Előfizetés

Gyurcsány Ferenc szerint minden egyéni választókerületben előválasztást tartanak majd

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.15. 21:56

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Még a volt miniszterelnököt is meglepte, hogy milyen harmonikus az ellenzéki együttműködés.
Mind a 106 egyéni választókerületben előválasztás lesz a 2022-es országgyűlési választás előtt – mondta Gyurcsány Ferenc az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Demokratikus Koalíció elnöke a csatornának beszélt a járványhelyzetről is, és a szombati évértékelőjének megfelelően ismét mindenkit arra biztatott, hogy oltassa be magát.
– Oltassa be magát mindenki, a kutyafáját

– jelentette ki.

Úgy véli, nem az ellenzék csinál ebből politikát, hanem részben Kína és Oroszország használja ezt politikára, részben pedig a kormány politizálja át a kérdést. Álláspontja szerint ha nem lenne más oltóanyag, akkor az oroszt és kínait kéne használni, mert a semminél bármilyen vakcina jobb.  A pártelnök beszélt arról is, hogy a gazdaság állapotát illetően a hétköznapi tapasztalatok nem támasztják alá a kormányfő optimizmusát, és szerinte a kormány meg sem próbálta megmenteni az embereket az ellehetetlenüléstől. Azt is elmondta: neki rendben van a gyurcsányozás, de az ország lenézésének tartja a 15 éves idézetek használatát az őszödi beszédből.  Meglátása szerint az elmúlt időszakban bebizonyosodott, hogy a kaszárnyafegyelem nem azonos a kormányzóképességgel.
– A menedzsment-funkciókban téblábol a kormány

– fogalmazott.

Erre példaként azt említette, hogy privatizálják a felsőoktatást, és ellenérték nélkül odaadják néhány magánszemélynek.
Kijelentette, hogy a kormány bele fog bukni, és a következő év erről a bukdácsolásról fog szólni. Gyurcsány Ferenc megemlítette, hogy nagy alázattal készülnek az ellenzéki pártvezetők a kormányzásra, és még őt is meglepte, hogy milyen harmonikus az ellenzéki együttműködés. Megerősítette, hogy lesz előválasztás 106 helyen, és az esetleges vitákat félre fogják tenni a 2022-es parlamenti választások idejére.

Iványi Gábor egyesülete kapja az Európai Parlament díját

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.15. 18:57

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Baritz Laura Domonkos-rendi szerzetesnővér is megkapta az elismerést.
Idén az Iványi Gábor által vezetett Oltalom Karitatív Egyesület kapta az Európai Parlament Európai Polgár díját – jelentette be Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője a Facebook-oldalán.  
„Hiába támadja a hatalom, hiába próbálják ellehetetleníteni egyházát, képes mindig újra felállni és tovább küzdeni. Kivételes ember, aki elkötelezetten segít az elesetteken, rászorulókon. Sok Iványi Gáborra lenne szüksége ennek országnak”

– jegyezte meg Dobrev Klára.

Közölte azt is, hogy szintén ezt az elismerést kapta idén Baritz Laura Domonkos-rendi szerzetesnővér, aki egy emberközpontú gazdaságért és fenntartható fejlődésért dolgozó apáca.
Iványi Gábor vezeti a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösséget is, amely nemrég kapta vissza technikai számát. Így több év után ismét fel lehet ajánlani az egyesületnek a személyi jövedelemadó egy százalékát.  A MET és a kormány évtizedes harcban állnak azóta, hogy 2011-ben az új egyházügyi törvény megfosztotta a MET-et egyházi státuszától. Iványiék ezért először az Alkotmánybírósághoz, majd a Strasbourgi Emberi Jogi Bírósághoz fordultak, ahol 2017-ben ítéltek meg nekik egymilliárd forintos kártérítést. Akkor az állam visszamenőleg fizetett, de ahogy a lelkész nemrég közölte, 2017-2020 között változatlanul nem kapták meg a pénzüket. Ráadásul egyházi státuszuk ügye változatlanul nincs rendezve, miután az állam szerint „egyházi tevékenységet végző szervezet-nek” minősülnek. (A Magyar Hang nyomán.) 

Pontosítás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.15. 18:50
Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Egy közszereplő is tévedhet, és amennyiben ezt egy nyilvános eseményen (jelesül egy sajtótájékoztatón) teszi, tévedése óhatatlanul megjelenik a tudósításokban. Bár az elsődleges felelősség nem a beszámolót közlő orgánumokat terheli, a szakmai korrektség úgy kívánja, hogy ilyen esetekben jelezzék: valótlanság szerepel a cikkekben.
Egy közszereplő is tévedhet, és amennyiben ezt egy nyilvános eseményen (jelesül egy sajtótájékoztatón) teszi, tévedése óhatatlanul megjelenik a tudósításokban. Bár az elsődleges felelősség nem a beszámolót közlő orgánumokat terheli, a szakmai korrektség úgy kívánja, hogy ilyen esetekben jelezzék: valótlanság szerepel a cikkekben. Most a Népszava is ezt teszi a „Nem hagyják kiüresíteni a sztrájkjogot2 című anyag egyik állítása kapcsán. A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) elnöke a Szociális Ágazatban Dolgozók Szakszervezetével (SZÁD) közösen szervezett a Kossuth térre sajtótájékoztatót január 12-én. Az eseményen az MKKSZ elnöke, Boros Péterné arról beszélt, hogy a Kúria egy 486 napos eljárás végén – holott a határidő 21 nap lett volna – hagyta jóvá a szociális ágazatot képviselő szakszervezetek listáját a munkabeszüntetés alatt is kötelező szolgáltatásokról – ráadásul az Országos Bírósági Hivatal, a Kúria november végi döntését csak karácsonykor közölte a szakszervezetekkel. (Boros Péterné értelmezésében ezzel a Kúria az elhúzódó procedúrával az esetleges sztrájkot akarta ellehetetleníteni.) A szakszervezeti vezető viszont abban tévedett, hogy az OBH tolmácsolta volna a Kúria ítéletét, ugyanis az eljárás az, hogy miután a Kúria írásba foglalja a határozatot, visszaküldi az ügyet az első fokon eljárt bíróságnak és az kézbesíti a feleknek. A pontatlanságért elnézést kérünk.