Előfizetés

A bíróság szerint nem lopás, hogy Novák Előd leszedte a szivárványos zászlót a Városházáról

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.03. 10:46

A radikális párt alelnöke rongálásért kapott figyelmeztetést, mert elvágott egy spárgát.
A bíróság szerint a szivárványos zászló kidobása nem lopás, Novák Elődre büntetés kiszabása szükségtelen. Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke „az új magyar közösségi oldalon”, a Hundubon tette közzé a bírósági ítélet fényképét bejegyzésében – olvasható az MTI közleményében.
„A budapesti Városházáról eltávolított LMBTQP-rongy ügyében lopással gyanúsított engem a rendőrség, de a jogerős bírósági végzés szerint a kukába helyezés is igazolja, hogy nincs szó erről, pusztán egy spárga elvágása minősült rongálásnak, amiért figyelmeztetést kaptam. A bíróság indokolása szerint figyelembe vette, hogy a Mi Hazánk Mozgalom alelnökeként lelkiismereti kötelességének érezte, hogy a szivárvány színű zászlót a helyéről eltávolítsa”

– írta a szélsőjobboldali párt alelnöke bejegyzésében.

Hozzátette, hogy kitüntetést ilyesmiért csak a Mi Hazánk Mozgalom kormányra kerülése után várható. Novák Előd tavaly augusztusban szedte le a Fővárosi Önkormányzatra kitűzött szivárványzászlót, majd bátran elfutott a rendőrök elől. Nem sokkal később Újbudán újra lecsapott a politikus. A közpénzből finanszírozott MTI által új magyar közösségi oldalként emlegetett Hundub átláthatatlan pénzügyi hátteréről ebben a cikkünkben írtunk. A Facebook itthoni riválisának szánt platformot a kormánypropaganda is megtámogatta.
NOvák Újbudán is lecsapott
Fotó: Mi Hazánk Mozgalom

Nem kapunk levegőt: itt az újabb uniós bírósági ítélet

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.02.03. 10:33

Fotó: Erdős Dénes / Népszava
Elmarasztalta Magyarországot az EU Bírósága, mert nem hozott megfelelő intézkedéseket a levegőszennyezés mérséklésére.
A Brüsszel és Budapest között több mint egy évtizede tartó vita szerdán véget ért Luxembourgban, az Európai Unió Bíróságának székhelyén, ahol a bírói testület megállapította: Magyarország nem teljesítette azt a kötelezettségét, hogy a részecskeszennyezésre vonatkozó napi határértéket a teljes területén tiszteletben tartsák, és azt sem biztosította, hogy a határérték túllépésének időtartama a lehető legrövidebb legyen. Az uniós jogszabályok betartatásáért felelős Európai Bizottságot nem lehet türelmetlenséggel vádolni: még 2009-ben indított Magyarország ellen kötelezettségszegési eljárást a részecskeszennyezés határtértéket meghaladó koncentrációja miatt. Hosszas huzavona után végül 2018. októberében nyújtott be keresetet az EU Bíróságán, miután a magyar hatóságok lépéseit elégtelennek ítélte. A brüsszeli testület által végzett vizsgálatok eredményei szerint a szálló por mennyisége Budapesten és a Sajó-völgyben 2005 januárja óta, Pécs térségében pedig 2011 júniusa óta – 2014 kivételével – rendszeresen és tartósan meghaladta a levegőminőségről szóló uniós irányelvvel megállapított határértékeket. Az említett részecskéknek (amelyek fő összetevői a szulfátok, a nitrátok, az ammónia, a nátrium-klorid, a szén az ásványi maradékok és a víz) való tartós kitettség növeli a szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedések és a tüdőrák kockázatát. A levegő minőségére vonatkozó uniós szabályozásban meghatározott határértékeket Magyarországnak már hosszú évekkel ezelőtt teljesítenie kellett volna teljesíteni. Szerdai ítéletében a Bíróság megállapította, hogy Magyarország már elfogadott a levegőminőség javítását célzó terveket és intézkedéseket, de ezek hiányosak, mert nem jelölik ki pontosan, hogy ezek hogyan és mikorra valósulnak meg. Az EU Bíróságának ítéleteit kötelező végrehajtani, ellenkező esetben újabb eljárás indulhat a pénzbüntetés megállapítására. 

Ismét fel lehet ajánlani az adó 1 százalékát Iványi Gábor egyházának

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.03. 09:59

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A NAV értesítése szerint visszakapták a technikai számukat.
Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség elnöke bejelentette, hogy sok év után az általa vezetett egyház visszakapta a 0444-es technikai számot – írja a MET honlapján
– A technikai számok bevezetése óta becsülettel kezeltük az SZJA egyházaknak felkínálható 1%-át. Egyházak esetében ehhez az állam hozzátett egy kiegészítést, így a felajánlás majdnem dupláját kapták kézhez. Azonban mióta kitalálták, hogy vannak az „egyházi tevékenységet végző szervezetek”, amelyek nem egyházak, tehát más kategóriába kerültek, azóta előbbiek részére a kifizetés szünetelt

– közölte Iványi Gábor.

A MET és a kormány évtizedes harcban állnak azóta, hogy 2011-ben az új egyházügyi törvény megfosztotta a MET-et egyházi státuszától. Iványiék ezért először az Alkotmánybírósághoz, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, ahol 2017-ben ítéltek meg nekik egymilliárd forintos kártérítést. 
– Akkor az állam (nem a tényleges bevallások, hanem az utolsó megkérdőjelezhetetlen év befizetései alapján) visszamenőleg fizetett. Azonban 2017-2020 között változatlanul nem, arra hivatkozva, hogy a bírósági döntés csak a visszamenőleges kifizetésre kötelezte őket, egyházi státuszunk rendezésére nem – ami egyébként nem felel meg a valóságnak. Tehát egyházi státuszunk ügye változatlanul nincs rendezve

– összegezte a lelkész.

Hozzátette, hogy később annyi látszólagos engedményt tettek, hogy fel lehet kínálni vallási tevékenységet végző szervezetnek is az 1 százalékot, hiszen alkotmánysértő, hogy van olyan hívő ember, aki saját egyháza felé ezt nem teheti meg, és arra kényszerítik, hogy egy másik egyháznak kínálja fel. Elmondása szerint azért nem kérvényezték „vallási tevékenységet végző szervezetként” az egy százalékot, mert ezzel elismerték volna a döntés jogosságát, és egyesületté lefokozva éveket kellett volna várniuk, hogy igényelhessék az 1 százalékot.  Iványi Gábor hozzátette, hogy most derült égből villámcsapásként értesítette őket a NAV, hogy visszaadják a technikai számot, azaz az egyházi 1 százalék újra felajánlható lesz nekik, a NAV már nem fogja azt visszautasítani. (A Telex nyomán.)