Előfizetés

Az idős szervezet is meg tudja védeni magát, ha jól működik az immunrendszer

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.15. 15:23

Fotó: Anouk de Maar/Cultura Creative / AFP
A szervezet általános állapota befolyásolja, hogyan reagál a szervezet egy fertőzésre vagy az oltásra.
Az életkor előrehaladtával az emberi testben számos jelentős változás zajlik a sejtek, a szervek és a szervrendszerek szintjén, az immunrendszerünk azonban időskorban is jól működik – mondta Domján Gyula, a Semmelweis Egyetem Szent Rókus Klinikai Tömb Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központ egyetemi tanára. Kiemelte, bár az úgynevezett sejtes és antitestes immunitás az életkor előrehaladtával már nem olyan, mint egy fiatal esetében,
mégis megfelelően tudja védeni a szervezetet.

A szervezet általános állapota befolyásolja az immunfolyamatokat, így azt is, hogyan reagál egy fertőző betegségre, egy vírusinfekcióra vagy akár az idős emberek számára feltétlenül javasolt koronavírus elleni oltásra.  Az olyan betegségek, mint például az érelmeszesedés, a krónikus bronchitis, vagy a tartós gyulladásos panaszok rontják a védekezőképességet és az immunrendszert. A mostani, vírusos időszakban különösen törekedni kell arra, hogy ezek a kórképek megfelelő kezelést kapjanak. A szervezet általános védekezése szempontjából kiemelten fontos, hogy rendben legyen a vérnyomás és az emésztés, illetve ne legyenek kezeletlenek a légzőszervi betegségek – tette hozzá a professzor. Az idősgyógyászat egyik lényeges eleme, hogy az embert a maga teljességében nézze, mert a speciális életkor különleges ellátást kíván. Kihívást jelent, hogy gyakran számos krónikus betegséget kell együtt kezelni, amelyek egymás hatását képesek tovább rontani – mondta Besenyei Attila, a Geriátriai Klinika és Ápolástudományi Központjának főorvosa. Hozzátette, a geriáternek az az egyik fontos feladata, hogy a különböző társbetegségek áttekintése után átgondolja a kezelés legfontosabb céljait, mérlegelje annak kockázatának és hasznának arányát, majd az egyén állapota és szokásai alapján optimalizálja a terápiát, és ha lehetséges, csökkentse a gyógyszerek mennyiségét.  A következő Semmelweis Egészség Napokon a szakemberek – a konzultációs lehetőséggel egybekötött előadások alkalmával – arra is felhívják a résztvevők figyelmét, hogy az idős korosztálynak mindenképpen törekednie kell az egészséges életmód, a helyes táplálkozás és a megfelelő mennyiségű mozgás fontosságára, ezek ugyanis mind befolyásolják az immunrendszerük hatékony működését. „Az időskor nem betegség” című rendezvénysorozat interaktív, lakossági, népegészségügyi programjának február 25-i eseményén az előadások ingyenesek, de regisztrációkötelesek. A részletes program ide kattintva érhető el.  

Képet küldött a Marsról az arab űrszonda

MTI
Publikálás dátuma
2021.02.15. 11:28

Fotó: GIUSEPPE CACACE / AFP
Az Amal kedden állt a vörös bolygó körüli pályára.
Közzétette az Egyesült Arab Emírségek vasárnap az első képet a Marsról, amelyet az első arab marsszonda, az Amal (Remény) készített a vörös bolygóról. A szerdán, pirkadatkor készült felvételen jól kivehető a bolygó északi sarkvidéke, valamint a Naprendszer legnagyobb vulkánja, az Olympus Mons. A fotót öt nappal azután publikálták, hogy hét hónapig tartó utazás eredményeként kedden Mars-körüli pályára állt az arab világ első bolygóközi űrszondája, az Amal.
A Mars felszínéntől 25 ezer kilométeres távolságból készült fényképet az ország tényleges uralkodója, Mohamed bin Zajed tette fel Twitter-fiókjára. „A Remény szonda Marsról készült felvételének hazaérkezése meghatározó pillanat történelmünkben, és azt jelenti, hogy az Egyesült Arab Emírségek csatlakozott az űrkutatásban élen járó országokhoz” – hangoztatta a trónörökös.       Az Amal az arab világ első bolygóközi missziója. Az űrhajó a coloradói Boulder Egyetem közreműködésével készült, és egy japán űrközpontból bocsátották fel.  Az űrszonda 22-44 ezer kilométeres magasságban köröz a Mars körül, és a vörös bolygó légkörét és időjárási jelenségeit vizsgálja. Az Egyesült Arab Emírségek az ötödik ország, amely sikeresen küldött űrexpedíciót a vörös bolygóhoz. Mars-programja része azon erőfeszítéseinek, hogy fejlessze tudományos és technológiai képességeit, és csökkentse függőségét a kőolajtermeléstől. Űrügynöksége azt tervezi, hogy 2117-ig kutatói letelepednek a vörös bolygón. Az emírségek Mars-missziója eddig mintegy 200 millió dollárba került. Szerdán egy kínai űrszonda, a Tianven-1 (Kérdések a mennynek) állt pályára a Mars körül, a NASA marsjárója, a Perseverance (Állhatatosság) pedig február 18-án landol a vörös bolygón.

Második gyermekét várja Meghan Markle és Harry herceg

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.15. 10:26
Archie kistestvért kap
Fotó: HENK KRUGER / AFP
Az örömhírt nem véletlenül Valentin napon jelentették be.
Második gyermekét várja Meghan sussexi hercegnő és a brit uralkodó unokája, Harry herceg. A hírt vasárnap este jelentette be a házaspár szóvivője. Azért éppen Valentin napon, mert Diana hercegnő 1984-ben ekkor jelentette be hivatalosan, második gyermekét, Harryt várja – írta a People magazin.  A házaspár barátja és fotósa vasárnap közzétett egy fekete-fehér, művészi kivitelezésű portrét is, amelyen jól látszik, hogy a hercegnő gyermeket vár. Meghan hercegnő tavaly is várandós volt, de magzatát elveszítette. Erről maga írt novemberben a The New York Timesban megjelent cikkében, beszámolva a veszteség okozta, szinte elviselhetetlen gyászáról. Harry és Meghan első gyermeke, Archie Harrison Mountbatten-Windsor 2019. május 6-án született. Harry jelenleg a hatodik, Archie a hetedik a brit trónutódlási sorban, így Sussex hercegének és hercegnőjének második gyermeke a nyolcadik helyre kerül. Ezt nem befolyásolja az sem, hogy a házaspárnak fia vagy leánya születik, ugyanis a brit kormány kezdeményezésére elindított reformfolyamat évekkel ezelőtt eltörölte a királyi fiúutódok trónutódlási elsőbbségét. Így, ha Harrynek és amerikai feleségének lesz harmadik gyermeke is, akkor sem kerülhet idősebb testvérénél előrébb a sorban, ha fiúnak születik, és a házaspár második gyermeke leány lesz. Harry és Meghan tavaly visszalépett ugyan a brit királyi család magas rangú tagjaiként ellátott hivatalos funkcióitól, és az Egyesült Államokba költözött, de hercegi, illetve hercegnői címüket megtartották, és jelenleg is szerepelnek a brit trónöröklési sorban.       Harry nagyszüleinek, az idén 95 esztendős II. Erzsébet királynőnek és Fülöp edinburghi hercegnek - aki júniusban ünnepli 100. születésnapját - jelenleg kilenc dédunokája van. Harry és Meghan második gyermeke a tizedik vagy a tizenegyedik dédunoka lesz, attól függően, hogy a királynő egyetlen leánygyermekének, Anna hercegnőnek a leánya, a szintén várandós Zara Tindall gyermeke mikor születik meg. Az uralkodói házaspár alig néhány napja értesült kilencedik dédunokájának megszületéséről: kedden ugyanis fiúgyermeknek adott életet Eugénia hercegnő, András yorki hercegnek, a királynő harmadik gyermekének leánya.