Előfizetés

Egy éjszaka alatt másfélszeresére nőtt a munkaerőhiány az egészségügyben

D. A.
Publikálás dátuma
2021.03.03. 06:20

Fotó: kormany.hu/Árvai Károly / MTI
Az első becslések szerint 5500 szakképzett dolgozó tűnt el hétfőn éjjel a magyar egészségügyből. Ők azok, akik a rájuk kényszerített határidőig nem írták alá az új munkaszerződéseket, miszerint a jövőben egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgoznak.
Az 5500-as szám az országos kórházi főigazgatótól, Jenei Zoltántól  származik, aki kedden sikerként beszélt arról, hogy csak ennyi embert vesztett az ágazat. Mint mondta: „az egyénre lebontott tárgyalások és az információáramlás” eredményeként több mint 95 százalék írt alá.  Azt, hogy a távozók tömege mekkora veszteséget okoz a gyógyításban és mennyire gátolja az ellátás fenntartását, jelenleg nem lehet megbecsülni. Azt sem tudni pontosan, hogy a távozók között mennyi az orvos, mennyi a szakdolgozó, milyen speciális, nagyobb területek blokkolására is képes szakmákat érint jobban a „leszerelés.” Kedden a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara országos felmérést indított tagjai körében, hogy egyértelmű képet kapjanak. Lapunknak a köztestület elnöke, Balogh Zoltán úgy becsülte, hogy a távozók 70-75 százaléka, azaz mintegy 3500-4000-en lehetnek szakdolgozók. Szerinte a legtöbben éppen azokról a területekről távozhattak, ahol a legnagyobb terhelésnek voltak kitéve, ilyen az intenzív-, a sürgősségi osztályok dolgozói, valamint az átirányítottak. Elvesztésük nagy érvágás azoknak is, akik maradtak, hiszen most az ő munkájukat is nekik kell ellátni. Hozzátette: az is látszik már a „jóhírnév igazolást” kérelmezők számából, hogy amint javul a járványhelyzet, sokan mennek ismét a határon túlra munkát vállalni. Hozzátette: számolni kell azzal is, hogy évente ezrek mennek nyugdíjba, tehát az ő munkájukra sem lehet hamarosan számítani. Már tavaly nyár végén is gondot okozott a Covid-ellátásra kijelölt intézmények szakemberekkel való feltöltése. Most a második hullámhoz képest jóval több betegre készül a rendszer. Tavaly a második negyedévben 9000 állásból hiányoztak egészségügyi szakemberek, ez a hiány nőtt most több mint 50 százalékkal. Tatabányán, a fővárosi Jahn Ferenc kórházban és a Szent Imre kórházban mindez már ellátási nehézségeket okoz. Kedden este a Jahn Ferenc kórház közleményben azt írta, hogy két belgyógyászati osztálya működőképes. Arról nem írtak, hogy a korábban felfüggesztett gasztroenterológia és a vérző betegek ellátását újraindították-e. A kórházi főigazgató keddi tájékoztatóján azzal nyugtatta a közönséget, hogy bár vannak olyan kisebb városi kórházak, amelyekben egy-egy területen nagyobb létszámban nem írták alá az új szerződést, de azokon a helyeken átcsoportosítással biztosítják majd a megfelelő körülményeket. "Teljes garanciát lehet adni" arra, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás - jelentette ki Jenei Zoltán.

Elutasítják Orbán zsarolását: elkészült a felfüggesztést kérő levél

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2021.03.03. 06:00
Othmar Karas
Fotó: HANS KLAUS TECHT / AFP / APA
Az északi és balti országok hat kereszténydemokrata pártjának vezetője tegnap este nyilatkozatot adott ki, amelyben kezdeményezik a Fideszhez tartozó EP-képviselők tagságának felfüggesztését. Lapunk értesülései szerint erről levél is készült Manfred Weber frakcióvezetőnek címezve.
Nagy többségünk támogatni fogja az eljárási szabályzat módosítását – nyilatkozta a Népszavának Othmar Karas, az Osztrák Néppárt európai parlamenti delegációjának vezetője, az új előírások egyik kezdeményezője és kidolgozója. Az Európai Néppárt (EPP) képviselői szerda délelőtt szavaznak az új rendtartásról, amely lehetővé tenné, hogy a frakcióból ne csak egyes tagokat, hanem csoportokat is ki lehessen zárni, illetve ideiglenesen felfüggeszteni a tagságukat. A szabályok elfogadásához a tagok kétharmadának a szavazata szükséges, a minősített többség meglétét a lapunk által megkérdezett, több EPP-hez közelálló forrás is biztosra veszi. A Néppárt tagjai és vezető testületei széles körben megvitatták és elfogadhatónak találták az asztalra tett kompromisszumos javaslatot, ezért a várakozások szerint nem lesznek meglepetések. A status quo-hoz sokáig ragaszkodó németek, valamint a magyar kormánypártot bálványozó spanyolok is közölték, hogy megszavazzák a változtatásokat. Othmar Karas szerint Orbán Viktor vasárnapi levele – amelyben a fideszesek kilépésével fenyegette meg a néppárti frakciót – nem változtatott sem a hangulaton, sem az eljárási szabályzat szavazásra kerülő tervezetén. Továbbra is az szerepel a szövegben, hogy egy képviselő vagy képviselőcsoport kizárásához, illetve tagságának ideiglenes felfüggesztéséhez a frakció többségét kitevő néppártiak kétharmadának a szavazata kell. Kivétel ez alól, ha az EPP pártcsalád már kizárta vagy felfüggesztette az adott pártot, ebben az esetben képviselőik eltávolításához, illetve tagságuk felfüggesztéséhez elég az szavazók egyszerű többsége. Néppárti politikustársaihoz hasonlóan Othmar Karas is hangsúlyozta, hogy a rendelkezések megváltoztatása nem a Fideszről szól. Ugyanakkor elismerte, hogy a következő lépés a magyar párt tagságának felfüggesztése lehet:
“Először el kell fogadnunk az új szabályokat, aztán meglátjuk, hogy mit cselekszik Orbán Viktor. Ha arra kerül a sor, szerintem a frakció a Fidesz tagságának a felfüggesztése mellett lesz”.

Az osztrák EP-képviselő nem erősítette meg lapunknak, hogy a szerdai döntés után maga is javasolni fogja a fideszesek felfüggesztését. Néppárti forrásokból származó értesüléseink szerint azonban az északi országok kereszténydemokrata pártjai már az eljárási szabályzat elfogadásának másnapján levelet fognak írni Manfred Weber frakcióvezetőnek, kezdeményezve a Fideszhez tartozó képviselők jogainak megnyirbálását. Karas szerint az EPP sok időt ölt a Fideszbe, amely soha egy jottányit sem engedett, és nem volt hajlandó nyitni a többiek felé. “A párbeszéd híve vagyok, s azon dolgozom, hogy közös megoldásokat találjunk, de elutasítom, hogy Orbán megint megpróbáljon megzsarolni minket, és ismét minket vádoljon”, mondta a politikus, aki tavaly decemberben a gestapózó Deutsch Tamás kizárásának egyik kezdeményezője volt. Társaival együtt akkor annyit ért el, hogy a fideszes delegációvezető tagságát felfüggesztették. Ekkor alakult meg a Néppártban az eljárási szabályzat frissítésén dolgozó munkacsoport. Othmar Karas és a lapunk által megkérdezett, névtelenséghez ragaszkodó EPP-sek egyöntetűen azt hangoztatták, hogy a Fidesz frakciótagságának felfüggesztését a pártcsaládból való kizárásnak kell követnie. Az ernyőszervezetben 2019. márciusában függesztették fel a magyar pártot, státusza azóta változatlan. A következő választmányi ülést júniusban hívnák össze, és mivel a kizárást kezdeményező levél már jó ideje Donald Tusk elnök asztalán fekszik, azt azon nyomban napirendre kell tűzni, mihelyst az EPP rendes, vagyis nem online ülést tud tartani.

Törvényesen bizniszel Orbán Viktor apjának cége

Árpási Bence
Publikálás dátuma
2021.03.02. 21:24

Fotó: Népszava
Nem találtak semmi gyanúsat a hatóságok abban, hogy cége drágábban adja termékeit az állami építkezések esetében.
"Elektronikus úton érkezett megkeresésére reagálva tájékoztatjuk, hogy az Ön által kérdezett ügyben a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságon nyomozás nem indult."

Ezt közölte a rendőrség a Népszava érdeklődésére, hogy indult-e büntetőeljárás a Dolomit Kft. árképzésével kapcsolatban. Lapunk is megírta, hogy még januárban a DK-s Vadai Ágnes tett fel írásbeli kérdést a témában. Ebben egy, a Direkt 36-on megjelent írásra hivatkozva érdeklődött Polt Péternél arról, szabályos-e, hogy Orbán Viktor édesapjának, Orbán Győzőnek bányacége, a Dolomit Kft. lényegesen drágábban – esetenként 60-70- százalékkal magasabb áron – árulja a termékeit, mint a főbb versenytársai. A vállalat egyébként rendszeres beszállítója az állami beruházásoknak, így termékei után közpénzt kap. A legfőbb ügyész a felé intézett kérdést feljelentésként értékelte, majd továbbította azt a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra. A válaszból az is kiderül, 
azért utasították el a feljelentést, mert "a feljelentett cselekmény nem bűncselekmény."

A végeredmény szinte borítékolható volt, ugyanis a Népszava tavaly októberi összesítése szerint lepattannak Polt Péter hivataláról azok a feljelentések, amelyeket ellenzéki képviselők generálnak: csaknem százhúsz esetből egy sem jutott el a vádemelésig.