Bioritmus;mozgás;rák;világnap;daganatos megbetegedések;

2021-02-03 15:15:16

Félórás mozgással hívják fel a figyelmet a daganatos betegségekre

Legalább harmincperces sportolásának regisztrálásával mindenki részt vehet a csütörtöki eseményen.

Félórás mozgásra hívja idén az embereket a Magyar Rákellenes Liga az Ez vagyok, és ezt teszem elnevezésű kampány részeként csütörtökön, a rákellenes világnap alkalmából.

A szervezet közleményében azt írta, az eseményen mindenki részt vehet, a nap folyamán bármikor. A szervezők ugyanakkor arra kérik a résztvevőket, hogy a koronavírus-járvány miatt leginkább egyedül, de legfeljebb kis csoportokban, maszkban és a szociális távolság betartásával sportoljanak.

A mozgást itt lehet ingyenesen regisztrálni. Az eddigi adatok szerint 51 településről, 388-an regisztráltak, és vállalták a legalább fél óra aktív mozgást – tették hozzá.

A Magyar Rákellenes Liga „Onkológiai ellátás Covid idején - kérdések és feleletek” címmel online előadást is szervez csütörtökön, amelyre itt lehet regisztrálni.

Magyarországon minden negyedik magyar ember daganatos betegségben hal meg, pedig a halálozási arány korai felismeréssel, rendszeres önvizsgálattal és szűrővizsgálatokon való részvétellel nagy mértékben csökkenthető lenne.

Magyarországon 2017-ben 79 270 daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, 2019-ben pedig 32 638 haláleset történt – olvasható a közleményben.     

A rákellenes világnapot 21 éve minden évben február 4-én tartják.