Előfizetés

Műanyagböjt kezdődött

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.06. 10:10

Fotó: GERARDO VIEYRA / NurPhoto / AFP
A márciusi kampányban tippekkel és környezetbarát megoldásokkal segítenek ellenállni a plasztikok kísértésének és megmutatják, van élet azokon túl is.
A műanyagok annyira beszivárogtak az életünkbe, hogy már szinte mindenhol ott lapulnak, a szervezetünkben is, hiszen mint megírtuk, egy kutatás megállapította, hetente egy bankkártyányi mennyiséget eszünk meg, egy másik tanulmány becslése szerint évente fejenként átlagosan legalább 50 ezer műanyagrészecskét eszünk meg és ennyit be is lélegezünk. Mivel mára már minden élőlény is ki van téve a műanyagszennyezésnek, és a tengerpartokon található hulladékok 85 százaléka műanyag, nem meglepő az a szomorú előrejelzés, hogy 2050-re több műanyag lesz az óceánokban, mint hal.  Az Európai Unió egyszer használatos műanyagokra vonatkozó irányelvének ellenére az előrejelzések szerint a műanyagtermelés egyre nőni fog. Ehhez a koronavírus-járvány is hozzájárul, és pandémia elvonta a figyelmet az egyre nagyobb veszélyt rejtő ökológiai krízisről is. A környezetszennyezés, az elpusztuló élőhelyek, a biodiverzitás soha nem látott mértékű csökkenése melegágyai a világjárványoknak. Az pedig, hogy a műanyagok 99 százalékát fosszilis energiahordozókból állítják elő, egyértelművé teszi, hogy a műanyaghasználat csökkentése a klímakrízis megoldásában is jelentős szerepet játszik – olvasható a Humusz Szövetség honlapján.  Mint írták, nem arról van szó, hogy minden műanyagból készült termék káros, sokszor hasznosak és akár életmentőnek is bizonyulnak. A gond az, hogy sokkal nagyobb mértékben használjuk, mint amennyire szükségünk lenne. Bár tartósak, sokszor csak egyszer használjuk. Műanyagzacskókból világszerte percenként egymillió darabot használunk, amelyeket nagyjából 25 perc használat után – jobb esetben – a kukába dobunk. Műanyag palackokból ugyanennyit fogyasztunk, míg műanyag-szívószálakból félmilliárd is elfogy naponta. naponta. A műanyagok csökkentését szolgáló, Szakíts a műanyaggal! elnevezésű kampánnyal, mint írták, megmutatják azt is, van élet a műanyagokon túl is.  A megoldás, bár egyszerű, sok akadálya van annak, hogy szakítani tudjunk a műanyagokkal. „Az információhiány mellett nagy problémát jelentenek még a műanyaglobbi zöldre festési kísérletei, valamint azok a tévhitek is, amelyek torzítják a műanyagokról, és főként az azok hulladékkezeléséről alkotott képet.” A szervezet a honlapján és a közösségi oldalain tippekkel és környezetbarát megoldások bemutatásával segít ellenállni a műanyagok kísértésének.

Ismét van corgija II. Erzsébetnek

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.05. 17:58
Illusztráció
Fotó: JOHANNES EISELE / AFP
Három év után két kölyköt is kapott a királynő.
Három év után ismét élnek corgik a brit királyi palotában, miután II. Erzsébet uralkodó két kölyökkutyát kapott – közölte pénteken a Sun című napilap. A királynő mindig is tartott és nevelt corgikat, legendás módon kedveli ezt az rövidlábú kutyafajtát. Összesen mintegy tucatnyi ebe volt az évtizedek alatt. Legutóbbi corgija, Willow 2018 áprilisában múlt ki. Ez a kutya még a királynő 18. születésnapján, 1944-ben kapott kedvencének, Susannak a közvetlen leszármazottja volt. Akkor úgy döntött, hogy Willow után nem akar több kutyát nevelni, bár ezt követően éltek még dorgik - a corgik és a tacskók keresztezéséből származó egyedek - a palotában. „A királynő nagyon örül. Elképzelhetetlen, hogy a királynőnek ne legyen corgija” – idézett a Sun egy bennfentest. 
A palota „corgik nélkül olyan lenne, mint a londoni Tower varjak nélkül”.

Hozzátette, az állatok jókedvre derítik II. Erzsébetet, akinek férje, Fülöp herceg kórházban fekszik. A kutyák már néhány hét után otthon érezték magukat a windsori kastélyban, ahol a királynő a koronavírus-járvány miatt jelenleg tartózkodik. 

Mentett vadmacskakölyköket engedtek szabadon (videó)

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.05. 14:28

Fotó: Dr. Sós-Koroknai Viktória / Fővárosi Állat- és Növénykert
A tavaly mentett, három „igazi” vadállatot különböző helyeken indították útnak.
Visszatérhetett természetes élőhelyére az a három mentett vadmacskakölyök, amelyeket még tavaly tavasszal találtak – közölte a Fővárosi Állat- és Növénykert.  A három testvér – egy nőstény és két hím – elárvulhatott vagy elkeveredhetett az anyjuktól, így találták meg őket tavaly Felsőzsolca közelében, egy megbolygatott területen. Az állatok előbb a Mályi Madármentő Állomásra kerültek, majd néhány nappal később átszállították őket a fővárosi Vadállatmentő Központba. A szakemberek felnevelték a kölyköket, felkészítették őket arra, hogy a természetben, emberi segítség nélkül élhessenek. Ehhez különösen fontos, hogy az állatok megfelelő vadságúak maradjanak, mert a kézhez szokott, túlságosan megszelídült állatok nehezebben boldogulnának. Mint írták, az állatokon genetikai vizsgálatokat is végeztek, ami azért fontos, mert a hazai vadmacska állományt jelentősen érinti a kóbor házimacskákkal való kereszteződés problémája, így a visszaengedéshez tudni kell, hogy nemcsak ránézésre, hanem genetikai értelemben is „igazi” vadmacskákról van szó. A vizsgálatok megerősítették, hogy nem hibrid, hanem tisztavérű állatok.  Az állatokat február 26-án különböző helyszíneken engedték el. A nőstényt a Heves-Borsodi-dombságban, a hímeket pedig a Kelet-Cserhát Tájvédelmi Körzetben, illetve a Tisza mellett, a Kesznyéteni Tájvédelmi Körzetben engedték szabadon. Ezek az élőhelyek mind a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területéhez tartoznak. A helyszínek kiválasztásakor fontos szempont volt, hogy az állatok lakott területektől távol eső, megfelelően természetes állapotú erdős területre kerüljenek. A testvérek így viszonylag nagy távolságra jutottak születési helyüktől és egymástól is, ami segítheti az új élőhelyeiken található vadmacskák populációjának genetikai frissítését, ami természetvédelmi szempontból igen hasznos.      A vadmacska Magyarországon 1974 óta védett, 2012 óta fokozottan védett őshonos macskaféle ragadozó, természetvédelmi értéke példányonként 250 ezer forint.  A budapesti állatkertben legutóbb 2019 őszén engedtek szabadon mentett vadmacskákat. 2020-ban 104 faj 1988 mentett egyede kapott második esélyt Vadállatmentő Központban – írták.