Előfizetés

Mégsem bővítik a párizsi Charles de Gaulle repülőteret

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.11. 19:06

Fotó: ERIC PIERMONT / AFP
Az éghajlatváltozás elleni küzdelem korában elavultnak minősítette az elképzelést a francia kormány.
A francia kormány úgy döntött, hogy lemond a párizsi Charles de Gaulle repülőtér bővítéséről, elavultnak minősítette az elképzelést az éghajlatváltozás elleni küzdelem korában – jelentette be csütörtökön Barbara Pompili, az ökológiai átmenetért felelős miniszter. A kormány megkérte a párizsi repülőtereket működtető ADP cégcsoportot, amelynek az állam a legfőbb részvényese, hogy „mondjon le a projektről, és dolgozzon ki egy új, a környezetvédelemmel és a klímaváltozás elleni küzdelem céljaival összhangban álló elképzelést” – mondta a tárcavezető a Le Monde című napilapban megjelent interjúban. A tervezett negyedik terminál 2037-re készült volna el, és évente 40 millió utas kiszolgálására lett volna alkalmas. „Ez egy elavult projekt, amely nem felel meg a kormány környezetvédelmi politikájának, és egy teljesen átalakulóban lévő ágazat követelményeinek, amely a jövő zöld repülőgépeire tekint már” – fogalmazott a miniszter. A 7 és 9 milliárd euró közöttire becsült megaberuházás, amely ellen környezetvédő szervezetek és helyi önkormányzati képviselők is tiltakoztak, így nem fog megkezdődni. A Le Monde úgy értesült, hogy a kormány arra kérte az ADP-t, hogy tegyen javaslatot „egy másfajta elképzelésre, amely nem a repülőtér kapacitásainak növelésére koncentrál”. „Továbbra is szükségünk lesz repülőgépekre, de a cél az, hogy a légteret észszerűbben használjuk ki, és hogy az ágazatban csökkenjen az üvegházhatású gázok kibocsátása” – hangsúlyozta Barbara Pompili. A bejelentést megelőző nap mutatta be a kormány az úgynevezett polgári klímakonvenció javaslatai alapján kidolgozott klímavédelmi törvénytervezetét, amelyet a baloldal és a környezetvédő szervezetek is bíráltak, mert nem tartották eléggé ambiciózusnak. A negyedik terminál megépítését tavaly júliusban a környezetvédelmi hatóság sem támogatta, miután a projektben nem szerepelt, hogyan kívánja Franciaország a nemzetközi kötelezettségvállalásait teljesíteni az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentésében, miközben növeli a repülőgépforgalmát. A koronavírus-járvány miatt lecsökkent légi forgalom pedig azt is megkérdőjelezte, hogy az utasforgalom folyamatosan nőni fog a jövőben, és emiatt bővíteni kellene a repülőtéri kapacitásokat. 

Kajakozók szedik a szemetet Sydney kikötőjében

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.11. 14:55

Fotó: sydneybykayak.com
Hetente négy-öt hulladékgyűjtő túra indul, egy hónap alatt 200 kilogramm, főleg műanyag csomagolóanyagot gyűjtenek össze.
Kajakosok tisztítják meg a Sydney kikötőjét a szeméttől. A Clean-Up Kayak Tours elnevezésű kezdeményezés szervezője, Laura Stone elmondta, pandémia ide vagy oda, az üzlet virágzik. 
„Az emberek nem utazhatnak, és olyan tevékenységet keresnek, ami a környezetnek is jót tesz”

– foglalta össze a jelentkezők motivációját.

Hetente négy-öt szemétgyűjtő túrát rendeznek, egy hónap alatt 200 kilogrammnyi szemetet gyűjtenek össze a túrákon, főleg plasztik csomagolóanyagokból. A szemétgyűjtő kajaktúrák népszerűek a helyiek körében. Vannak első próbálkozók, de visszatérő tagok is szép számmal. „Hétmilliárdan vagyunk a Földön, és ha mindenki tesz egy kicsit érte, az természetesen segíteni fog. Csinálni kell” – mondta Julie Greening, aki már tíz alkalommal vett rész szemétgyűjtő kajaktúrán.   Stone évekkel ezelőtt kezdett szemétgyűjtő kajakos túrákat szervezni, miután szemet szúrt neki, hogy mennyi hulladék borítja a kikötőt és környékét. Vállalkozása egyébként kajakozni tanítja a jelentkezőket, valamint kajaktúrákat szervez csoportoknak. Az ENSZ környezetvédelmi programjának becslése szerint évente mintegy 8 millió tonna szemét éri el a világ óceánjait, súlyosan veszélyeztetve a vizek élővilágát és a hajózási útvonalakat is zavarva. A Világgazdasági Fórum és az Ellen MacArthur Alapítvány 2016-os tanulmánya szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.

Balesetveszélyes kirándulni a Pilisi Parkerdőben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.11. 11:38

Fotó: Pilisi Parkerdő
Ágak törtek le, gyökerestől kifordultak a fák, csúszósak az erdei- és turista utak, a szakemberek azt kérik, senki ne induljon túrázni.
Arra kéri a Pilisi Parkerdő Zrt. a természetjárókat, hogy egyelőre ne induljanak el az erdőkbe, mert az elmúlt napok időjárása balesetveszélyes helyzetet idézett elő elsősorban a 250 méter felett húzódó területeken. Közleményük szerint a hóval vegyes ónos eső miatt jégpáncél képződött a fák ágain, amelyek a súlytöbblet  és a nagy erejű széllökések hatására letörnek. A hét eleji esőzések során felázott talaj a betörő fagy hatására jégpáncéllá alakult, így az erdei- és turista utak rendkívül csúszósak. A felázott talaj, a fákra rakódott jégpáncél és a széllökések következtében sok helyen gyökerestől fordulnak ki a fák.