Előfizetés

Még a ruhatárosokat is beoltatták - Részlegesen kinyithatnak a fővárosi gyógyfürdők

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.02.22. 17:57

Fotó: Népszava
A tervek szerint március 16-tól „a rendeletben előírt kezelésekre” mehetnek majd a beutaltak.
Több mint 200 dolgozóját olttatta be február 19-én a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei (BGYH) Zrt., hogy a hozzájuk tartozó fürdőkben március 16-tól újra megnyithassák az úgynevezett gyógyászati egységeket – közölte a Telex megkeresésére Szűts Ildikó, a Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. vezérigazgatója.
A BGYH valamennyi dolgozója – így például a kasszás és a ruhatáros is – egészségügyi dolgozónak számít, és ezt a fővárosi cég hivatalos állásfoglalást kérő levelére a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) is megerősítette.

A vezérigazgató elmondta, tovább csökkentik annak kockázatát, hogy vendég fertőzzön meg vendéget:
„időpontot kell foglalni, a fürdőkben folyamatosan fertőtlenítenek, és várhatóan követik majd az osztrák példát. Ausztriában ugyanis már a beérkező vendégeket is tesztelik”.

A tervek szerint március 16-tól csak a gyógyászati egységeket nyitják meg, hogy „a rendeletben engedélyezett kezeléseket” újra igénybe lehessen venni. Emlékezetes, Orbán Viktor miniszterelnök tavaly novemberben minden korábbinál szigorúbb intézkedéseket jelentett be, és a gyógyfürdőknek is be kellett zárniuk.

Állatorvosi ló lehet az elfoglalt egyetemek új finanszírozási rendje

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.02.22. 17:39

Fotó: Béres Márton / Népszava
Palkovics László szerint az autonómiájuktól megfosztott intézményeknek juttatott kormányzati pénzek a felsőoktatás „versenyképességét” szolgálják.
Szeptembertől új, három pillérre épülő finanszírozási struktúrát vezet be a kormány a magyar felsőoktatásban, amely figyelembe veszi a felsőoktatási tevékenység különbségeit – közölte hétfőn Palkovics László innovációs és technológiai miniszter. Az Állatorvostudományi Egyetem Lógyógyászati Tanszék és Klinika lóvizsgáló CT-átadásán a tárcavezető így büszkélkedett:
„A bevezetendő új felsőoktatási finanszírozási rendszerben nemcsak az oktatás költségét térítik meg hallgatóarányosan, hanem az intézmények kutatási tevékenysége és az infrastruktúra fenntartása is külön finanszírozási formát kap.”

Palkovics szerint „az alapítványi működési forma és az új finanszírozási rendszer is hozzájárul ahhoz, hogy a magyar felsőoktatási intézmények versenyképesebbek legyenek”. A Népszava január végi összeállításából azonban egyértelműen kiderült: az állami felsőoktatási intézmények kiszervezése része annak a folyamatnak, amely a Fidesz 2010 óta lépésről vitt véghez. Nemcsak megtörik az autonómiát, de el is foglalják az alapítványosított egyetemeket. 
A lapunkban közölt táblázat szerint az egyetemi kuratóriumok tagjainak zömét NER-közeli nagyvállalkozók és bankárok mellett fideszes politikusok, miniszterek, államtitkárok, bizalmasok, kormánypárti önkormányzati vezetők alkotják.

Budapesti Corvinus Egyetemmel kezdődött folyamat legnagyobb tiltakozáshullámot kiváltó botrányköve a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) megszállása, autonómiájának elvétele volt, miközben a vidéki egyetemek többsége már „önként”, de például Szegeden igencsak vitatott körülmények között csatlakozott az úgynevezett „modellváltáshoz”.

Május végéig marad a veszélyhelyzet

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.02.22. 16:32

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
A Fidesz-KDNP koalíció megszavazta a veszélyhelyzet újabb meghosszabbítását 90 nappal.
Élve a kétharmados többséggel (133 igen, 55 nem, 1 tartózkodás) a Fidesz-KDNP koalíció megszavazta a veszélyhelyzet újabb meghosszabbítását 90 nappal. Az ellenzék előre jelezte, hogy szemben a tavaly novemberivel, ezúttal nem adja meg a felhatalmazást, hiába szerepel a határozatban a konkrét határidő. Harangozó Tamás az MSZP frakcióvezető helyettese napirend előtti felszólalásában arra emlékeztetett, ezúttal nem egyszerűen arról van szó, hogy meghosszabbítják a korábbi döntés hatályát, mivel az elmúlt hónapokban számos olyan törvényi erővel bíró rendeletet hozott a kormány a különleges felhatalmazással élve, ami számukra elfogadhatatlan. A képviselő szerint ilyen például, hogy a koronavírus elleni védekezésre hivatkozva csökkentették a felére az önkormányzatoknak járó iparűzési adót a kis-, és közepes vállalkozások számára (ennek kompenzálásáról máig nem született döntés a kormány részéről a korábbi ígéretek ellenére), de a Színház-, és Filmművészeti Egyetem alapítványi kezelés ellen tiltakozó diákjainak a félévét is úgy a járványhelyzetre hivatkozva törölték rendeleti úton. A veszélyhelyzet meghosszabbításáról szóló határozat egyébként hetven kormányrendeletet sorol fel, és meghosszabbítja az időközi választások kiírására előírt moratóriumot is. Így ezekre legkorábban a nyár elején kerülhet sor. Az iromány szövege ugyanakkor kétszer is tartalmazza azt a kitételt, hogy „az elmúlt hónapok bebizonyították, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmenetek jól szolgálták” a járvány elleni védekezést – az ellenzéki ártok ezt is elfogadhatatlannak tartják. A veszélyhelyzet így jelenleg május 23. vasárnapig tart, igaz, azt elvileg a kormány, vagy egy parlamenti határozat korábban is feloldhatja.