Előfizetés

Iványi Gábor egyesülete kapja az Európai Parlament díját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.15. 18:57

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Baritz Laura Domonkos-rendi szerzetesnővér is megkapta az elismerést.
Idén az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület kapta az Európai Parlament Európai Polgár díját – jelentette be Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán.  
„Hiába támadja a hatalom, hiába próbálják ellehetetleníteni egyházát, képes mindig újra felállni és tovább küzdeni. Kivételes ember, aki elkötelezetten segít az elesetteken, rászorulókon. Sok Iványi Gáborra lenne szüksége ennek országnak”

– jegyezte meg Dobrev Klára.

Közölte azt is, hogy szintén ezt az elismerést kapta idén Baritz Laura Domonkos-rendi szerzetesnővér, aki egy emberközpontú gazdaságért és fenntartható fejlődésért dolgozó apáca.
Iványi Gábor vezeti a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget is, amely nemrég kapta vissza technikai számát. Így több év után ismét fel lehet ajánlani az egyesületnek a személyi jövedelemadó egy százalékát.  A MET és a kormány évtizedes harcban állnak azóta, hogy 2011-ben az új egyházügyi törvény megfosztotta a MET-et egyházi státuszától. Iványiék ezért először az Alkotmánybírósághoz, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, ahol 2017-ben ítéltek meg nekik egymilliárd forintos kártérítést. Akkor az állam visszamenőleg fizetett, de ahogy a lelkész nemrég közölte, 2017-2020 között változatlanul nem kapták meg a pénzüket. Ráadásul egyházi státuszuk ügye változatlanul nincs rendezve, miután az állam szerint „egyházi tevékenységet végző szervezet-nek” minősülnek. (A Magyar Hang nyomán.) 

Pontosítás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.15. 18:50
Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Egy közszereplő is tévedhet, és amennyiben ezt egy nyilvános eseményen (jelesül egy sajtótájékoztatón) teszi, tévedése óhatatlanul megjelenik a tudósításokban. Bár az elsődleges felelősség nem a beszámolót közlő orgánumokat terheli, a szakmai korrektség úgy kívánja, hogy ilyen esetekben jelezzék: valótlanság szerepel a cikkekben.
Egy közszereplő is tévedhet, és amennyiben ezt egy nyilvános eseményen (jelesül egy sajtótájékoztatón) teszi, tévedése óhatatlanul megjelenik a tudósításokban. Bár az elsődleges felelősség nem a beszámolót közlő orgánumokat terheli, a szakmai korrektség úgy kívánja, hogy ilyen esetekben jelezzék: valótlanság szerepel a cikkekben. Most a Népszava is ezt teszi a „Nem hagyják kiüresíteni a sztrájkjogot2 című anyag egyik állítása kapcsán. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével (SZÁD) közösen szervezett a Kossuth térre sajtótájékoztatót január 12-én. Az eseményen az MKKSZ elnöke, Boros Péterné arról beszélt, hogy a Kúria egy 486 napos eljárás végén – holott a határidő 21 nap lett volna – hagyta jóvá a szociális ágazatot képviselő szakszervezetek listáját a munkabeszüntetés alatt is kötelező szolgáltatásokról – ráadásul az Országos Bírósági Hivatal, a Kúria november végi döntését csak karácsonykor közölte a szakszervezetekkel. (Boros Péterné értelmezésében ezzel a Kúria az elhúzódó procedúrával az esetleges sztrájkot akarta ellehetetleníteni.) A szakszervezeti vezető viszont abban tévedett, hogy az OBH tolmácsolta volna a Kúria ítéletét, ugyanis az eljárás az, hogy miután a Kúria írásba foglalja a határozatot, visszaküldi az ügyet az első fokon eljárt bíróságnak és az kézbesíti a feleknek. A pontatlanságért elnézést kérünk. 

Hitelt kérnek az önkormányzatok

Gulyás Erika
Publikálás dátuma
2021.02.15. 18:43
Képünk illusztráció.
A pénzügyi lehetőséggel visszaadhatnák polgáraiknak a kényszerűségből lecsökkentett helyi támogatásokat - állítja Polgár vezetője.
A kis- és középvállalatokat segítő tízéves hitelekhez hasonlóan 10 és 100 millió forint közötti kamatmentes hitelfelvételi lehetőséget, állami garanciavállalást és hároméves visszafizetési moratóriumot tartana szükségesnek az önkormányzatok számára Tóth József, Polgár polgármestere. A DK politikusának Népszavához eljuttatott kezdeményezése azt a célt szolgálja, hogy a települések idei költségvetése egyensúlyban maradhasson. A „Segítséget az önkormányzati költségvetésekhez” címet viselő dokumentumban a szerző megerősíti az önkormányzati szövetségek korábbi elvárását, hogy a kötelező feladatok, például az orvosi ügyelet működtetését teljes egészében fizesse ki a központi költségvetés, csakúgy, mint a járványhelyzetben elmaradt bevételek és a kiadások kompenzációját. Ezeket az elvárásokat egészíti ki a hitel-lehetőség, amelynek indoklásában Tóth József kitér arra, hogy a költségvetés tervezésekor a járvány kezdete óta elvont vagy kieső bevételek miatt sok korábbi önként vállalt feladatról kénytelenek lemondani a települések, ami komoly feszültségek forrása helyi szinten. Polgár például 30 millió forintos keretből támogatta eddig az első lakás megszerzését a városban élő fiataloknak, idén csak az összeg tíz százalékát tudták betervezni. Hasonló tiltakozást vált ki, hogy – bár ötezer fő feletti lélekszámnál nem volt kötelező – eddig 400 rászoruló család kapott náluk tűzifa támogatást, összesen 15 millió forint értékben, de ezt most kénytelenek voltak megszüntetni. Sokfelé kényszerülnek a települések hasonló megszorításokra, amiből a lakosság annyit érzékel, hogy hirtelen megszűnt az eddigi segítség, s ez a városvezetők ellen hangolja az embereket. Ezt pártállástól függetlenül országszerte érzik a polgármesterek – indokolja a hitel szükségességét Tóth József.