Előfizetés

Kásler nem zavartatja magát a pályaelhagyók tömegeitől, szerinte történelmi előrelépés történt az egészségügyben

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 10:21

Fotó: Facebook/Kásler Miklós
Az emberi erőforrások minisztere csupa jó dolgot lát a kormányzati átalakításában.
Jelentősen emelkednek az orvosi és szakdolgozó bérek, kivezetésre kerül a hálapénz valamint különválik a magán és az állami ellátás – sorolja Facebook-oldalán büszkén Kásler Miklós. Az emberi erőforrások minisztere ennek alapján ki is jelentette:
„A fokozódó járványhelyzet ellenére is történelmi előrelépés valósul meg a magyar egészségügyben.”

A tárcavezető megjegyezte orvostársairól, hogy „eközben a kollégák, akik már lassan egy esztendeje küzdenek a frontvonalban a koronavírus-fertőzött betegekért, továbbra is példaértékűen helytállnak”.
„Ugyanakkor számukra is csak az emberek nagyarányú átoltottsága hozhat valódi enyhülést a kimerítő szellemi és fizikai terhelés tekintetében. Hazánkban ahogy az oltási hajlandóság, úgy a beoltottak száma és aránya is, egyaránt kedvezően alakult az utóbbi hetekben”

– dicsérte ekképp a fokozódva is alakuló helyzetet.

Kásler Miklós azt is hozzáfűzte, hogy „minden egyes beadott oltással életet mentünk, az ellátórendszert és az egészségügyi dolgozókat pedig tehermentesítjük”. Az emberi erőforrások miniszterének örömködése közepette az első becslések szerint 5500 szakképzett dolgozó tűnt el hétfőn éjjel a magyar egészségügyből. Ők azok, akik a rájuk kényszerített határidőig nem írták alá az új munkaszerződéseket, miszerint a jövőben egészségügyi szolgálati jogviszonyban dolgoznak. Ezzel az ágazatban a munkaerőhiány a másfélszeresére nőhetett.

Leállt a Szent Imre Kórház kardiológiai szubintenzív osztálya

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 09:49

Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
A hivatalos nyugtatgatások ellenére a munkaerőhiány miatt válsághelyzet alakult ki a szívbetegek ellátásában.
A Szent Imre Egyetemi Oktatókórház Kardiológia Szakági Szubintenzív részlegén humánerőforrás hiány miatt 2021. március 1-én 19 órától beteget fogadni és ellátni nem képes – derült ki Kunetz Zsombor orvos Facebook-bejegyzéséből.
A bejegyzésben közzétett dokumentum szerint keddtől már a meglévő szabad kapacitás terhére a Szent Margit Kórházat, a Betegápoló Irgalmas Rendet, a Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézetet és az Uzsoki Utcai Kórházat jelölték ki és kötelezték a szubintenzív ellátást igénylő betegek ellátására.

Kunetz Zsombor a többi között a Népszavában is megjelent országos kórház-főigazgatói nyilatkozatot idézi, amely szerint az egészségügyben nincs baj, mert  a dolgozók több mint 95 százaléka aláírta az új szerződését.  Jenei Zoltán ugyanis úgy vélekedett:
„Teljes garanciát lehet adni arra, hogy a járvány alatt is biztosított az egészségügyi ellátás.”

Ezzel szemben éppen a valóságot, azaz ellátás ellehetetlenülését támasztja alá a Facebookon közzétett Bedros J. Róbert főigazgató elektronikus levele a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház kardiológiai osztályán történt leállásról.

Meghalt 136 beteg, és 4211 új fertőzöttet találtak hazánkban

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.03. 09:40

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Egyre többen kerülnek kórházba, és szorulnak lélegeztetőgépes kezelésre.
Szerda reggelre 4211-gyel nőtt az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdet óta összesen 439 900-ra nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 136 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 15 324 főre emelkedett – írja a kormányzati tájékoztatóoldal.  A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 326 215, de az aktív fertőzöttek száma is 98 361-re emelkedett. Kórházban 6 367 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 622-en vannak lélegeztetőgépen.
Mint azt a kormányzati tájékoztatóoldal írja, folyamatosan zajlik az oltás, már 758 037 fő a beoltottak száma, közülük 253 368 fő már a második oltását is megkapta. – A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma – figyelmeztet a kormányzati oldal.