Előfizetés

Felfüggesztették Járóka Lívia mentelmi jogát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.03.30. 13:40

Fotó: DAINA LE LARDIC / Európai Parlament
Egy traffipax lefotózta a megengedett sebességet autójával túllépő képviselőt.
Ahogyan azt a Népszava elsőként megírta, az Európai Néppárt (EPP) frakciójából kilépett 12 fideszes képviselő a távozással nem csak a frakciótagságot veszítette el, hanem szakbizottsági tisztségeiket és helyeiket is, amelyeket az EPP nevében töltöttek be. Egyedül Járóka Lívia parlamenti alelnök őrizhette meg a pozícióját a tisztségviselők év végén esedékes, félidős újraválasztásáig, mert őt a plenáris ülés választotta meg.
Neki azonban felfüggesztették a mentelmi jogát - vette észre a hvg.hu. Ugyanis egy EP-határozatból kiderült: a brüsszeli fellebbviteli bíróság főügyésze kérelmet nyújtott be a képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére, mert 2018. november 17-én egy traffipax lefotózta a megengedett sebességet autójával túllépő képviselőt. Megpróbálták kideríteni, hogy ő vezette-e az autót, az ügyészség több alkalommal megkísérelte őt meghallgatni, de eredménytelenül, mivel a Szövetségi Külügyi Közszolgálat Protokollszolgálata szerint Járóka Lívia nem rendelkezett szabályszerűen bejelentett belgiumi lakóhellyel. Ezután kérték az Európai Parlamenttől a mentelmi joggal kapcsolatos döntést, amely múlt héten született meg.  

Kövekkel, üvegekkel dobálták meg a korlátozások ellen tüntetők a rendfenntartókat Bukarestben

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2021.03.30. 13:37

Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP
A tüntetés után 188 embert állítottak elő.
Bukarestben több ezer ember tüntetett hétfő este a koronavírus-járvány megfékezését célzó egészségügyi korlátozások ellen, a többnyire békés demonstráció azonban kedd hajnalban erőszakba torkollott: mintegy háromszáz tüntető kövekkel, üvegekkel dobálta meg a rendfenntartókat, kirakatokat törtek be, szemetes kukákat, padokat rongáltak meg. A bukaresti csendőrparancsnok kedd reggeli sajtóértekezletén elmondta:
222 bírságot szabtak ki 200 ezer lej (14,8 millió forint) értékben, és 188 tüntetőt állítottak elő, akik ellen garázdaságért, csendháborításért, tiltott fegyverviselésért, rongálásért és más bűncselekményekért kezdeményeztek eljárást.

Alin Stoica, Bukarest kormánybiztosa (prefektusa) köszönetet mondott a csendőrségnek, amiért a provokációkat figyelmen kívül hagyva, nyugodtan, de határozottan biztosította a rendet a délután öt órától hajnali egy óráig elhúzódó tüntetésen, és Bukarest azon több mint kétmillió lakosának, akik nem szerepelnek a hírekben, de megértették, hogy egészségük és polgártársaik egészsége védelmében be kell tartaniuk a korlátozásokat. Romániában vasárnap este lépett hatályba az a kormányhatározat, amely két órával növeli az éjszakai kijárási tilalom időtartamát, illetve csökkenti az üzletek nyitvatartási idejét azokon a településeken, amelyeken felgyorsult a koronavírus-fertőzés terjedési üteme. A korlátozások ellen hétfőre virradó éjszaka számos településen spontán tüntetések bontakoztak ki, amelyeken a résztvevők többnyire szabadságot követeltek, a maszkviselési kötelezettség és a kijárási tilalom és a nyitvatartási korlátozás feloldását sürgették. Hétfő délutánra már a nacionalista és vírustagadó szólamokkal frissen parlamenti képviselethez jutott, ellenzéki Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) hirdetett demonstrációt az ország valamennyi megyeszékhelyén, a bukaresti tüntetésen pedig a párt vezetői is részt vettek. A helyi média beszámolói szerint az alapvetően kormányellenes demonstrációkon sok helyütt az AUR megmozdulásain korábban is rendszeresen jelen lévő futballszurkolók voltak a hangadók. Az ország több városában a járványügyi operatív törzs döntéseit kommunikáló, palesztin származású Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár lemondását követelték, Temesváron a város német polgármesterének ablaka alatt azt kiabálták, hogy „Ne feledd, Herr Fritz, Temesvár nem Auschwitz”, Pitestiben pedig az idegengyűlölő indulatok adott pillanatban már a magyarok ellen fordultak, és a tüntetők a romániai lelátókon időnként felcsendülő, „Kifelé a magyarokkal az országból” rigmust skandálták. Hétfőn írtunk arról, hogy egy román kutatócég felmérése szerint a románok fele, (49,5 százaléka) egyetért azzal a kijelentéssel, miszerint Magyarország célja elszakítani Erdélyt Romániától. 43,2 százalék nem ért ezzel egyet és közel 7 százalék mondta azt, hogy nem tud vagy nem akar válaszolni a kérdésre. 

Már több mint 500 embert megölt a hadsereg Mianmarban február eleje óta

MTI
Publikálás dátuma
2021.03.30. 12:28

Fotó: HANDOUT / AFP
A meggyilkoltak között számos tinédzser és diák is volt.
A tüntetők elleni erőszak beszüntetésére szólította fel a mianmari katonai juntát az indokínai ország kisebbségi etnikumainak három gerillacsoportja kedden, miközben ötszáz fölé emelkedett a hadsereg február 1-jei hatalomátvétele óta megölt civilek száma.
A Tang Nemzeti Felszabadító Hadsereg, az Arakán Hadsereg és a Mianmari Nemzeti Demokratikus Szövetség Hadserege közös közleményben figyelmeztette a juntát, hogy amennyiben felhívásuk nem talál meghallgatásra, a Mianmar területén aktív összes etnikai fegyveres csoporttal közösen csatlakozni fognak „a tavaszi forradalomhoz”.

– Ártatlan civilek ilyen brutális lemészárlása elfogadhatatlan – szögezte le az Arakán Hadsereg szóvivője, Khine Tu Ka a Reuters hírügynökségnek. A Politikai Foglyok Támogató Szövetsége (AAPP) 510 halálesetről tud, a meggyilkoltak között számos tinédzser és diák is volt. A biztonsági erők terrorjának áldozatul esettek valódi száma azonban jóval magasabb lehet az AAPP szerint, mivel százakat tartóztattak le, és többségükről azóta senki sem hallott. A legvéresebb nap a múlt szombati volt, amikor a fegyveres erők napján a katonák több mint száz embert öltek meg, köztük hét kiskorút. Ennek ellenére hétfőn ismét tömegek vonultak az utcákra a puccs elleni tiltakozásul, a rendfenntartók ekkor hét embert öltek meg Rangunban, az ország legnagyobb városában. Az áldozatok temetései is tiltakozássá váltak. A koporsókat tömegek állták körül, sokan három ujjukat a magasba emelve hirdették, hogy támogatják az ellenállást a juntával szemben. Kedden ismét tüntetéseket jelentettek Mianmarból. Rangunban helyszíni beszámolók szerint az emberek az utcára öntötték a háztartási szemetet, csatlakozva a civil aktivisták által meghirdetett „szemétsztrájk” elnevezésű tiltakozáshoz. A kezdeményezés válasz a junta hétfői felhívására, amely felszólítja a lakosságot, gondoskodjanak a szemét eltakarításáról. Hétfőn a thaiföldi miniszterelnök, Prajuth Csan-ocsa bejelentette: országa felkészült a Mianmarból érkező menekülthullámra, jóllehet nem szeretnének tömeges bevándorlást. A napokban ugyanis aktivisták arról adtak hírt, hogy több ezer ember menekülhetett a szomszédos Thaiföldre a délkelet-mianmari Karen államból azt követően, hogy a hadsereg légicsapásokat hajtott végre a helyi etnikai gerillacsoport bázisai ellen.
Kedden Tani Szangrat thai külügyi szóvivő megerősítette: nem fogják visszafordítani a Mianmarból érkezőket, hozzátéve, hogy az emberek vélhetően önként haza fognak térni, amint a helyzet rendeződik. A Reuters hírügynökség helyszíni beszámolókra hivatkozva arról adott hírt, hogy kedden ismét többtucatnyian menekültek Thaiföldre, hogy orvosi segítséget kapjanak. Thai tisztségviselők szerint a menekültek a mianmari karen kisebbség tagjai. Mianmarban a katonaság február 1-jén vette át a hatalmat, arra hivatkozva, hogy a civil kormány nem hallgatta meg a panaszaikat az előző választásokkal kapcsolatban, amelyet toronymagasan a Nemzeti Liga a Demokráciáért nyert meg. A parlament megalakulása előtti órákban őrizetbe vették az országot de facto vezető, Nobel-békedíjas Aung Szan Szu Kji államtanácsost, az államfőt és több vezető politikust. Az országban azóta rendszeresek a puccsellenes tüntetések.