúsítottat.  Szombaton a Koronavírus Sajtóközpont szintén a Telex-szel közölte, a járvány elleni védekezés vezetője fenyegetést kapott, ezért a hatóságok biztosítják a védelmét. Pénteken a Népszava is megírta: testőröket rendeltek ki Müller Cecília mellé. Az alaphírt közlő 24.hu-val a Belügyminisztérium ugyancsak szűkszavúan annyit közölt: „A rendelkezésre álló információk indokolttá tették az országos tisztifőorvos ideiglenes védelmének elrendelését”. A portál azután kereste meg a tárcát, hogy egyik olvasójuk egy Skoda Superbből kiszálló testőrökkel látta Müller Cecíliát. Védelmét – a lap informátora szerint –a készenléti rendőrök biztosítják. A hatályos jogszabályok szerint Müller Cecília hasonlóan magas színvonalú védelmet kaphat, mint a miniszterelnök, a miniszterek, a diplomaták vagy a nemzetközileg védett személyek.