Előfizetés

Lázár János a Fidesz humánerőforrás politikáját kritizálta, és mondott egy erőset tíz év kormányzás után

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 08:16

Fotó: Facebook/Lázár János
A többszörös kormánybiztos állítja: ő mindennel el tud számolni.
Épp hazaért Angliából - miután 2018-ban a maga és mások megelégedésére kiugrott a kormányból - amikor Orbán Viktor felhívta, és jelezte, hogy ideje lenne dolgozni. Így lett ő az ország TSZ-elnöke, mesélte Lázár János a Telexnek. (A Miniszterelnökség egykori vezetője most többek között mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. által ellátott állami feladatok koordinálásáért felelős kormánybiztosa, de számos más projektért is felel.)  Nekem a politikából azért van elegem, mert állandóan megy a blabla, hatalmas dumák vannak, és soha nem történik semmi - szolgált meglepő ars poeticával a kormánypárti politikus. (Ez tíz év kormányzás után azért erős mondás, vagy önkritika, vagy blabla.) Lázár a korrupciós botrányba keveredett Simonka Györgyről is beszélt, és deklarálta, hogy 46 éves korára megtanulta: hogy senki fölött ne törjön pálcát. De azért tört. Arra jutott, hogy a legnagyobb probléma Simonkával, hogy egyáltalán közéjük (értsd: a Fideszbe) kerülhetett. A kormánybiztos szerint a jövőben előrelátóbb humánerőforrás politikát kell folytatni, és a kockázatokat nem kell olyan sokáig magukkal cipelniük. Persze ő - saját bevallása szerint - bármikor bármivel el tud számolni, nincs ember akitől félne - és ez akkor is így van, ha a momentumos Fekete-Győr András felcsúti perről (a kormányváltást követő nagy elszámoltatásról) beszél.  
FRISSÍTÉS! - Simonka György a Népszava megkeresésére kommentálta Lázár János szavait. Reakcióját ide kattintva olvashatja el.

A WHO európai vezetője egyik mondatában dicsérte a kormányt, a másikban szuperfertőzésről beszélt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 07:43

Fotó: Béres Márton / Népszava
Hans Kluge ugyanakkor példaértékűnek találja a magyar oltási programot.
"Magyarország dicséretet érdemel, amiért ennyi vakcinát beadott az embereknek, köztük az egészségügyi és szociális dolgozóknak, valamint az idősotthonok lakóinak" - jelentette ki a WHO európai vezetője a hvg.hu-nak adott interjújában. Hans Kluge  figyelmeztetett, az éberség továbbra is indokolt, mivel a biztató jelek ellenére, az új fertőzöttek számának csökkenése mellett Magyarországon még mindig komoly problémák vannak: a szakemberek a fertőzési ráta csökkenését, a kórházi ápoltak, valamint a halálozások számának apadását várják. 
"Bármilyen közegészségügyi vagy társadalmi lazításba epidemiológiai és egészségügyi szempontok alapján lehet belekezdeni, nem pedig a lakosságnak beadott oltások száma alapján"

- fogalmazott a szakértő.

Kluge megjegyezte, ahogy azt már többször is láttuk a járvány alatt, a tömeges összejövetelek szuperfertőző eseményekké válhatnak. "Amíg jelen van a közösségi terjedés, a nagy tömegesemények jelentős kockázatot jelenthetnek." Hozzátette, a döntéseknek pedig a járványhelyzet, az adott esemény (például focimeccs), valamint az ahhoz köthető esetleges nagyobb mobilitás folyamatos és körültekintő értékelésén kell alapulnia.

Az ATV bojkottjára szólít Tamás Gáspár Miklós

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2021.05.03. 07:36

Fotó: ATV
A közíró a Klubrádió frekvenciájának elzsákmányolása miatt javasol ilyen drasztikus lépést.
Nyílt levélben fordult a Klubrádió szerkesztőihez, műsorvezetőhez, riportalanyaihoz, hallgatóihoz, illetve a hír- és véleményfogyasztó nyilvánossághoz Tamás Gáspár Miklós. A közíró alapvetése az, hogy a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (s rajta keresztül az Orbán-kormány) méltánytalanul és jogellenesen megfosztotta az utolsó ellenzéki rádiót a 92.9 MHz-es frekvenciától. És azt az ATV csoporthoz tartozó, a Hit Gyülekezete vonzáskörzetébe tartozó Spirit FM-nek juttatta. A közvélemény (noha szemlátomást nem tetszik neki ez az eljárás) ebben az ügyben is passzív maradt, ami Tamás Gáspár Miklós szerint a sok kudarc után nem érthetetlen. A közíró úgy találja, a Klubrádió tiltakozása joggal emeli ki: az ATV csoport úgy szerezte meg a – szintén morális értelemben – rablott holmit, hogy közben azt a látszatot kelti (egy-két tévéműsorra hivatkozva), mintha ellenzéki, netán pártatlan médiavállalkozás lenne, holott működésének nagyobbik része – minden hozzáértő szerint – a magyarországi radikális jobboldal (a kormányzó erő) érdekeit szolgálja. Ha az ATV ellenzéki, netán pártatlan lenne, nem törekedett volna rá, hogy a Klubrádió frekvenciáját megszerezze, írja Tamás Gáspár Miklós. (Aki úgy érzi: emberibb körülmények között konkurens kormánypárti rádió se pályázott volna a jogtalanul elkobzott frekvenciára, kollegiális, szakmai szolidaritásból és igazságérzetből, nem hogy az állítólag „ellenzéki” szaktársak.) A közíró egyébként már akkor szakított az ATV-vel (és ezt írásban jelezte a műsorvezetőnek, aki olykor meghívta) amikor a Spirit FM először pályázott a Klubrádió ellenében a Klubrádió saját, bejáratott frekvenciájára - ám ezt nem verte nagydobra. "De hogy az ATV most vetélytárs nélkül pályázik és mintegy királyi adományként elfogadja az Orbán-kormány kezéből a mástól elbirtokolt zsákmányt, meg kell szólalnom." Tamás Gáspár Miklós arra jutott, hogy nincs más megoldás, mint a bojkott: azt szeretné., ha a bármilyen értelemben ellenzékiek vagy függetlenek vagy pártatlanok egységesen mellőznék az ATV-csoport minden médiavállalkozásának minden adását, az ott dolgozó újságírók és más munkatársak pedig felmondanának. Különösen vonatkozik ez a fölhívás, írja Tamás Gáspár Miklós, a különböző műsorokban fellépő értelmiségiekre, szakértőkre, közéleti szereplőkre, föllépő művészekre (akiknek ez csak kisebb kellemetlenség). Azt q közíró érzi, hogy az ellenzéki politikusok esetében a távolmaradás problémásabb (lényegében életszükséglet), hiszen őket a kampányban főleg csak az ATV egy-két műsora engedi a nyilvánosság elé. Ennek ellenére úgy gondolja: néha áldozatot kell hozni az elvekért. Márpedig ha az ellenzékiek az ATV-ben szónokolnának, az az együttérzés megtagadása lenne a Klubrádióval és hallgatóival szemben.
S ha erre azt mondják, hogy a balközép ellenzék se járt el másképpen a Simicska-médiákkal (azaz használta őket), akkor igazuk van, ellenpontozza magát Tamás Gáspár Miklós. Csakhogy szerinte a múltban elkövetett hibát nem lenne szabad megismételni.
A közíró azt nem vitatja, hogy az ATV vezetőinek joguk van megváltoztatni politikai nézeteiket, elkötelezettségüket, szövetségeseiket. De együttműködni az antidemokratikus kormánnyal egyik szakmai-üzleti-politikai vetélytársuk tönkretételében: ez más. Ez, Tamás Gáspár Miklós szerint, megbocsáthatatlan.
Mert ugyanaz történt, mint a Népszabadsággal, a CEU-val, a Magyar Tudományos Akadémiával, az SZFÉ-vel és még számtalan autonóm intézménnyel, közülettel. A demokráciaellenes hatalom most a Klubrádióra sújtott le. "Aki az ATV-ben nyilatkozik ezentúl (bármilyen színvonalasan), cinkosa lesz ennek a megvetendő akciónak. Egyértelmű, következetes, szívós, hosszan tartó bojkottra van szükség. Legalább addig, ameddig a Klubrádió vissza nem nyeri a frekvenciáját" - summázza Tamás Gáspár Miklós.