oltás;vakcina;koronavírus;AstraZeneca;

2021-03-06 15:27:13

Úgy tűnik, a lemondás ellenére mégis beoltják azt, aki megjelenik az oltásra

Eredetileg 74 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adtak volna be a hétvégén a 60 év alatti, krónikus betegeknek, de a központosított, SMS-ben zajló értesítési rendszerbe olyan sok hiba csúszott, hogy végül el kellett halasztani az egészet a jövő hét második felére.

Szombat reggel óta egyre több hír érkezik arról, hogy annak ellenére, hogy a kormány – technikai hibákra hivatkozva – lemondta a hétvégi tömeges oltást, sok 60 év alatti krónikus beteg mégis megkapta az AstraZeneca vakcináját valamelyik oltóponton – írja a 444 Twitter- és Facebook-posztok és olvasói beszámolók alapján.

Eredetileg 74 ezer adag AstraZeneca-vakcinát adtak volna be a hétvégén a 60 év alatti, krónikus betegeknek, de a központosított, SMS-ben zajló értesítési rendszerbe olyan sok hiba csúszott, hogy végül el kellett halasztani az egészet a jövő hét második felére. Az RTL Klub péntek esti híradójában azonban arról számolt be, hogy a kórházak kaptak értesítést az országos kórház-főigazgatóságtól, és eszerint a vakcinákat mindenképp kiszállítják. Ennek alapján hétvégén telephelyenként ügyeleti jelleggel 1-5 oltóhelyet kell biztosítsanak azért, ha olyan ember jelenne meg az oltóponton, aki nem értesült arról, hogy elmaradt az oltás.

A 444 azt írja, hogy egy twitterező próbálkozott egy oltóponton, ahol minden további nélkül megkapta az oltást. Egy Veszprém megyei olvasójuk pedig felhívta a közeli oltópontot. Azt mondták neki, hogy hivatalosan azt kell mondaniuk, az oltást lefújták, de ha odamennek,

Ez így is történt.

A Telexnek egy budapesti férfi mesélte el, hogy a lemondó SMS ellenére is felkereste az egyik fővárosi oltópontot, ahol megkapta az oltást. Rajta kívül még többen is érkeztek beoltatni magukat. A portál egy másik olvasója pedig azt írta, hogy az ő egyik családtagja is megkapta az oltást lefújó SMS-t, de a háziorvosa javaslatára elmentek reggel az egyik városi oltópontra, ahol

Az orvosok azt mondták neki, hogyha tud más ismerőséről, akit a hétvégén oltottak volna, szóljon neki.

A hvg.hu-nak egy budapesti férfi mesélte el, hogy a lemondó sms ellenére reggel szerencsét próbált és sikerrel járt. 

Ezeket az orvos átnézte, majd minden probléma nélkül beadta neki az oltást és megkapta az időpontot a másodikra is. 

A portál egy másik olvasója szombat késő reggel kapott egy telefont, hogy mégis menjen az oltópontra, ahol a teljes személyzet várta. 

Baranyi Krisztina, a IX. kerület polgármestere Facebook-oldalán tette közzé az egyik ferencvárosi lakos levelét, aki a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézetben kapta meg az AstraZenecát.

A kormány szombat délben tette közzé azt a titokzatos telefonszámot (1818), amelyről Orbán Viktor a szám ismertetése nélkül tett említést péntek reggeli interjújában.