Előfizetés

A szlovák államfő szerint igazak a gyanúk, amelyekről a meggyilkolt Kuciak írt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.21. 18:23

Fotó: VLADIMIR SIMICEK / AFP
Három éve ölték meg a fiatal oknyomozó újságírót és menyasszonyát.
Az utóbbi hónapok történései azt igazolják, hogy igazak azok a gyanúk, amelyekről Ján Kuciak, a meggyilkolt újságíró írt – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök vasárnap a pozsonyi SNP téren, ahol lerótta a kegyeletét Ján Kuciak és Martina Kušnírová emléke előtt. A bumm.sk beszámolója szerint az államfő bízik benne, hogy az elkövetkező hónapokban elérkezik a gyilkosság megrendelőinek elítélése. Ezt elengedhetetlennek tartja az igazságtétel helyreállítása szempontjából. 
– Három év telt el a tragikus esemény óta, amely történelmi mementóvá vált. Kezdettől fogva világos volt, hogy a haláluk nem volt véletlen, és szorosan összefügg Ján Kuciak oknyomozó tevékenységével. Az utóbbi hónapok történései azt igazolják, hogy igazak a gyanúk, amelyekről írt. Ma már tudjuk és ismerjük a gyilkosság elkövetőinek arcát, de a szlovákiai igazságszolgáltatásnak nagy szüksége van arra is, hogy elítéljék ennek a gyilkosságnak a megrendelőit is, és nagyon bízom benne, hogy az elkövetkező hónapokban ezt is megérjük. Kérem, ma este szenteljük egy perc csendet Ján és Martina emlékének

– jelentette ki Čaputová elnök.

2017. február 21-én gyilkolták meg Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát. A gyilkosság az országban közfelháborodást keltett, és sohasem látott méretű tüntetéssorozat követte, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is.   A parameter.sk cikkében arra emlékeztet, hogy az ügyben a vádlottak padjára Marian Kočnert, Alena Zsuzsovát, Miroslav Marčeket és Szabó Tamást ültették. Az ötödik vádlott, Andruskó Zoltán, aki a közvetítő szerepét töltötte be, az elejétől fogva együttműködött a rendőrséggel. A bíróság őt 15 évre ítélte. Később Marček beismerte, hogy ő húzta meg a ravaszt, ezért a Specializált Büntetőbíróság először 23 évre ítélte, majd tavaly decemberben további két évvel meghosszabbította büntetését, többek közt Molnár Péter gútai vállalkozó megölése miatt.  Az ügyben megrendelőként szereplő Kočnert és a közvetítő szerepét betöltő Zsuzsovát tavaly szeptemberben felmentették, ugyanis nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani a bűnösségüket. Az ítéletek nem jogerősek, az ügyben a Legfelsőbb Bíróság hoz döntést. Ők egyébként mindketten rács mögött vannak már most is, más bűncselekmények miatt.

A vérontás sem töri meg az ellenállást

Rostoványi András
Publikálás dátuma
2021.02.21. 18:09

Fotó: STRINGER / Anadolu Agency / AFP
Megemlékezéseken és demonstrációkon követelték a demokrácia visszaállítását vasárnap a mianmariak.
A nagyvárosok utcáit ismét hatalmas tömegek özönlötték el annak dacára, hogy a katonai junta előző napon hajtotta végre eddigi legvéresebb fellépését a február elsejei puccs óta. A biztonsági erők szombaton két fiatalt lőttek le Mianmar második legnépesebb városában, Mandalajban, amikor eldurvult a helyzet a helyi kikötőben. Rendőrök és katonák próbálták megtörni a puccs ellen tiltakozó dokkmunkások sztrájkját, de a környéken élők szembeszálltak a karhatalommal: egy részük katapultokkal támadt az egyenruhásokra, akik válaszul könnygázt és éles lőszert is bevetettek. Az egyik áldozatot fejbelőtték, ő azonnal szörnyethalt, egy másik tüntetőt a mellkasán sebesítettek meg, ő a kórházba szállítás alatt vesztette életét. A Frontier Myanmar című helyi portál értesülése szerint a hatóságok szombaton egy harmadik embert is megöltek. Egy 30 éves férfiről van szó, aki a legnagyobb mianmari városban, Rangun egyik kerületében vett részt éjjeli őrjáratokban. A járőrözéseket a helyiek szerveztek meg, hogy megvédjék magukat a rendőrségi rajtaütésekkel és a bünözőkkel szemben, akiket a szóbeszéd szerint a hadsereg szabadított az engedetlen lakosságra. A szombat esti őrjárat azonban félresikerült, amikor a járőrözők két jelöletlen furgont állítottak meg, ami - mint kiderült - rendőröket szállított. Az egyenruhások a levegőbe leadott figyelmeztető lövésekkel elriasztották az önkéntes rendfenntartók zömét, ám a 30 éves férfi nem futamodott meg, ezért lelőtték. A történtek ellenére a demokráciapárti tüntetők nem hagyják magukat megfélemlíteni. A szombati véres események helyszínén, Mandalajban vasárnap tízezrek tüntettek, és szintén sokan vonultak fel Najpjidóban, hogy búcsút vegyenek a tiltakozások első mártírjától - attól a 20 éves nőtől, akit két hete lőttek fejbe a rendőrök és múlt pénteken halt bele a sérüléseibe. Nem világos, hogy a katonai junta meddig hajlandó elmenni, hogy megtörje a nép ellenállását. A hadsereg az 1988-as felkelés elfojtásakor ezreket mészárolt le. A tábornokokat azonban óvatosságra intheti, hogy a hatósági erőszak szombaton még a fegyveres erőkkel szoros viszonyt ápoló, egyben az ország legnagyobb befektetési partnerének számító Szingapúrnál is kiverte a biztosítékot. A mianmari juntán mindenesetre egyre inkább növekszik a nemzetközi nyomás. Holnap várhatóan az Európai Unió külügyminisztereinek találkozóján is napirendre kerül a célzott szankciók ügye. Az egyeztetés kiváló lehetőséget ad az Orbán-kormánynak arra, hogy színt valljon: hajlandó-e ezúttal a demokráciáért küzdő tömeg pártjára állni vagy esetleg - hazánk nevében - megakadályozza a közös uniós fellépést, mint ahogyan tette azt legutóbb az oroszországi tüntetések esetében. 

Ted Cruz sújtotta övezet Texas

Horváth Gábor
Publikálás dátuma
2021.02.21. 16:39

Fotó: THOMAS SHEA / AFP
Már a repülőtéren lebukott a szenátor, aki a hideg elől Mexikóba menekült. Államába lassan visszatér az áram, ám még mindig 15 millióan vannak ivóvíz nélkül.
Joe Biden elnök katasztrófa sújtotta állammá nyilvánította Texast, Louisanát és Oklahomát, ahol már egy hete rendkívüli a hideg. Az időjárási anomáliának már mintegy hatvan halálos áldozata van, az állapotokra jellemző, hogy csak Texasban másfél magyarországnyi ember van még vezetékes ivóvíz nélkül. Sok helyen négy-öt nap után kezd visszatérni a villany, de még mindig rotálni kell az áramszüneteket, mert az erőművek termelése is csak lassan áll helyre. A szövetségi segítség első hulláma már a múlt hét közepén megérkezett: dízelüzemű áramfejlesztőket és a hozzájuk szükséges üzemanyagot repítettek Texasba, ahol viszont napokba telt az elosztás és telepítés megszervezése. A washingtoni kormányzat most olyan forrásokat nyit meg, amelyekből egyebek mellett a megrongálódott lakóházak helyreállítása, illetve a károsultak átmeneti elszállásolása finanszírozható. Texas republikánus kormányzója, Greg Abbott még többet szeretett volna, de „a jó irányba tett első lépésnek” minősítette a demokrata párti elnök intézkedését – ezzel együtt kitart az állam villamosenergia-önállósága mellett, ami a következő hónapokban nyilván viták tárgya lesz. Biden a napokban Texasba tervez látogatni, de csak akkor megy, ha jelenléte nem zavarja a helyreállítást. Az utóbbi feltétel arra utal, hogy nem akar nyilvános purparléba keveredni Abbottal. A Demokrata Párt stratégái régóta mondogatják, hogy a hagyományosan konzervatív állam a demográfiai folyamatok miatt a jövőben liberálisabb irányba fordulhat. Szakértők szerint a mérések kezdete, azaz jóval több mint egy évszázad óta minden eddiginél erősebb fagyhullám az éghajlatváltozás következménye. A sarkvidéki levegő gyorsabban melegszik, mint a mérsékelt égövi, ettől lelassul a „futóáramlat”, azaz a felső légkörben körbeérő, nagy sebességű szél, amely normál körülmények között helyén tartja a sarkvidéki légtömeget. Így a jövőben arra lehet számítani, hogy az eddiginél erősebb hideg légbetörések szakítják majd meg az amúgy mind melegebb időjárási periódusokat, gyakoribbak lesznek a szélsőséges időjárási jelenségek.
Ha mindez nem lenne elég, Texasnak Ted Cruzzal is együtt kell élnie – legalábbis 2024-ig, amikor a szenátornak újra a választók elé kell állnia. A januári felmérések szerint a helyi republikánusok 76 százaléka támogatta Cruzt, de ez változhat, miután a hidegfront érkezésekor a mexikói Cancúnba vitte a családját. Irodája megpróbálta titokban tartani, hogy a politikus elszökött a fagy elől, de már a repülőtéri beszállásnál lefényképezték, s mire szerda este megérkezett a fényűző Ritz-Carlton hotelbe, már záporozott rá a kritika. Erre azt tette, amit a helyében nyilván minden szerető apa tett volna: ráfogta az egészet két lányára, mondván, hogy a tíz és tizenkét éves gyerekek akartak a meleg tengerpartra utazni. Csütörtökön azt mondta, hogy ő eleve csak egy napig akart maradni és hazarepült a hideg Texasba. Az őt visszafelé elkísérő tévéstáboknak arról beszélt, mennyit szenvedtek az állam lakói az időjárás miatt. A New York Timeshoz eljuttatott SMS-váltásokból aztán gyorsan kiderült, hogy Cruz hazudott, eredetileg vasárnapig akart Cancúnban maradni. Cruz a szövetségi szenátus egyik legismertebb és legkevésbé kedvelt tagja, akiről még republikánus kollégái sincsenek túlzottan jó véleménnyel. Sikertelenül indult a 2016-os elnökválasztáson, most pedig a jobboldali populisták vezérének Trump bukásával esetleg megüresedő posztjára pályázik. A hétvégén azonban minden humorista rajta köszörülte a nyelvét. A leggyakoribb poén szerint még van mit tanulnia a populizmusból, ha népszerű szeretne lenni.