Előfizetés

Karácsony Gergely: Ha nem épül meg a Diákváros, lemondjuk a 2023-as atlétikai világbajnokságot!

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.12. 21:23

Fotó: Béres Márton / Népszava
A főváros minden lehetséges eszközzel blokkolni, lassítani fogja a kínai egyetem építését, abban bízva, hogy 2022-ben egy új kormány le is állítja azt.
Ha nincs Diákváros, akkor élesen felvetődik a kérdés: van-e atlétikai világbajnokság – közölte az RTL Híradóval hétfőn Karácsony Gergely főpolgármester. Az ellenzéki politikus szerint a főváros egyszerűen meg tudja akadályozni, hogy Budapesten rendezzék meg a 2023-ban tervezett versenyt. Így:
„Ír egy e-mailt az atlétikai Világszövetségnek, hogy nem kíván Budapest atlétikai világbajnokságot rendezni.”

Karácsony Gergely főpolgármester szerint ugyanis hiába ígéri a kormány, hogy a Diákváros is megépül, ha a kínai egyetem a méreténél fogva kiszorítja azt. ezzel az atlétikai világbajnokság sorsa is kétségessé vált.  Arról a Direkt36 számolt be a múlt héten, hogy egy kiszivárgott minisztériumi előterjesztés alapján a budapesti Fudan Egyetem 540 milliárdosra becsült építése jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, kínai hitelből valósulna meg, amit nagyrészt Magyarország állna. Mint írták, az építkezéshez 450 milliárd forint értékű hitelt venne fel a magyar állam a Kínai Fejlesztési Banktól 10-15 éves futamidővel. A hitelt teljes egészében a magyar állam fizetné vissza a vagyonkezelő alapítványon keresztül. Azt pedig a Népszava derítette ki korábban, hogy a kormány az új Atlétikai Centrummal átellenben, a Kvassay-híd túloldalán lévő Nagyvásártelep környéki területet, a Budapest Diákváros – Déli Városkapu Fejlesztési Program helyszínét adná át a kínai egyetem budapesti campusának. A telkeket 821 millió forintért vásárolják meg hozzá.  Karácsony Gergely minderről most azt mondta:
„minden lehetséges eszközzel blokkolni, lassítani fogják a kínai egyetem építését, abban bízva, hogy 2022-ben egy új kormány azt le is állítja”.

Az RTL Híradó megjegyezte, Ferencváros önkormányzata sem támogatja a Fudan egyetem építését, és a fővároshoz hasonlóan a Diákváros megépítéséhez ragaszkodnak. Felidézték, hogy Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a múlt heti Kormányinfón azt mondta: a kettő nem zárja ki egymást. Szerinte az a döntés, hogy a világ egyik elitegyeteme Magyarországon jelenjen meg, legyen itt, folytasson oktatási tevékenységet, az „nemhogy nem áll szemben a Diákvárossal, hanem értelmet ad annak”., A kormány is hasonló tartalmú választ küldött, ám Karácsony Gergely „fenyegetésére” nem reagáltak.   

Üzleti célú vendégeskedés a luxusban

Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2021.04.12. 20:20

Fotó: HADHÁZY ÁKOS FACEBOOK-OLDALA
Dacára a járványügyi előírásoknak az Orbán Viktor veje, Tiborcz István érdekeltségében lévő turai kastélyba folyamatosan érkeznek vendégek.
A független országgyűlési képviselő hétfőn arról számolt be a közösségi médiában, hogy az utóbbi időben több jelzést kapott arról, hogy a hétvégi napokon tele van luxusautókkal a szálloda parkolója. Erről képeket is közzétett, amiken látszik, hogy a Schossberger Zsigmond gabonakereskedő által 1883-ban épített, nemrég felújított neoreneszánsz kastély parkolójában számos luxusautó áll: többek között BMW és Mercedes terepjárók, Porsche és Tesla sportkocsik.  Hadházy lapunknak azt mondta: szombaton maga is elment a helyszínre és azt tapasztalta, hogy még a személyzeti parkolóban is jócskán voltak autók. Este hétkor pedig egy nő és egy férfi érkezett a kapuhoz, ahol az őr egy listáról kikereste a nevüket, majd a kastély főbejáratához irányította őket. Az ellenzéki politikus szombaton élőszóban bejelentést tett a 107-es hívószámon a rendőrségnek a járványszabályok vélelmezhető megsértéséről, illetve hétfőn írásban fordult az aszódi rendőrséghez, hogy kivizsgálták-e az ügyet és mire jutottak. Az ügyben a Népszava is megkereste az Országos Rendőr-főkapitányságot, ám cikkünk megjelenéséig nem válaszolt.  A turai kastély tulajdonosa a Tiborcz érdekeltségébe tartozó, BDPST Zrt. érdeklődésünkre nem tagadta, hogy lettek volna rendezvények a kastélyban, ám úgy fogalmazott: a cég alá tartozó hotelek „csak és kizárólag üzleti céllal érkező vendégeket fogadnak”. A társaság azt kommunikálta, ami a kormány novemberi korlátozó rendeletében is olvasható: a szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkezett vendégeket fogadhatnak. Ezt azt jelenti, hogy az érkezőknek nyilatkozatban kell vállalniuk, hogy "üzleti célból" tartózkodnak a hotelben. Hadházy Ákos szerint életszerűtlen, hogy valaki éppen szombat este a párjával érkezne továbbképzése a luxuskastélyba. Ahogy az is nehezen hihető szerinte, hogy a kastély parkolójában lefotózott luxusjárművek tulajdonosai is pont hétvégén tartottak oktatási tréningeket vagy üzleti megbeszélést. Hétfői ottjártunkkor üres volt a kastély parkolója, ugyanakkor a hotelben zajlott az élet: éppen munkások dolgoztak a kastélyparkban.  A Schossberger-kastélyt 2015-ben vette meg a Tiborczhoz kötődő cég. Az erősen leromlott állapotú ingatlan felújítása 4,5 milliárd forintba került és tavaly nyárra lett készen. A Botaniq Turai Hotel néven újranyitott kastély jelenleg az egyik legdrágább magyar szálláshely, egy éjszaka több mint 100 ezer forintba kerül.

Megszólalt Áder János a szegedi professzor botrányában: ha valóban elhangzott, akkor az minősíthetetlen

Czene Gábor
Publikálás dátuma
2021.04.12. 19:31

Fotó: MICHAL CIZEK / AFP
Az államfő hivatala reagált a Népszavának a Szegeden tanító professzor botrányos kijelentéseire.
Utólag is méltónak tartja-e Gulyás Lászlót a kitüntetésre? Amennyiben nem: készül-e lépéseket tenni az ügyben? – múlt héten ezekkel a kérdésekkel fordultunk Áder János köztársasági elnökhöz.
A Szeged.hu híradása nyomán a Népszava is foglalkozott a botrányos esettel. A cikk szerint a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán tanító Gulyás László professzor, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója egyik online előadásában egyebek mellett közölte, hogy „afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lóf...t se csináltak”. Vagy például:„utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp”. Joe Bident, az Egyesült Államok elnökét „félhülyének”, Kamala Harris alelnököt „fekete ribancnak” nevezte, más összefüggésben „rendkívül csúnya niggerekről” beszélt. Annak a véleményének is hangot adott, hogy „az lenne a tökéletes, ha Claudia Schiffer a hálószobámban tartózkodna”. Négy hallgató panaszt tett, az egyetem belső vizsgálatot indított.
Gulyás Lászlónak március 15-én a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta a „magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismeréseként. Az államfő hivatalának sajtóigazgatósága hétfőn arról tájékoztatta lapunkat, hogy az alaptörvény vonatkozó pontja, továbbá a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011-es törvény alapján a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza az állami kitüntetéseket. A hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód, az „államfőnek tehát jogi kötelezettségből származó tennivalója nincs”.
A Népszavának adott válasz ugyanakkor hangsúlyozta: „ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen”. Kerestük Gulyás Lászlót és Horváth-Lugossy Gábort, a Magyarságkutató Intézet főigazgatóját is, de eddig még egyikük sem jelzett vissza.