Szlovákia;újságíró-gyilkosság;Ján Kuciak;

A szlovák államfő szerint igazak a gyanúk, amelyekről a meggyilkolt Kuciak írt

Három éve ölték meg a fiatal oknyomozó újságírót és menyasszonyát.

Az utóbbi hónapok történései azt igazolják, hogy igazak azok a gyanúk, amelyekről Ján Kuciak, a meggyilkolt újságíró írt – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök vasárnap a pozsonyi SNP téren, ahol lerótta a kegyeletét Ján Kuciak és Martina Kušnírová emléke előtt.

A bumm.sk beszámolója szerint az államfő bízik benne, hogy az elkövetkező hónapokban elérkezik a gyilkosság megrendelőinek elítélése. Ezt elengedhetetlennek tartja az igazságtétel helyreállítása szempontjából. 

– Három év telt el a tragikus esemény óta, amely történelmi mementóvá vált. Kezdettől fogva világos volt, hogy a haláluk nem volt véletlen, és szorosan összefügg Ján Kuciak oknyomozó tevékenységével. Az utóbbi hónapok történései azt igazolják, hogy igazak a gyanúk, amelyekről írt. Ma már tudjuk és ismerjük a gyilkosság elkövetőinek arcát, de a szlovákiai igazságszolgáltatásnak nagy szüksége van arra is, hogy elítéljék ennek a gyilkosságnak a megrendelőit is, és nagyon bízom benne, hogy az elkövetkező hónapokban ezt is megérjük. Kérem, ma este szenteljük egy perc csendet Ján és Martina emlékének– jelentette ki Čaputová elnök.

2017. február 21-én gyilkolták meg Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát. A gyilkosság az országban közfelháborodást keltett, és sohasem látott méretű tüntetéssorozat követte, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is.

 

A parameter.sk cikkében arra emlékeztet, hogy az ügyben a vádlottak padjára Marian Kočnert, Alena Zsuzsovát, Miroslav Marčeket és Szabó Tamást ültették. Az ötödik vádlott, Andruskó Zoltán, aki a közvetítő szerepét töltötte be, az elejétől fogva együttműködött a rendőrséggel. A bíróság őt 15 évre ítélte.

Később Marček beismerte, hogy ő húzta meg a ravaszt, ezért a Specializált Büntetőbíróság először 23 évre ítélte, majd tavaly decemberben további két évvel meghosszabbította büntetését, többek közt Molnár Péter gútai vállalkozó megölése miatt. 

Az ügyben megrendelőként szereplő Kočnert és a közvetítő szerepét betöltő Zsuzsovát tavaly szeptemberben felmentették, ugyanis nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani a bűnösségüket. Az ítéletek nem jogerősek, az ügyben a Legfelsőbb Bíróság hoz döntést. Ők egyébként mindketten rács mögött vannak már most is, más bűncselekmények miatt.