Szlovákia;újságíró-gyilkosság;Ján Kuciak;

2021-02-21 18:23:07

A szlovák államfő szerint igazak a gyanúk, amelyekről a meggyilkolt Kuciak írt

Három éve ölték meg a fiatal oknyomozó újságírót és menyasszonyát.

Az utóbbi hónapok történései azt igazolják, hogy igazak azok a gyanúk, amelyekről Ján Kuciak, a meggyilkolt újságíró írt – jelentette ki Zuzana Čaputová köztársasági elnök vasárnap a pozsonyi SNP téren, ahol lerótta a kegyeletét Ján Kuciak és Martina Kušnírová emléke előtt.

A bumm.sk beszámolója szerint az államfő bízik benne, hogy az elkövetkező hónapokban elérkezik a gyilkosság megrendelőinek elítélése. Ezt elengedhetetlennek tartja az igazságtétel helyreállítása szempontjából. 

2017. február 21-én gyilkolták meg Ján Kuciak oknyomozó újságírót és jegyesét, Martina Kušnírovát. A gyilkosság az országban közfelháborodást keltett, és sohasem látott méretű tüntetéssorozat követte, ami belpolitikai válsághoz vezetett, a kormány több tagja távozott, és lemondott Robert Fico kormányfő is.

 

A parameter.sk cikkében arra emlékeztet, hogy az ügyben a vádlottak padjára Marian Kočnert, Alena Zsuzsovát, Miroslav Marčeket és Szabó Tamást ültették. Az ötödik vádlott, Andruskó Zoltán, aki a közvetítő szerepét töltötte be, az elejétől fogva együttműködött a rendőrséggel. A bíróság őt 15 évre ítélte.

Később Marček beismerte, hogy ő húzta meg a ravaszt, ezért a Specializált Büntetőbíróság először 23 évre ítélte, majd tavaly decemberben további két évvel meghosszabbította büntetését, többek közt Molnár Péter gútai vállalkozó megölése miatt. 

Az ügyben megrendelőként szereplő Kočnert és a közvetítő szerepét betöltő Zsuzsovát tavaly szeptemberben felmentették, ugyanis nem sikerült minden kétséget kizáróan bizonyítani a bűnösségüket. Az ítéletek nem jogerősek, az ügyben a Legfelsőbb Bíróság hoz döntést. Ők egyébként mindketten rács mögött vannak már most is, más bűncselekmények miatt.