Előfizetés

Palkovics: Kína egyetem nélkül is kémkedhet nálunk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 08:08
Hszi Csin-ping kínai elnök
Fotó: JOHANNES EISELE / AFP
A miniszter és kormánybiztos nem tart a kommunista ideológiától, különösen nem az orvos- vagy műszaki tudományok terén.
Visszautasította Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, valamint a kínai  Fudan Egyetem és a Budapest Diákváros  kivitelezéséért felelős kormánybiztos a Hír TV hétfő esti műsorában, hogy „ideológiai képzés folyna majd itt”. Megjegyezte:
„A műszaki tudományokba nehéz ideológiát vinni, annak idején nem sikerült az ötven éves szocializmus alatt sem igazán.”

A kormánybiztos szerint azt, hogy a Fudan egyetemen milyen ideológiai képzés zajlik, azoktól kell megkérdezni, akik ilyet mondanak. – Én is láttam különböző idézeteket a Fudan Egyetem dokumentumaiból, Kínában ezt majdnem minden egyetemen meg lehet találni. Ha ezt gondoljuk ideológiai kérdésnek, akkor itt valószínűleg tévedünk – tette hozzá. A miniszter azt mondta, hogy az egyetem egy pont olyan módon működő egyetem lesz, mint bármelyik angol egyetem, ahova szintén bejutnak magyar hallgatók. Ráadásul szerinte a Fudan már két éve itt van Magyarországon, és a Corvinus Egyetemmel végez közös képzést.  Palkovics László azokra a kritikákra, amelyek szerint „a kínai egyetem a titkosszolgálati előre tolt bázisa lesz”, azt válaszolta:
„Hogyha egy ország, egy nagy ország, és ebbe több más ország is beletartozhat, Magyarországon titkosszolgálati tevékenységet akar végezni, akkor ehhez nem kell neki egy egyetem.”

Korábban a Direkt36 számolt be, hogy egy kiszivárgott minisztériumi előterjesztés alapján a Fudan 540 milliárdosra becsült építése jelentős részben kínai alapanyagokból, kínai munkával, kínai hitelből valósulna meg, amit nagyrészt Magyarország állna. Az építkezéshez 450 milliárd forint értékű hitelt venne fel a magyar állam a Kínai Fejlesztési Banktól 10-15 éves futamidővel. A hitelt teljes egészében a magyar állam fizetné vissza a vagyonkezelő alapítványon keresztül. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ATV-nek azt bizonygatta, hogy nem kell félni az egyetemtől annak ellenére, hogy az egyébként valóban színvonalas intézmény „fő céljaként a Kínai Kommunista Párt politikájának megvalósítását hirdeti”.   A kínai egyetemnek – részben a tervezett ferencvárosi Diákváros rovására – hazánkba telepítése ellen korábban Karácsony Gergely főpolgármester tiltakozott, majd pedig Baranyi Krisztina, Ferencváros polgármestere jelentette be: helyi népszavazást kezdeményez az ügyben.

Bencsik András: csak sz.r emberek lesznek ma ellenzéki politikusok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.04.20. 07:10

Fotó: Népszava
A keményvonalas kormánypropagandista szerint az újgenerációs fiatal ellenzéki politikusok agyilag és morálisan sérültek.
Ismét kiváló eszmefuttatásokkal örvendeztette meg a Hír TV Sajtóklub című műsorának hétfő esti adásának nézőit a fideszes megmondóemberek B-közepe. Ugyan Bayer Zsoltot nélkülözni kellett a nézőknek, de erős kijelentésekben így sem volt hiány. A beszélgetésben szóba került az ellenzék is, azon belül Fekete-Győr András interjúja, amelyet a Partizán készített vele. A Demokrata főszerkesztőjének ennek kapcsán az jutott eszébe, hogy, van a patrióta, konzervatív-keresztény értékrendben hívők tábora és velük szemben van egy, ”a bolsevikoknál is rosszabb, a világon mindent tagadó nihilista irányzat.” Szerinte csak azok állnak be emögé, akikben a karrierizmus és a cinizmus erősebb, mint a becsület. 
„Már bocsánat a kifejezésért, de csak sz.r emberek lesznek ma ellenzéki politikusok. És ha megnézitek a fiatal, újgenerációs ellenzéki politikus fiúcskákat és leánykákat, akkor azt látjátok, hogy valamilyen szinten mindegyik agyilag és morálisan sérült.”

– fogalmazott.

Bencsik András szerint mindez azért van, mert amit ők „nagy pofával” képviselnek, az nem más, mint a rombolás és pusztítás.  (A gondolatmenet az 35:49-től tekinthető meg a videóban - a szerk.)   A fideszes propagandista a jelek szerint előszeretettel alkalmazza ezt a trágár jelzőt azokra, akiket ő maga nem kedvel. Mint a Népszava is megírta, az Európai Néppárt frakcióvezetőjét ugyancsak sz.r embernek titulálta.

Orbánt is meghívták a Krím Platformra - választania kell

Kósa András
Publikálás dátuma
2021.04.20. 06:20

Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AFP
Az augusztus 23-24-én Kijevbe tervezett rendezvénysorozat nem egy szokványos protokoll-esemény lesz.
Orbán Viktort és feleségét, Lévai Anikót, Áder János köztársasági elnököt, valamint házastársát, Herczegh Anitát is meghívta Volodimir Olekszandrovics Zelenszkij ukrán elnök: vegyenek részt augusztusban az ukrán függetlenség 30. évfordulóján szervezett nagyszabású ünnepségen – írta a Népszava megkeresésére a budapesti ukrán nagykövetség. Az augusztus 23-24-én Kijevbe tervezett rendezvénysorozat nem egy szokványos protokoll-esemény lesz. Egyrészt ez lesz az első kerek évforduló a Krím-félsziget és Kelet-Ukrajna 2014-es orosz megszállása óta, ami miatt várhatóan komoly érdeklődés kíséri majd az ünnepséget. Másrészt Zelenszkij elnök – nyilván kihasználva a helyzetből adódó lehetőségeket – a megemlékezések mellett egy Krím Platform nevű csúcstalálkozót is szervez majd, a Politico brüsszeli hetilap szerint azért, hogy Oroszország felé demonstrálja: a nemzetközi közösség szilárdan kiáll Ukrajna területi integritása mellett és nem ismeri el a félsziget bekebelezését. Éppen ez adja az egész esemény politikai pikantériáját is, ami miatt már lezajlott egy kisebb diplomáciai botrány: Zelenszkij ugyanis Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét és Charles Michelt, az Európai Tanács vezetőjét szintén meghívta, ám az előbbi „sűrű programjára hivatkozva” elutasította a részvételt, ráadásul az erről szóló levelet „csak” kabinetfőnöke írta alá. Mint a Politico megjegyzi, valószínűtlen, hogy egy uniós vezetőnek már most ilyen sok előre leszervezett augusztus végi programja lenne. Charles Michel viszont úgy nyilatkozott, akár a szabadságát is megszakítja, hogy Kijevbe utazhasson, mert szeretné demonstrálni támogatását. Kérdés, hogy a szoros magyar-orosz kapcsolatokat szem előtt tartó Orbán Viktor, esetleg Áder János elfogadja-e majd Zelenszkij meghívását. Főleg a miniszterelnök szempontjából lesz érdekes a válasz, mivel Orbán Zelenszkij megválasztása óta már többször nyilvánosan is beszélt róla, hogy - többek között a kárpátaljai magyar kisebbség helyzetét rendezendő - szeretne találkozni ukrán partnerével, de ez máig nem történt meg. Egy, a magyar-orosz kapcsolatokra rálátó forrásunk mindenesetre valószínűtlennek tartja, hogy Orbán elmenjen a Krím Patformra, szerinte „vagy mindkét magyar vezető kimenti magát valahogy, vagy kiszervezik az ügyet Ádernek, mivel az ő személyének nincs politikai súlya és ezt tudják Moszkvában is”.
Az ügyben kerestük a Köztársasági Elnöki Hivatalt és Havasi Bertalant, a kormányfő sajtófőnökét is, de cikkünk megjelenéséig nem kaptunk választ. Az ukrán nagykövetség tájékoztatása szerint egyébként a többi V4-es országba is hasonló meghívókat küldtek. Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő az ügyben írásbeli kérdést nyújtott be a kormánynak.