Előfizetés

Elkezdődött a George Floyd halálát okozó rendőr pere

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.08. 20:30
Derek Chauvin
Fotó: HANDOUT / AFP
Az első meghallgatás március 29-én lesz az ügyben.
Megkezdődött hétfőn Derek Chauvinnak, az afroamerikai George Floyd halálát okozó rendőrnek a pere az Egyesült Államokban. A tavalyi incidens tüntetések sorozatát váltotta ki az Egyesült Államokban és a világ számos országában rendőri erőszak és a fajgyűlölet ellen. Chauvint, a büntetőper fővádlottját a többi között gyilkossággal vádolják a minneapolisi bíróságon zajló perben. Elítélése esetén akár 40 év szabadságvesztésre számíthat Minnesota államban. Emellett gondatlanságból elkövetett emberölés miatt is vádat emeltek ellene, ami tíz év börtönnel sújtható bűncselekménynek számít. Az első meghallgatás március 29-én lesz az ügyben. Tavaly május 25-én a minnesotai Minneapolisban a rendőrök elő akarták állítani a 46 éves George Floydot, miután bejelentést kaptak, hogy a férfi hamis pénzzel akart fizetni. Az intézkedés során Floyd nem akart eleget tenni a rendőri felszólításnak, ezért a rendőrök lefogták, és a földre teperték. Chauvin ezt követően a földön fekvő Floyd nyakán térdelt nyolc percen keresztül. George Floyd hiába könyörgött, hogy hagyja abba, mert nem kap levegőt. A férfi nem sokkal később meghalt. Az áldozathoz mentőt hívtak, de már csak a halál beálltát tudták megállapítani. A rendőrök testkamera-felvételeiből később kiderült: Floyd már az intézkedés előtt rosszul volt. A halottkémi jelentés szerint halálát az okozta, hogy a nyakán térdeltek, de szívbeteg és koronavírus-fertőzött is volt. A négy intézkedő rendőrt elbocsátották, Chauvin három kollégája ellen bűnpártolás miatt emeltek vádat, esetükben elkülönítve folytatják le a pert, amely augusztus 23-án kezdődik meg.  

Már több mint 100 ezer ember meghalt a Covid következtében Olaszországban

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.08. 19:49

Fotó: ALESSANDRO BREMEC / NurPhoto via AFP
Az áldozatok 31,2 százaléka Lombardiában hunyt el.
Túllépte a százezret, már 100 103 a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma Olaszországban az egészségügyi minisztérium hétfő esti adatai szerint, pontosan egy évvel azután, hogy a járvány első európai gócpontjának számító Lombardia tartományt először lezárták. A járvány első – tavaly március 8-i – zárlatának évfordulóján Mario Draghi miniszterelnök köszönetet mondott minden olasznak az utóbbi egy évben vállalt áldozatért, az egészségügyi dolgozóknak éppúgy, mint a távtanulásra kényszerült diákoknak. Emlékeztetett, hogy tavaly március 10-én az egész országot több mint két hónapra lezárták.
– Azóta minden huszadik olasz megbetegedett, és sosem gondoltuk volna, hogy egy év elteltével még mindig zárlat alatt leszünk

– jelentette ki Draghi.

A kormányfő hangsúlyozta, hogy a járványhelyzet ismét rosszabbodik, ezért minden olaszra szükség van a betegség elleni küzdelemben. Bejelentette, hogy kormánya az oltások felgyorsításán dolgozik, ami az egyetlen kiutat jelenti. Mario Draghi megjegyezte, minden emberélet ugyanolyan fontos, ezért senkit nem fognak hátrahagyni, az oltásban elsőként a „törékenyebb” kategóriák részesülnek. Már az előzetes számításokból tudni lehetett, hogy Olaszországban a halottak száma hétfőn lépi túl a százezres küszöböt. A sajtó készült is erre, az elhunytakra emlékezve: a televíziók és a nyomtatott sajtó az áldozatok nevét, életét, betegségük napjait idézte fel. Az egy éve tartó járvány első hullámában, tavaly február vége és június között több mint 33 ezren haltak meg. Az immár több mint százezer halott 66,5 százalékának három vagy ennél is több betegsége volt. Az áldozatok 31,2 százaléka Lombardiában hunyt el. Életkoruk átlaga továbbra is 82 év. Hétfőn este rendkívüli kormányülés zajlott az esetleges újabb országos zárlatról a vírusmutációk terjedése miatt. Az utóbbi egy hétben huszonkét százalékkal megemelkedett az azonosított betegek száma, emiatt kórházak és intenzív osztályok vezető orvosai a harmadik hullám tetőzéséről beszéltek. Húsz tartományból tizenhatban a járvány rohanó sebességre kapcsolt a szakértők szerint. Az egészségügyi tárca hétfőn közölte, hogy az AstraZeneca vakcinájának használatát 65 év felett is engedélyezi. Az oltóanyagot ez idáig csak az ennél fiatalabbaknak adták be. Roberto Speranza egészségügyi miniszter bejelentette, hogy áprilisban mintegy 50 millió adag vakcina érkezését várják, ami elindíthatja a nyár végéig eltartó tömeges oltást. Eddig 5,4 millióan kaptak oltást, ebből 1,6 millióan már második adagot is. A coronavirus.app hétfő esti adatai szerint a 60 millió lakosú Olaszországban 3 081 368 koronavírusos esetet regisztráltak a járvány kezdete óta. Az ország az esetszámokat tekintve jelenleg a 8. legfertőzöttebb terület a világon.
18

A hatályos jogszabályok szerint ez a cikk olyan elemeket tartalmazhat, amelyek kiskorúak számára károsak lehetnek. Ha Ön elmúlt 18 éves, kattintson a gombra, és a tartalom elérhető lesz. Minden más esetben görgessen tovább a következő cikk megtekintéséhez.