Előfizetés

Állatorvosi ló lehet az elfoglalt egyetemek új finanszírozási rendje

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.22. 17:39

Fotó: Béres Márton / Népszava
Palkovics László szerint az autonómiájuktól megfosztott intézményeknek juttatott kormányzati pénzek a felsőoktatás „versenyképességét” szolgálják.
Szeptembertől új, három pillérre épülő finanszírozási struktúrát vezet be a kormány a magyar felsőoktatásban, amely figyelembe veszi a felsőoktatási tevékenység különbségeit – közölte hétfőn Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika lóvizsgáló CT-átadásán a tárcavezető így büszkélkedett:
„A bevezetendő új felsőoktatási finanszírozási rendszerben nemcsak az oktatás költségét térítik meg hallgatóarányosan, hanem az intézmények kutatási tevékenysége és az infrastruktúra fenntartása is külön finanszírozási formát kap.”

Palkovics szerint „az alapítványi működési forma és az új finanszírozási rendszer is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar felsőoktatási intézmények versenyképesebbek legyenek”. A Népszava január végi összeállításából azonban egyértelműen kiderült: az állami felsőoktatási intézmények kiszervezése része annak a folyamatnak, amely a Fidesz 2010 óta lépésről vitt véghez. Nemcsak megtörik az autonómiát, de el is foglalják az alapítványosított egyetemeket. 
A lapunkban közölt táblázat szerint az egyetemi kuratóriumok tagjainak zömét NER-közeli nagyvállalkozók és bankárok mellett fideszes politikusok, miniszterek, államtitkárok, bizalmasok, kormánypárti önkormányzati vezetők alkotják.

Budapesti Corvinus Egyetemmel kezdődött folyamat legnagyobb tiltakozáshullámot kiváltó botrányköve a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) megszállása, autonómiájának elvétele volt, miközben a vidéki egyetemek többsége már „önként”, de például Szegeden igencsak vitatott körülmények között csatlakozott az úgynevezett „modellváltáshoz”.

Május végéig marad a veszélyhelyzet

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.02.22. 16:32

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A Fidesz-KDNP koalíció megszavazta a veszélyhelyzet újabb meghosszabbítását 90 nappal.
Élve a kétharmados többséggel (133 igen, 55 nem, 1 tartózkodás) a Fidesz-KDNP koalíció megszavazta a veszélyhelyzet újabb meghosszabbítását 90 nappal. Az ellenzék előre jelezte, hogy szemben a tavaly novemberivel, ezúttal nem adja meg a felhatalmazást, hiába szerepel a határozatban a konkrét határidő. Harangozó Tamás az MSZP frakcióvezető helyettese napirend előtti felszólalásában arra emlékeztetett, ezúttal nem egyszerűen arról van szó, hogy meghosszabbítják a korábbi döntés hatályát, mivel az elmúlt hónapokban számos olyan törvényi erővel bíró rendeletet hozott a kormány a különleges felhatalmazással élve, ami számukra elfogadhatatlan. A képviselő szerint ilyen például, hogy a koronavírus elleni védekezésre hivatkozva csökkentették a felére az önkormányzatoknak járó iparűzési adót a kis-, és közepes vállalkozások számára (ennek kompenzálásáról máig nem született döntés a kormány részéről a korábbi ígéretek ellenére), de a Színház-, és Filmművészeti Egyetem alapítványi kezelés ellen tiltakozó diákjainak a félévét is úgy a járványhelyzetre hivatkozva törölték rendeleti úton. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozat egyébként hetven kormányrendeletet sorol fel, és meghosszabbítja az időközi választások kiírására előírt moratóriumot is. Így ezekre legkorábban a nyár elején kerülhet sor. Az iromány szövege ugyanakkor kétszer is tartalmazza azt a kitételt, hogy „az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmenetek jól szolgálták” a járvány elleni védekezést – az ellenzéki ártok ezt is elfogadhatatlannak tartják. A veszélyhelyzet így jelenleg május 23. vasárnapig tart, igaz, azt elvileg a kormány, vagy egy parlamenti határozat korábban is feloldhatja.

Zacher Gábor szerint ősszel térhetünk vissza a régi életünkhöz

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 16:05

Fotó: Ladjánszki Máté / Népszava
Az orvos távolságtartással kezeli a kínai vakcinát, de szerinte az átoltottság kell ahhoz, hogy a koronavírussal megtanulhassunk együtt élni.
Négy oltást már engedélyeztek hivatalosan, a Pfizert, a Modernát, az AstraZenecát és a Szputnyikot, ezek közül bármelyiket nyugodt szívvel ajánlom – jelentette ki a Life TV reggeli műsorában Zacher Gábor. A most mentősként dolgozó toxikológus a kínai oltóanyagot egyelőre kicsit távolságtartással kezeli, de mint mondta, ez nem azt jelenti, hogy nem használná.
Azért bizonytalan az ázsiai szerrel kapcsolatosan, mert nem tudni róla mindent, hiányos a leírása.

A szakember elmondta, ha elegen oltják be magukat, akkor őszre visszakaphatjuk a régi életünket. Ezért mindenkit arra buzdít, hogy oltassa be magát.
„Előttünk lebeghet Izrael példája, ahol már a lakosság több mint hatvan százalékát beoltották, ennek köszönhetően pedig nyitnak. (...) El kell érni a lakosságnál egy 60-65 százalékos átoltottságot, ami az egész emberiségre nézve 3,5-4 milliárd embert jelent”

– tette hozzá.

Zacher Gábor szerint fontos, hogy a koronavírus-járvány az influenzához hasonló betegséggé alakuljon át, amivel megtanulunk együtt élni.