Előfizetés

Kezdetét veszi a karbonböjt is

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2021.02.17. 13:18

Fotó: Sofie Delauw/Cultura Creative / AFP
A nagyböjt mellett energiatakarékossági otthonzöldítő kihívás is indul.
A keresztény nagyböjttel párhuzamosan február 17-én, idén 9. alkalommal egy energiatakarékosságot segítő karbonböjt is kezdetét veszi, amely az EnergiaKözösségek program második feladata. Az egymással versenyző háztartások elsősorban viselkedésváltozással csökkenthetik az energiafogyasztásukat és a karbonlábnyomukat – írta a ZIP magazin. A kihíváshoz a versenytől függetlenül is lehet csatlakozni. A feladatok között szerepel a mérőórák rendszeres leolvasása, húsmentes napok beiktatása, de a résztvevők vállalhatják azt is, hogy a hét egy bizonyos napján autójuk helyett alternatív közlekedési módot választanak. A kezdeményezést kiíró szervezet, a GreenDependent Intézet böjti naptárában sok ötlet és javaslat található, amelyből mindenki annyit vállalhat, amennyi a családja, háztartása mindennapjaiba belefér. Így a karbonböjt a kezdő és a haladó energiamegtakarítóknak és háztartászöldítőknek jelenthet kihívást. Minden héthez tartozik egy rövid ellenőrző lista, amely segít felderíteni, mit sikerült megtenni a hálóban, a fürdőszobában, a konyhában és a nappaliban a takarékosság és a zöldítés jegyében, azaz egyfajta zöld önvizsgálatra is lehetőséget ad. 
Szerdán kezdődik a nagyböjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek. Elnevezése (quadragesima) negyvenet jelent, azt a negyven napot jelöli, ami hamvazószerdán kezdődik és húsvétvasárnap ér véget. A keresztények ebben az időszakban hitük elmélyítésével, kiengesztelődéssel és böjttel készülnek húsvét ünnepére – olvasható a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) közleményében. A XI. századig a böjt olyannyira szigorú volt, hogy késő délutánig semmit nem ettek, húst, tejterméket és tojást pedig egyáltalán nem fogyasztottak. Az egyház mára enyhített a böjti szabályokon, csak hamvazószerdára és nagypéntekre ír elő szigorú böjtöt: a 18 és 60 év közötti hívek csak háromszor étkezhetnek és egyszer lakhatnak jól. Ekkor és a nagyböjt többi péntekén a 14 évesnél idősebb tagjait arra kéri az egyház, hogy ne fogyasszanak húst.

Fekete párducot keresnek Bari környékén (videó)

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.16. 13:57
Illusztráció
Fotó: JOHN THYS / AFP
Sokan látták és le is filmezték a valószínűleg élelmet kereső nagymacskát.
Egy fekete párducot keresnek a hatóságok Olaszország Puglia tartományában, Bari környékén, miután az elmúlt két hétben többen állították, sőt videóra is vették, hogy egy nagymacska szabadon kószál a környéken.      A The Guardian beszámolója szerint a hatóságok járőröznek a környéken. Acquaviva delle Fonti polgármestere a veszélyre figyelmeztetve óvatosságra intette a helyieket, és arra szólította fel a lakókat, hogy ne menjenek arra a környékre, ahol a ragadozót látták. A régióban megtiltották a sportolást és a mezőgazdasági munkákat is. Az állattartókat pedig arra kérték, zárják el a jószágokat, hogy megvédjék őket a párductól.    A videók és fotók alapján a szakemberek hétfőn megerősítették, hogy valóban egy fekete párduc tűnt fel a környéken. Valószínűleg élelmet keres, és nagyon gyorsan mozog. Azt azonban nem tudták megállapítani, hogy hogyan került oda.       Nem először vadásznak párducra a hatóságok: 2020 januárjában Foggia tartományban, San Severo területén kerestek egy nagymacskafélét. A nyomozás kiderítette, hogy a párduc egy helyi gengsztertől szökött meg, aki háziállatként tartotta. A hatóságok nem zárták ki annak lehetőségét, hogy ugyanarról az állatról van szó, mert akkor nem találták meg. 

Négy év után találtak meg egy macskát Skóciában

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.16. 11:03
Illusztráció
Fotó: VALERY HACHE / AFP
Hazatérése után Bella néhány napig bizonytalannak tűnt, de aztán olyan volt, mintha el sem veszett volna.
Eltűnése után négy évvel hazatért egy macska Skóciában – közölte hétfőn az SPCA állatvédelmi szervezet. A Bella nevű fekete négylábú gazdái 2017-ben nyaralásukról Dunfermline-ban lévő otthonukba hazatérve vették észre, hogy a macska eltűnt. Január 29-én a 24 kilométerrel távolabb lévő településen, Tillicoultry-ban járókelők megtalálták a cicát. Az állat könnyű sérülésekkel, bőrig ázva kuporgott egy autó alatt. A tulajdonos, Joel Caldicott és három fia megdöbbent, és persze nagyon örült, amikor az állatvédők Bella mikrochipje alapján értesítették, hogy megvan a cicájuk. Mint elmondták, a tizenéves gyerekek nehezen viselték a macska eltűnését – írta a The Scotsman. A macska a hazatérése utáni első pár napban kissé bizonytalannak tűnt, de aztán olyan volt, mintha soha nem is veszett volna el.