bor;Nemzetközi Űrállomás;

2021-03-25 12:00:45

Nem ártott a súlytalanság az űrben járt boroknak

A szőlővesszők, amelyeket a kísérletben szintén felküldtek az űrállomásra, nemcsak túlélték az utazást, de gyorsabban is nőttek, mint a Földön maradtak.

A súlytalanság állapota nem rontott azoknak a francia bordeaux-i boroknak a minőségén, amelyek több mint egy évet töltöttek egy speciális acélhengerbe zárva a Nemzetköz Űrállomáson egy tudományos kísérlet részeként a Föld körül keringve – közölték szerdán francai kutatók a borok első kóstolása, elemzése után.

Tizenkét üveg francia bor, köztük egy ötezer eurót érő Petrus Pomerol tért vissza januárban a Földre az űrállomásról. A tudományos kísérlet része annak a hosszabb távú erőfeszítésnek, hogy a Földön lévő növényeket ellenállhatóbbá tegyék a klímaváltozásnak és a betegségeknek azáltal, hogy újfajta stressznek teszik ki őket. A tudósok jobban meg akarják érteni a növények öregedésének a folyamatát, az erjedést a borban.

A kóstolások részeként a bordeaux-i borkutató intézetben 12 borszakértő vakon tesztelte az egyik űrben járt palackot együtt ugyanazon, de borpincében maradt évjárattal. „Könnyek szöktek a szemembe” – mondta Nicola Gaume, a tudományos kísérletet megszervező Space Cargo Unlimited luxemburgi startup vállalkozás elnök-vezérigazgatója a kóstolás után. Bátorítónak nevezte az előzetes eredményeket, hozzátéve, hogy ez még csak a kezdet. Közölte, hogy a kísérlet a súlytalanságra összpontosított, amely 

Jane Anson, a The Decanter borászati folyóirat szakírója közölte, hogy a Földön marad bor íze „nekem kicsit fanyarabb, tanninosabb és fiatalabb volt. Az űrben jártnak a tanninjai lágyabbak voltak, jobban kijött egy virágos íz” – tette hozzá.

A bor érlelési folyamatának kémiai és biológiai elemzése lehetővé teszi a tudósok számára, hogy megtalálják a módot jó évjáratok mesterséges érlelésére – mondta Michael Lebert, a Friedrich-Alexander Egyetem biológusa, a projekt konzultánsa.

Szőlővesszőket is vittek a kísérletben az űrállomásra, amelyek nemcsak túlélték az utat, de gyorsabban nőttek, mint a Földön maradtak annak ellenére, hogy kevesebb fény és víz érte őket. Ha sikerül megállapítani, hogy miért, az segítheti a tudósokat életerősebb fajták létrehozásához a Földön és megnyithatja az utat a szőlőművelés és borkészítése előtt a világűrben – tette hozzá a német szakember.