Előfizetés

Többször is bántalmazták a mohácsi hajléktalant

Bernau Péter
Publikálás dátuma
2021.03.20. 12:12
Képünk illusztráció.
Fotó: Pavel Bogolepov / Népszava
Nem most először lett rendőri támadás áldozata az év elején megvert férfi.
Február 23-án jelent meg a hír és kapott óriási visszhangot, hogy rendőrök a Duna partjára vittek és bántalmaztak egy hajléktalan férfit Mohácson. A híradások szerint a bántalmazást a rendőrség szolgálati kamerája rögzítette és hivatalból eljárás indult az elkövetők ellen. Az ügyben jelenleg a Kaposvári Regionális Nyomozó Ügyészség folytat nyomozást hivatalos eljárásban elkövetett bántalmazás bűntettének gyanúja miatt a két rendőr ellen. A bántalmazott férfitől a Mohácsi Rendőrkapitányság vezetői személyesen kértek bocsánatot. Miután az Utcajogász önkéntes jogászainak sikerült felvenni a kapcsolatot az érintettel, kiderült, hogy a januári bántalmazást számos jogszerűtlen intézkedés előzte meg a rendőrök részéről. A férfit az elmúlt fél évben több alkalommal “fújták” le spray-vel és használtak vele szemben elektromos sokkolót. A fizikai bántalmazás tehát csak a végpontja volt egy hosszabb ideje tartó folyamatnak. Az Utcajogász szerint a hajléktalan emberek kiszolgáltatottságuk miatt könnyebben válnak bántalmazás áldozatává. A velük szembeni megalázó bánásmód az egyesület jogászai szerint azonban nem függetleníthető attól, ahogyan a kormány viszonyul a hajléktalan emberekhez: 2018 óta az ország egész területén szabálysértés, tehát büntethető a hajléktalanság. A jog - és a politikai vezetés - tehát segítség nyújtása helyett úgy kezeli a hajléktalan embereket, mint nemkívánatos szabálysértőket. Az Utcajogász Egyesület a bántalmazott férfi érdekeinek védelmében benyújtotta meghatalmazását az ügyészségnek azért, hogy aktívan tudja képviselni a sértett jogait a büntetőeljárásban. Emellett  panaszt tett az ombudsmannál a jogszerűtlen rendőri intézkedések miatt. Az önkéntes jogászok nem csak a bántalmazó rendőrök felelősségre vonását várják az eljárásoktól, hanem további kérdésekre is választ szeretnének kapni. Hogyan folyhattak a jogszerűtlen rendőri intézkedések hónapokon keresztül zavartalanul? A rendőri bántalmazást követően miért nem keresték fel azonnal a sértettet segítségnyújtás és a sérüléseinek dokumentálása céljából? Hogyan illeszkedik ez az eset a Baranya megyei rendőrség gyakorlatába?   

Ebben segítenek az utcajogászok

Az Utcajogász Egyesület 2010 óta működik önkéntes jogászok csoportjaként. Az egyesület a hozzájuk forduló szegény embereknek, a lakhatási gondokkal küzdőknek, hajléktalanoknak nyújt jogi segítséget. Nem csupán tanácsokat ad, hanem térítésmentesen elindítja és végigviszi a szükséges eljárásokat, teljes jogi képviseletet biztosít a hozzáfordulóknak. A koronavírus-járvány miatt bevezetett szigorítások előtt az egyesület péntekenként Budapesten, a Blaha Lujza téren személyesen fogadta a segítségkérőket. Erre most nincs lehetőség, akinek segítségre van szüksége, minden kedden és csütörtökön 17-19 óra között éri el az utcajogászokat a 06 20 282 3616-os telefonszámon vagy e-mailen az utcajogasz@gmail.com címen.  

Kitört egy vulkán Reykjavík közelében (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.20. 07:26

Fotó: HALLDOR KOLBEINS / AFP
Négy órával az első kitörést követően láva borított be egy négyzetkilométernyi, mintegy 200 futballpályányi területet.
Vulkánkitörés történt az izlandi főváros, Reykjavík közelében péntek este. A mélyből feltörő láva vörösre festette az égboltot a területen, ahol az elmúlt hetekben több ezer kisebb földrengés volt. A kitörés a fővárostól 30 kilométerre délnyugatra, Fagradalsfjall hegyénél történt a Reykjanes-félszigeten. Négy órával az első kitörést követően láva borított be egy négyzetkilométernyi, mintegy 200 futballpályányi területet. A 12. század óta első alkalommal fordult elő vulkánkitörés a szigetnek ezen a részén. Az elmúlt négy hétben mintegy 40 ezer földrengés sújtotta a félszigetet, ami jelentős mértékű emelkedés a 2014 óta feljegyzett 1000-3000-es átlagértékhez képest. A kitörés nem jelentett közvetlen veszélyt a közeli Grindavik településen élőkre vagy az infrastruktúrára. A helyi meteorológiai intézet kis erejűnek minősítette a természeti csapást. Ettől függetlenül egy 500-750 méter hosszúságú hasadék nyílt meg a kitörés helyén, ahol akár 100 méteres lávaszökőkút is kialakulhatott - vélekedett Bjarki Friis, a meteorológiai hivatal munkatársa.
A helyi polgári és katasztrófavédelmi hatóság arra kérte a kitörés helyétől keletre fekvő Thorlakshofn város lakosait, hogy maradjanak otthon, kerüljék el a vulkanikus gázokkal teli területet. Reykjavík nemzetközi repülőterét nem zárták le a kitörést követően, de minden légitársaságnak el kellett döntenie, hogy akar-e repülni vagy sem - közölte a helyi meteorológiai szolgálat. A repülőtér érkező és induló járatokat regisztráló honlapja szerint nincs fennakadás a légi forgalomban. Nem úgy, mintegy tizenegy éve, amikor az Eyjafjallajökull vulkán kitört, és 900 ezer repülőjáratot kellett törölni, több százan pedig arra kényszerültek, hogy otthonukban maradjanak. Szakértők szerint a mostani a kitörés nem fog sok hamut vagy füstöt szórni a légkörbe

Több mint 2500 éves bronzszobrocskát mosott ki az eső a földből Görögországban

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.19. 23:15

Fotó: Eurokinissi
Épp egy helyszínen munkálkodó régész fedezte fel az apró bikaszobor földből kikandikáló szarvát.
Egy bikát ábrázoló, több mint 2500 éves kicsiny bronzszobrot mosott ki a földből a nagy eső a dél-görögországi Olümpia romvárosban nemrég.  A helyszínen munkálkodó, szemfüles régész vette észre az aprócska bika egyik földből kikandikáló szarvát az eső után a Zeusznak emelt olümpiai templom közelében – közölte pénteken a görög kulturális minisztérium. A kiváló állapotban fennmaradt szobrocskát egy laboratóriumba szállították, ahol megállapították, hogy az antik görög művészet geometrikus korszakából (i.e. 1050-700) származik – áll a közleményben. Kutatók szerint a figura egyike lehet annak a több ezer fogadalmi szobornak, amelyet Zeusz főistennek ajánlottak fel Olümpiában, az ókori Görögország egyik legjelentősebb szentélyében az i.e. 1050-től i.e. 700-ig terjedő korszakban, vagyis 2700-3000 évvel ezelőtt. Az áldozati rituáléban való részvételére utalnak azok az égésnyomok, amelyeket a szobrocskáról levakart üledékben találtak. A bikák és a lovak jelentős szerepet játszottak a régi görögök életében, így gyakran előfordultak az isteneknek felajánlott áldozati adományok között is. Sok áldozati adományt egy vastag hamurétegben találtak Olümpiában, ezek jelenleg a helyi régészeti múzeumban láthatók.