Előfizetés

Leállt a Szent Imre Kórház kardiológiai szubintenzív osztálya

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 09:49

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A hivatalos nyugtatgatások ellenére a munkaerőhiány miatt válsághelyzet alakult ki a szívbetegek ellátásában.
A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Kardiológia Szakági Szubintenzív részlegén humánerőforrás hiány miatt 2021. március 1-én 19 órától beteget fogadni és ellátni nem képes – derült ki Kunetz Zsombor orvos Facebook-bejegyzéséből.
A bejegyzésben közzétett dokumentum szerint keddtől már a meglévő szabad kapacitás terhére a Szent Margit Kórházat, a Betegápoló Irgalmas Rendet, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetet és az Uzsoki Utcai Kórházat jelölték ki és kötelezték a szubintenzív ellátást igénylő betegek ellátására.

Kunetz Zsombor a többi között a Népszavában is megjelent országos kórház-főigazgatói nyilatkozatot idézi, amely szerint az egészségügyben nincs baj, mert  a dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új szerződését.  Jenei Zoltán ugyanis úgy vélekedett:
„Teljes garanciát lehet adni arra, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás.”

Ezzel szemben éppen a valóságot, azaz ellátás ellehetetlenülését támasztja alá a Facebookon közzétett Bedros J. Róbert főigazgató elektronikus levele a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház kardiológiai osztályán történt leállásról.

Meghalt 136 beteg, és 4211 új fertőzöttet találtak hazánkban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 09:40

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Egyre többen kerülnek kórházba, és szorulnak lélegeztetőgépes kezelésre.
Szerda reggelre 4211-gyel nőtt az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdet óta összesen 439 900-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 136 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 324 főre emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal.  A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 326 215, de az aktív fertőzöttek száma is 98 361-re emelkedett. Kórházban 6 367 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 622-en vannak lélegeztetőgépen.
Mint azt a kormányzati tájékoztatóoldal írja, folyamatosan zajlik az oltás, már 758 037 fő a beoltottak száma, közülük 253 368 fő már a második oltását is megkapta. – A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma – figyelmeztet a kormányzati oldal.

A kormány újra berúgta az egyetemdózert - Új finanszírozási rend jöhet az egész felsőoktatásban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 08:51

Fotó: Huszár Dávid / Népszava
Az osztrák mintán alapuló megoldás célja a hazai felsőoktatási intézmények versenyképesebbé válása – állítja az Innovációs és Technológiai Minisztérium.
Ősztől háromlábú finanszírozás jön az egyetemeken, ezután nem csak az számít, kinek mennyi hallgatója van – írja a kormánypárti Magyar Nemzet az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól (ITM) kapott információira hivatkozva. Úgy tudják, nem csak a „modellváltásban” érintett egyetemek élete változik meg gyökeresen, a következő tanévtől a teljes felsőoktatási rendszerre új finanszírozási rendszert vezetnek be:
„Külön támogatás vonatkozik az oktatás költségeire (továbbra is hallgató arányos elosztásban), az üzemeltetés, az épületek fenntartásának fedezésére és a tudományos, kutatási tevékenység finanszírozására.”

A kutatásokra „a hírek szerint” – jegyzi meg a lap – egyrészt a jelenlegi tudományos mutatók, például a minősített kutatók száma és a publikációs aktivitás, másrészt a releváns egyetemi rangsorban elfoglalt helyezés alapján fizetnek majd.  A kormánypárti lap az állami tulajdonú egyetemek alapítványokba való kiszervezéséről, autonómiájuk elvételének folyamatáról azt írja, „hétről hétre bővül a modellváltó egyetemek köre, egyre több intézmény szenátusa jelenti be, hogy az alapítványi működtetés mellett döntött.”
„Az osztrák mintán alapuló megoldás célja, hogy a magyar felsőoktatási intézmények versenyképesebbé váljanak. Az intézmények számára a finanszírozás kiszámíthatóbbá válik, jobban illeszkedik az egyetem és az ellátandó feladat sajátosságaihoz”

– közölte most az ITM a finanszírozás átalakításáról.

(Képünkön a Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói tavaly október 23-i „modellváltás” elleni demonstrációja)