vakcina;közoktatás;Operatív Törzs;koronavírus;

2021-03-05 13:16:30

Operatív törzs: elmarad a hétvégi tömeges oltás

Ma az újságírói megkeresések nem hangozhattak el. Nem tudtuk meg, miért.

- közölte György István, a Miniszterelnökség államtitkára az operatív törzs szokásos napi fellépésén. Mindezt annak kapcsán mondta, hogy "néhány dezinformáció látott napvilágot". Hangsúlyozta, az e hétre tervezett oltási program ütemesen és jól halad. Ugyanakkor közölte, hogy az AstraZeneca vakcina esetében egy sms kiértesítéses technikát alkalmaztak, amely "a regisztráltak és az állami adatbázisok között gyakorlatban jelentkező szinkronizációs problémák miatt most felfüggesztésre kerül". 

Mindez azt jelenti, hogy egy későbbi időpontban, de rövidesen sor fog kerülni azoknak az oltására, akik ezt az értesítést megkapták. Hangsúlyozta, az oltási program ütemesen zajlik, ennek egy eleméről beszélünk most csak. György István mindenkitől elnézést kért, akinek ez kellemetlenséget okozott. 

Az óvodákban és az általános iskolákban hétfőtől rendkívüli munkarend lesz - utóbbit már a köznevelésért felelős államtitkár mondta. Maruzsa Zoltán közölte, mind a két intézménytípusban április 7-én lesz ismét munka. A középiskolákban már most távolléti oktatás zajlik, rendelkezésre állnak a digitális tananyagok, a digitális "kollaborációs" tér, valamint minden olyan platform, amit az elmúlt hónapokban használtak az iskolák. Maruzsa Zoltán jelezte, nem lesz gyermekfelügyelet sem az iskolákban, sem az óvodákban, mivel nem többhónapos leállást terveznek. Az étkeztetést elvitelre, illetve kiszállítással lehet megoldani.  

A középiskolai szóbeli felvételiket az online térbe ajánlatos tenni, nem szükségszerű ezeket elhalasztani.

A köznevelési kollégiumok nem biztosítanak lakhatást, a vezető külön engedélyezheti a bent tartózkodást.  

Müller Cecília szerint rendkívüli kihívás a fertőzöttek számának csökkentése, ezt szolgálják a védelmi intézkedések is. 432 ezer főnél már befejezték az oltásokat. Arra kéri azon idős embereket, akik az oltópontra mennek, hogy felkészülten érkezzenek. A beszélgetéseket és a váróteremben való ücsörgést kerüljék el. Mindenkit figyelmeztetett, hogy a maszkviselés szabályaira figyeljen oda. Azt hangoztatta, soha nem látott mértékben növekszik a fertőzötteknek a száma, és ez az egészségügyi ellátórendszerre nagy terhet rak. 

Ehhez egy nyilatkozattételre lesz szükség, amiben minden tájékoztatást meg fognak kapni a páciensek. Ettől azt várják, hogy nem alakul ki olyan súlyos állapot náluk, ami miatt szükségessé válna a kórházi kezelés - jelentette ki az országos tisztifőorvos. 

Az újságírói kérdésekre nem került sor, ennek indokát már nem is közölték.