Előfizetés

Az enyhe tünetekkel járó koronavírus-fertőzés is okozhat elhúzódó problémákat

MTI
Publikálás dátuma
2021.04.08. 12:11

Fotó: Shutterstock
10 emberből 1 még nyolc hónappal a betegség után is szenvedett a poszt-Covidtól egy svéd tanulmány szerint.
Az új típusú koronavírus (SARS-CoV-19) okozta fertőzés után nyolc hónappal tízből egy embernek volt olyan súlyos problémája, amely károsan befolyásolta a társas kapcsolatait, a munkáját vagy az otthoni tevékenységét – közölte a Svéd Televízió (STV). A leggyakoribb tünetek az ízlelés és szaglás elvesztése, a hányinger és a légzési nehézségek. Az eredmények szerint négyből egy tünet több mint két hónapon keresztül megmarad. „Fontos, hogy az emberek tudják, hogy még az enyhe fertőzés is negatívan befolyásolhatja az életüket egy időre” – mondta Charlotte Thalin kutató szakorvos.  A svéd kórházak több mint kétezer alkalmazottjának bevonásával készült tanulmány ugyanakkor nem talált az említetteken kívül olyan hosszú távú problémákat, amelyek szintén gyakoriak lennének. „Szó esik szívdobogásérzetről, memóriazavarokról és hosszan tartó lázról enyhe Covid-19 esetén, de mi ilyet nem találtunk kutatásunk során” – mondta Thalin, hozzátéve, hogy az eltérés azzal is magyarázható, hogy a vizsgálatban részt vevők átlagéletkora viszonylag alacsony volt. A Danderydi Egyetemi Kórház és a Karolinska Intézet által végzett kutatásban részt vett a KTH Royal Institute of Technology, a SciLifeLab, az Uppsalai Egyetem és a Svéd Közegészségügyi Szolgálat. A tanulmányt a Journal of the American Medical Association című tudományos lapban mutatták be.
Mint megírtuk, azt már ősszel is feltételezték a kutatók, hogy nem csak a súlyos, kórházi kezelést igénylő lefolyás esetén húzódnak el hónapokig a fertőzés szövődményei. Az akkor long, vagyis hosszú vagy elhúzódó Covid-állapotnak nevezett tünetekként a bénító fáradtságot, a szívet, a tüdőt és a gyomrot érintő károsodást, valamint mentális eredetű problémákat - depresszió, szorongás, zavart gondolkodás - azonosították.  Egy tavaszi, amerikai kutatás szerint az elhúzódó Covidtól szenvedők harmada a fertőzést tünetmentesen vészelte át. A később megjelenő, majd hosszasan megmaradó tünetek közül leggyakrabban légszomj, fáradékonyság, fejfájás és alhasi fájdalmak jelentkeztek, de jellemző az „agyköd”, vagyis a mentális képességek romlása is.

A fél falu bejelentkezett egy utcán talált pénzkötegért Romániában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 22:28
Képünk illusztráció.
Fotó: Vlad Ispas/Shutterstock.
Csodafegyverként a pópát szeretnék bevetni, akit a tervek szerint megkérné a helyieket az istentiszteleten, legyenek picit őszintébbek.
Alighanem a rendőröknek sem sokszor van olyan esettel dolguk, mint, ami minap esett meg egy román településen. Történt ugyanis, hogy az Iaşi megyei Mogoşeşti község egyenruhásait megkereste egy férfi, aki talált az utcán egy rakat pénzt és mint becsületes megtaláló szeretné azt leadni. A hatósági felhívásra azonban több tucat falubeli jelentkezett be a pénzért, egészen pontosan, szerencsét próbálni. A rendőrség nem árulta el a pontos összeget, az eddigi érdeklődök pedig nagyon rosszul találgatnak. Ráadásul egyikük sem emlékszik, mikor és milyen körülmények között hagyta el a pénzt. A település polgármestere azonban egy lehengerlő ötlettel állt elő: 
amennyiben a kárvallott nem jelentkezik április 10-ig, a helyi pópának szólnak, hogy a vasárnapi misén olvassa fel a rendőrségi felhívást és kérje meg a helybélieket, legyenek már egy picikét őszintébbek

- írja helyi sajtóbeszámolókra hivatkozva a Főtér.  

Felhős, esős nap elé nézünk csütörtökön

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.07. 20:55

Fotó: Shutterstock
Jó szolgálatot tehetnek az esernyők és az esőkabátok.
Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint csütörtökön legtöbb helyen több órára kisüt a nap, emellett pedig gomolyfelhők is képződnek. Több helyen alakulhat ki zápor, hózápor, nagyobb számban az északkeleti megyékben, esetleg zivatar is lehet. Késő délután, estefelé szűnni kezd a csapadék, a felhőzet is határozottan csökken. Az északnyugati szél holnap ismét nagy területen feltámad, erős, néhol viharos lökések kísérik, majd késő délutántól mérséklődik a légmozgás. 
A legmagasabb nappali hőmérséklet 7 és 11 fok között valószínű.

Pénteken sok napsütésre számíthatunk, melyet kevés gomoly-, majd egyre több fátyolfelhő zavarhat. Csapadék nem várható. A déli, délnyugati szél megélénkül, főként a Dunántúlon több helyütt megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában -7 és +1 fok között várható, de a fagyzugokban, a homokhátságokon ennél hidegebb is lehet. 
A maximum-hőmérséklet 10 és 17 fok között alakul.